Οι λανθασμένες εντυπώσεις βέβαια, δεν οφείλονται μόνο στην άγνοια όπως σε παλαιότερα χρόνια, όπου ακόμη και για επιδημίες – πανδημίες (όπως Χολέρα – Πανούκλα κ.ά) δημιουργούσαν οι λαοί θρύλους με την φαντασία τους !!
Ως ακόμη ένα παράδειγμα, θυμηθείτε πως σε παλαιότερες εποχές και ειδικά στον Μεσαίωνα, οι άνθρωποι απέδιδαν οτιδήποτε ανεξήγητο - άγνωστο για την εποχή εκείνη (ακόμη και σε ότι αφορούσε θέματα υγείας), άλλοτε σε δυνάμεις του σκότους - άλλοτε σε πνεύματα νεκρών ή ακόμη και σε φαντάσματα, όπως και στην λεγόμενη μαύρη μαγεία. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να θεωρούν ισχυρότερη την δύναμη του κακού απ’ την δύναμη του καλού, και μάλιστα, είχαν την πεποίθηση ότι υπερτερούσε η δύναμη του σατανά απ’ Του Θεού !!.
Λίγο αργότερα, τα Υπερφυσικά Φαινόμενα ορίζονταν ως «Ανεξήγητα Φαινόμενα».. και μάλιστα λειτουργούσαν κέντρα ερευνών «Ανεξήγητων Φαινομένων».
Στις μέρες μας, το κάθε Υπερφυσικό Φανόμενο αναλύεται και αποδεικνύεται πώς "λειτουργεί", απομυθοποιώντας όσα εννοούνταν με τον όρο Μεταφυσικά ή Ανεξήγητα. Και ειδικότερα σε ό,τι αφορά την Παραψυχολογία, όπως δήλωσε και ο Zeilinger (βραβευμένος με νόμπελ στην Κβαντική Φυσική), συμβαδίζει σε παράλληλους δρόμους με την Κβαντική.
Κέντρα Ψυχικών Ερευνών (όπως ονομάζουμε σήμερα τα παραψυχολογικά εργαστήρια), υπήρχαν ωστόσο από την αρχαιότητα. Διδάκτορες Φιλοσοφικών Σχολών στην αρχαία Ελλάδα, (νοεπλατωνικοί, νεοπυθαγόρειοι κ.ά), ήσαν οι αρχαιότεροι Ψυχοερευνητές. Στην κατηγορία αυτή των Ψυχοερευνητών, υπάγονται όλοι εκείνοι οι οποίοι ασχολούνται με θέματα γύρω από την ψυχή του ανθρώπου και των πάσης φύσεως παραψυχολογικών θεμάτων.
Βάσει αυτού εφάρμοσε την λεκτική ψυχοθεραπεία, και απέδειξε πως ενώ η Ψυχιατρική όπως και ο αναπτυσσόμενος ακόμη τότε κλάδος της Ψυχολογίας αντιλαμβάνονται τις ψυχικές διαταραχές ως παθήσεις που αντιμετωπίζονται με φαρμακευτικές αγωγές, σε πολλές περιπτώσεις τα αίτια είναι βαθύτερα και δεν επιδέχονται θεραπεία μέσω φαρμακευτικής αγωγής. Τα αίτια οφείλονται στην «μη_κατανόηση» που δεν συγκαταλέγεται στις καθολικά αποδεκτές επιστημονικές θεωρίες σχετικά με στις ψυχικές παθήσεις.
Ωστόσο, στις μέρες μας είναι γνωστές σχεδόν όλες τις εγκεφαλικές λειτουργίες μας. Κάποιες από αυτές βεβαίως επηρεάζουν ψυχολογικά το άτομο. Και καθώς η μέθοδος της Ψυχανάλυσης αποσκοπεί στον έλεγχο της «Αισθητήριας Μνήμης» και στην καλλιέργεια της «Αισθηματικής Νοημοσύνης», συνιστώ να διαβάσετε τα σχετικά άρθρα μου, ώστε να μην επαναλαμβάνομαι.
Και επιπλέον στις μέρες μας, όποια πληροφορία θέλουμε μπορούμε να την βρούμε στο διαδίκτυο. Επομένως πρέπει να ενημερωθούμε (εάν δεν γνωρίζουμε), ώστε κάνοντας τους σωστούς διαχωρισμούς να γνωρίζουμε σε ποια ειδικότητα θα πρέπει να απευθυνθούμε. H αλήθεια είναι ότι υπάρχουν αρκετές ομοιότητες, οι αρμοδιότητες όμως διαφέρουν αισθητά.
Οι παθήσεις (ασθένειες) που σχετίζονται με διανοητικές επιπλοκές – έλλειψη αντίληψης αυτοσυντήρησης – σχιζοφρένεια – τα σύνδρομα του νευρικού συστήματος –εγκεφαλικού συστήματος κ.ά, άλλοτε είναι αρμοδιότητα Ψυχίατρου και άλλοτε Νευρολόγου. Όπως π.χ. επιληψία – σκλήρυνση κατά πλάκας – νόσος του Πάρκινσον κ.ά.
Στο σημείο αυτό θα πρέπει να αναφέρω ότι δεν χρήζουν φαρμακευτικής υποστήριξης όλες οι περιπτώσεις ψυχολογικών προβλημάτων. Ωστόσο, υπάρχουν άτομα που δεν μπορούν να δεχτούν το ενδεχόμενο, να επισκεφτούν κάποιον ιατρό και να μην τους γράψει έστω μία συνταγή. Τούτο διότι έχουν την εντύπωση ότι μόνο η φαρμακευτική αγωγή θα φέρει αποτελέσματα.
Μάλιστα σε αρκετές περιπτώσεις, έχουν γίνει πειραματισμοί στους παθόντες. Τους δόθηκαν ουσίες που ήταν απλά και μόνο βιταμίνες, και στην ιδέα και μόνο ότι το φάρμακο τους ωφελεί, πράγματι είχε θεαματικά αποτελέσματα το υποτιθέμενο “θαυματουργό” φάρμακο !!.
Οπότε άτομα τα οποία χρήζουν ήπιας φαρμακευτικής υποστήριξης, μπορούν να βοηθηθούν με κάποια ελαφράς μορφής ηρεμιστικά που είναι αβλαβή για τον οργανισμό, καθότι αρκετά από αυτά χορηγούνται ακόμη και κατά την διάρκεια εγκυμοσύνης. Επιπλέον, δεν δημιουργούν εθισμό, κάτι που ο κόσμος το φοβάται ιδιαίτερα.
~ ~ Η Ψυχανάλυση δεν συνιστάται μόνο σε σοβαρές ψυχικές παθήσεις:
Περιπτώσεις όπως:
Ενώ το άτομο έχει αποβάλλει τις φοβίες του, χρειάζεται επιβεβαίωση ότι δεν θα επανέλθουν.
Ενώ το άτομο γνωρίζει την ορθή αντιμετώπιση του προβλήματος του, χρειάζεται ενθάρρυνση για να το χειριστεί.
Ενώ το άτομο αποδέχεται το γεγονός ότι βρίσκεται εγκλωβισμένο μέσα σε μια λάθος σχέση, χρειάζεται να αποκτήσει διαφορετική οπτική για να απεγκλωβιστεί.
Περιπτώσεις λοιπόν που όσο κι αν μας ακούγονται αδιάφορες όταν δεν τις βιώνουμε οι ίδιοι, γι’ αυτούς που τις βιώνουν όμως .. γίνονται καθημερινοί εφιάλτες !!.
Επομένως το φάσμα της ωφελιμότητας είναι πολύ πιο ευρύτερο. Η ψυχανάλυση χρησιμοποιεί έναν «βασικό κανόνα», σύμφωνα με τον οποίο ο αναλυόμενος δέχεται να αναφέρει στον αναλυτή ελεύθερα και αυθόρμητα οτιδήποτε σκέπτεται και νιώθει, δίχως να υποκρύπτει τίποτε ή να προσχεδιάζει τον τρόπο που θα το εκφράσει. Βασικό είναι ο αναλυόμενος να δεχτεί τον ρόλο του αναλυτή ως μία δεύτερη δική του εσωτερική φωνή, διότι ο σκοπός των ερωτήσεων είναι να οδηγηθεί σε μνήμες, που προσφέρουν πλούσιο ασυνείδητο υλικό.
Μέσω της Ψυχανάλυσης ερμηνεύονται ακόμη και τα όνειρα:
Πράγματι, αφού μάλιστα, η ερμηνεία των ονείρων αποτελεί βασικό στοιχείο της ψυχανάλυσης. Άλλοτε συνδέονται με τις τρέχουσες συγκρούσεις μας, άλλοτε με κάποιες μακροχρόνιες αναμονές, άλλοτε με διάφορες στερήσεις μας, κι άλλοτε με ξεθωριασμένες παιδικές αναμνήσεις μας. Και όπως τόνισε ο Freud:
«Το όνειρο αποτελεί τον βασιλικό δρόμο για το ασυνείδητο, και ο ελεύθερος συνειρμός του αναλυόμενου πάνω στους συμβολισμούς του ονείρου, αποκαλύπτει πολλές φορές βαθιά κρυμμένες επιθυμίες, όπως και ανεκπλήρωτες φαντασιώσεις».
Επίσης η ανάγκη ανταπόκρισης στα αισθήματα μας – η έλλειψη κατανόησης από το περιβάλλον μας – η επιθυμία απόκτησης ιδανικού συντρόφου ή φίλου – η απώλεια αγαπημένου προσώπου κ.ά. ενδέχεται να μας “στοιχειώνουν” απ’ την παιδική μας ηλικία ακόμη.
Η διαφορά είναι ότι στην παιδική ηλικία, συνήθως δίνουμε χώρο στα όνειρα μας μέσα στην πραγματική μας ζωή. Όπως π.χ. δημιουργούμε φανταστικούς φίλους. Ως ένα σημείο, θεωρείστε το φυσιολογικό. Μην “τρέχετε” το παιδί σε παιδοψυχολόγους. Ενώ όταν βρισκόμαστε σε ηλικία που πλέον συμβιβαζόμαστε να πορευτούμε με όσα έχουμε, τότε, αυτά που δεν έχουμε αναζητούν θέση στα όνειρα μας.
«Για να γνωρίσουμε τους εαυτούς μας, χρειαζόμαστε τους άλλους ανθρώπους, τους χρειαζόμαστε συναισθηματικά και πνευματικά. Χρειαζόμαστε να γνωρίσουμε όλα τα συναισθήματα, πριν συνειδητοποιήσουμε τους εαυτούς μας. Το συναίσθημα διδάσκει όσα δεν γνωρίζει η λογική» !!.
Κακώς λοιπόν η έννοια της Παραψυχολογίας συνεχίζει να είναι μια απ’ τις παρεξηγημένες έννοιες στην Ελλάδα. Τούτο διότι πολλοί έχουν εσφαλμένη εντύπωση σχετικά με αυτόν τον επιστημονικό κλάδο. Οι περισσότεροι Ψυχαναλυτές (αναφέρομαι κυρίως σε όσους υδρεύουν στον εξωτερικό), βρίσκονται παράλληλα και στον χώρο της Παραψυχολογίας.
Η κλάδο της Παραψυχολογία καλείται να ερμηνεύσει όσα δεν κατανοεί η λογική, επειδή η λογική στηρίζεται σε όσα γίνονται αντιληπτά από τις βασικές αισθήσεις (όραση – ακοή – όσφρηση – γεύση – αφή), δηλαδή στηρίζεται σε όσα έχουν αποδεκτές επιστημονικές θεωρίες, ή σε όσα είναι εφικτά από πρακτικής πλευράς.
Κατά την παραψυχολογική έρευνα, είναι απαραίτητη και η συνεργασία με άλλους επιστημονικούς τομείς.
Για παράδειγμα, η έρευνα πάνω στην «υπεραισθησιακή αντίληψη» απαιτεί την συνεργασία με την πειραματική ψυχολογία, ενώ η έρευνα πάνω στα λεγόμενα ανεξήγητα φυσικά φαινόμενα την συνεργασία με τον τομέα της Φυσικής.
Δεν είναι ένας παραδοσιακός επιστημονικός τομέας. Είναι ένας συνεχώς εξελισσόμενος χώρος, όπου διάφορες ειδικότητες (όπως φιλόσοφοι, ανθρωπολόγοι, γλωσσολόγοι, ιστορικοί, εθνολόγοι, ψυχίατροι και νευροφυσιολόγοι κ.ά) μπορούν να παίξουν σημαντικότατο ρόλο στην ολοκλήρωση των συμπερασμάτων.
Άτομα «πηγή» χαρακτηρίζονται αυτά, που εκτός των ψυχικών τους δυνάμεων, η εκδήλωση του φαινομένου σχετίζεται και με την οργανική τους λειτουργία όπως θα δείτε παρακάτω. Ενώ άτομα που διαθέτουν κάποιες ψυχικές δυνάμεις μη αντιληπτές σε άλλους, ανήκουν σε άλλη κατηγορία.
Οι πιο σύγχρονες έρευνες εντόπισαν αρκετά κοινά τα χαρακτηριστικά στα άτομα «πηγή». Μάλιστα, τα περισσότερα άτομα που ανήκουν σε αυτήν την κατηγορία, ή δεν το γνωρίζουν έως να εκδηλωθεί – ή το καταπιέζουν διότι φοβούνται να το αφήσουν να εκδηλωθεί.
Φανταστείτε ότι έχουν καταγραφεί πολλές περιπτώσεις που σε παλαιότερες εποχές τα άτομα «πηγή» οδηγούνταν σε φρενοκομεία – ψυχιατρεία. Κάποια από αυτά μάλιστα, θεωρήθηκαν δαιμονισμένα από τον περίγυρο του. Και τούτο διότι οι συμπεριφορές τους αλλά και οι αφηγήσεις τους για τα δεδομένα της Ψυχιατρικής, ήταν πέραν κάθε λογικής.
Μετά την απόλυση της η νεαρή γραμματέας, απευθύνθηκε σε Ψυχαναλυτή και σταδιακά άρχισε να αποκτά τον έλεγχο, έως που έπαψε να εκδηλώνει ασυναίσθητα το φαινόμενο.
Την υπόθεση ερεύνησε ο Δρ. Friedbert Karger του Ινστιτούτου Max Planck Institute, ο οποίος αργότερα δήλωσε ότι, «το φαινόμενο φαίνεται να είναι 100% ανεξήγητο από την φυσική». Ωστόσο, σήμερα γνωρίζουμε ότι πρόκειται για Ψυχοκίνες (ΡΚ).. που ως παράδειγμα, κάποιος που εκδηλώνει PK είναι σε θέση να μετακινήσει αντικείμενα, να σπάσει κρύσταλλα κ.ά… έως και να κάμψει ένα κουτάλι με το μυαλό του !!.
Κρατώντας στα δάχτυλα ένα μολυβί ή στυλό, και αφήνοντας ελεύθερο το χέρι επάνω σε μία κόλλα χαρτί, αυτό αρχίζει να κινείται και να γράφει λέξεις έως και ολόκληρες προτάσεις (ασυναίσθητα), δίχως την συνειδητή σκέψη του ατόμου. Δηλαδή σαν να είναι το χέρι ανεξάρτητο, και μάλιστα αλλάζει ο γραφικός χαρακτήρας του ατόμου.
Κατά κανόνα, δεν βγαίνει νόημα από τα γραφόμενα, διότι πρόκειται για διάσπαρτες “πληροφορίες”, που οφείλονται σε μία μορφή Τηλεπάθειας.
Όμως, δεν είναι απαραίτητο να συμβαίνει αυτό, αλλά “απελευθερώνεται” υλικό που βρίσκεται αποθηκευμένο στο υποσυνείδητο του ατόμου. Αλλά καθώς το άτομο επηρεάζεται από το ασυνήθιστο φαινόμενο, το οποίο του δίνει την εντύπωση ότι “κάτι” επιχειρεί να επικοινωνήσει μαζί του, και στην προσπάθεια του “να αποκωδικοποιήσει το μήνυμα” συνεχίζει να πειραματίζεται, έως που χάνεται στην σφαίρα του παραλόγου.
Επίλογος: Προφανώς ο νεαρός ενθουσιάστηκε και συνέχισε να πειραματίζεται μόνος του με αυτήν την “απρόσμενη” ικανότητα του, σε σημείο να πάσχει από εφιάλτες και τάσεις αυτοκτονίας. Οδηγήθηκε σε νευρολογική κλινική, και είναι άγνωστη η τύχη του.
Περαιτέρω έρευνες επιβεβαίωσαν τα παραπάνω συμπεράσματα, και επιπλέον εντόπισαν ότι το Φαινόμενο της Ψυχοκίνησης δεν προκαλείται από ένα και μόνο άτομο είτε συνειδητά είτε ασυναίσθητα, αλλά κι από ολόκληρη ομάδα ανθρώπων με κοινό σκοπό. Φαίνεται ότι αυτό που συμβαίνει είναι η "συν-δημιουργία ψυχολογικής δυναμικής", τόσο δυνατής, που γίνεται Ψυχοκινητική μάζα. Άλλωστε γι’ αυτό και η κάθε θρησκεία (ως παράδειγμα), καλεί τους πιστούς της να προσευχηθούν σε ομάδες.
ΣΗΜΕΙΩΣΤΕ: ακόμη ένα σχετικό άρθρο μου είναι «Ο λύκος και η σχέση
του με την Ονειροπαγίδα».
Εάν αντιληφθείτε λοιπόν να σας συμβαίνει κάτι "ανεξήγητο", το οποίο επαναλαμβάνεται, μην το επιτρέπεται να σας τρομάζει διότι τότε το μυαλό πλάθει εξωπραγματικά σενάριο. Δεχθείτε ότι τα πάντα ανήκουν στην φύση μας, γι' αυτό ό,τι δεν το γνωρίζουμε ψάχνουμε να το πληροφορηθούμε από έγκαιρες πηγές.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου