Τρίτη 29 Νοεμβρίου 2022

*Μνήμες και Ψευδομνήμες – οι παρερμηνείες της Ύπνωσης*

 

Οι εγκεφαλικές μας λειτουργίες σε ό,τι αφορά τις Μνήμες .. 
τί θεωρούμε Ψευδομνήμες .. 
και η πραγματική ωφελιμότητα της μεθόδου της Ύπνωσης:
 
 
Αγαπημένοι μου αναγνώστες φίλοι και φίλες μου.
Δεν είναι απαραίτητο να σπουδάσουμε Ιατρική για να γνωρίζουμε τις βασικές λειτουργίες του οργανισμού μας. Στις μέρες μας είναι πανεύκολο και μάλιστα επιβάλλεται, να ενημερωθούμε κυρίως γι' αυτές του εγκεφάλου μας, καθότι αυτό μας σώζει από διάφορες μυθοπλασίες που μας παρασύρουν σε λανθασμένες εντυπώσεις. 

Επιπλέον, μόνο κατ’ αυτόν τον τρόπο μπορούμε να απαλλαχθούμε απ’ όλα τα ψυχοσωματικά προβλήματα, τα οποία συνήθως τα δημιουργούν καταπιεσμένα συναισθήματα και δυσάρεστες μνήμες, επειδή διαθέτουμε Αισθητήρια Μνήμη. Αλλά ακόμη πιο επικίνδυνες είναι οι Ψευδομνήμες (διαστρεβλωτή μήνης), για λόγους που αναλύω παρακάτω.  
Συνεπώς, απαραίτητο επίσης είναι να γνωρίζουμε πώς λειτουργεί η μέθοδος της Ύπνωσης, για ποιούς πραγματικούς σκοπούς, κι αν υπάρχει εκδοχή να ανασύρουμε μνήμες από μία (τυχών) προηγούμενη ζωή.
 
Σημαντικότερο όλων, κι αναμφισβήτητα:
Ο άνθρωπος έχει την δυνατότητα να απαλλαχτεί από βασανιστικά συναισθήματα εάν επανεξετάσει τις “ξεθωριασμένες” μνήμες του, οι οποίες χωρίζονται σε κατηγορίες και υποκατηγορίες.
Χρειάζεται όμως να γνωρίζει τους λόγους που άλλοτε, όταν επιδιώκει να τις ανασύρει στην επιφάνεια, πιθανόν να μην ανταποκρίνονται πάντα στον πραγματικό χρόνο που συνέβη το περιστατικό. Κι άλλοτε, είτε δεν είναι πάντα ολοκληρωμένες, ή δεν είναι πάντα απολύτως αληθινές !! 
Κι άλλωστε «για να έχουμε αλάνθαστο συμπέρασμα, θα πρέπει να έχουμε γνώση» !!
 
Διαβάστε περισσότερα >>
 

       Ο ανθρώπινος εγκέφαλος είναι το μεγαλύτερο μυστήριο της υλικής ύπαρξης μας, ο οποίος τελικώς "αντιγράφει" τις ικανότητες του σε συσκευές. Φανταστείτε τον ανθρώπινο εγκέφαλο σαν έναν υπολογιστή με εκπληκτικά τεράστιες δυνατότητες, ο οποίος δέχεται ακατάπαυστα εκατομμύρια νέα δεδομένα. Τα περισσότερα απ' αυτά "περνάν" στο Υποσυνείδητο (περί αυτού έχω δημοσιεύσει άρθρο μου "Το Τρίτο Μάτι"), αλλά τα σημαντικότερα που τα αντιλαμβάνεται συνειδητά, τα επεξεργάζεται και τα αποθηκεύει στα διάφορα επίπεδα της μνήμης του.
 

* * Οι Μνήμες:

Το μεγαλύτερο μέρος αυτών των "πληροφοριών" πηγαίνουν στην λεγόμενη Μακρόχρονη Μνήμη, η οποία φαίνεται πως εδρεύει σε πιο “βαθιές” εγκεφαλικές περιοχές μέσω του Ιππόκαμπου, ο οποίος βρίσκεται στο εσωτερικό του εγκεφάλου.
Ο Ιππόκαμπος είναι μια πολύ σημαντική εγκεφαλική περιοχή με πολλαπλές λειτουργίες, και συνήθως έχει έναν συντονιστικό ρόλο ανάμεσα σε όλες τις περιοχές που συνδέονται άμεσα ή έμμεσα με αυτόν.
 
Κάποια άλλα δεδομένα πηγαίνουν στην Διαδικαστική Μνήμη. Πολύ σημαντική διότι εκεί αποθηκεύονται οι αυτοματοποιημένες κινήσεις μας (της καθημερινότητας – της ρουτίνας), που σχετίζονται αποκλειστικά με την ενεργοποίηση και τον συντονισμό των κινήσεων μας.
Επομένως λόγω της διαφορετικής φύσης και έδρας της Διαδικαστικής Μνήμης, η αμνησία ή άλλες μνημονικές διαταραχές δεν φαίνεται πως μας επηρεάζουν ιδιαίτερα.
 
Έτσι ως παράδειγμα, ένας αμνησιακός ασθενής μπορεί να διαβάσει – να γράψει - να καβαλήσει ποδήλατο – να οδηγήσει – να ξέρει ότι χρειάζεται κλειδί για να κλειδώσει μια πόρτα κ.ά.. ασχέτως εάν δεν θυμάται πώς και πού τα έμαθε όλα αυτά. Η’ όπως, ένας προχωρημένος χρήστης υπολογιστή, δεν χρειάζεται να προσέχει ποια πλήκτρα πατάει, από τη στιγμή που θα μάθει το «τυφλό σύστημα».
Κατά τον ίδιο περίπου τρόπο, ο εγκέφαλος σε κλάσματα δευτερολέπτων ανασχηματίζει μια λέξη την οποία γνωρίζει.. την “βλέπει” δηλαδή εκπληκτικά πιο γρήγορα από ότι ή σκέψη !!.
 
     Η μνήμη μας χωρίζεται σε δύο βασικές κατηγορίες (όπως προαναφέρω), αλλά και σε κάποιες υποκατηγορίες. Εκεί, αρκετά απ’ τα δεδομένα αποθηκεύονται ασυναίσθητα. Πρόκειται για επίπεδο που “τροφοδοτείται” απ’ τις αισθήσεις ή μέσω των ενστίκτων, με αστραπιαίους ρυθμούς. Έτσι, μια τρίτη βασική κατηγορία που προστέθηκε σχετικά πρόσφατα, είναι η «Αισθητήρια Μνήμη».
 
~ Η Αισθητήρια Μνήμη:
 
     Έχει να κάνει με οτιδήποτε βιώσαμε με έντονα συναισθήματα.. ακόμη και σε εποχές που δεν τις θυμόμαστε (όπως παιδική ηλικία), ακόμη κι αν έχουμε πάθει αμνησία. Αυτό οφείλεται στην Αμυγδαλή, η οποία συνδέει τις αναμνήσεις με τα διάφορα συναισθήματα. Αρκεί μια εικόνα – ένας ήχος – μια φευγαλέα σκέψη, ακόμη και μια φράση, για να αλλάξει η διάθεση μας σε κλάσματα δευτερολέπτων.. δίχως να κατανοούμε τον λόγο για αρκετή ώρα.  

Έτσι, όταν βρεθούμε αντιμέτωποι με μια κατάσταση, η οποία μας δημιουργεί έντονα συναισθήματα (θετικά ή αρνητικά), η Αμυγδαλή ανασύρει από την μνήμη και φέρνει ξανά στο συνειδητό επίπεδο παρόμοια συναισθήματα από παρελθοντικά βιώματα. Κι όταν τα συναισθήματα είναι δυσάρεστα, συμβαίνει να αποφεύγουμε να επανεξετάσουμε το παρελθόν. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να “ξεθωριάζουν” σταδιακά στην Μακρόχρονη μνήμη οι λεπτομέρειες που προκάλεσαν την παρελθοντική επίπονη εξέλιξη, δίχως όμως να αποβάλλονται κατ’ αυτόν τον τρόπο τα συσσωρευμένα συναισθήματα από την Αισθητήρια μνήμη.     
Μάλιστα, αυτός είναι και ο βασικότερος λόγος που δυσκολευόμαστε να ξεπεράσουμε κάποιες φοβίες – τραυματικές εμπειρίες – εθισμούς κ.ά.
 
Επομένως, η Αισθητηριακή Μνήμη μπορούμε να πούμε ότι λειτουργεί αυτοβούλως, είτε για να γαληνέψουμε την ψυχή μας, είτε για να προφυλάξουμε την ζωή μας. Στην πρώτη περίπτωση, η παρέμβαση της προφανώς έχει ως σκοπό να διδαχτούμε απ’ τα παρελθοντικά βιώματα μας, ώστε να έχουμε μέτρο σύγκρισης για το μέλλον. Ενώ στην δεύτερη η παρέμβαση της είναι σωτήρια, διότι αντιδρούμε μηχανικά. Όπως δηλαδή, όταν αντιλαμβανόμαστε μία απειλητική κίνηση από πίσω μας και γυρνάμε το κεφάλι – όταν αποφεύγουμε αντικείμενα που έρχονται κατά πάνω μας πριν ακόμη τα δούμε – όταν πατάμε το φρένο μπροστά στο κίνδυνο πριν προλάβουμε να σκεφτούμε κ.ά.  
 
Ακόμη: Χάρη στην ικανότητα του εγκεφάλου να αποθηκεύει αισθητηριακά δεδομένα, οι στατικές εικόνες μένουν στην μνήμη μας. Η ικανότητα αυτήν που την ονομάζουμε 
«Φωτογραφική Μνήμη», είχε αμφισβητηθεί από αρκετούς επιστημονικούς κλάδους κατά το παρελθόν. 
Αμφισβητήθηκε βάσει της θεωρίας ότι, η ικανότητά μας να συλλαμβάνουμε μια κίνηση, οφείλεται στο γεγονός πως αποθηκεύουμε κάθε «καρέ» της κίνησης, τόσο ώστε να μπορέσουμε να το συγκρίνουμε με το αμέσως επόμενο «καρέ». Αν για κάποιο λόγο σε αυτή την χρονική ροή γίνει ασυναίσθητα εισαγωγή τρίτου καρέ ανάμεσα στα δύο, τότε δυσκολευόμαστε να συλλάβουμε την προσθήκη. Δεν συνειδητοποιούμε δηλαδή ότι κάτι άλλαξε στο οπτικό μας πεδίο.

Και πράγματι: Αρκετές φορές ενώ το βλέμμα πλανάται, στην ουσία συμβαίνει να μην βλέπουμε, διότι είμαστε  απορροφημένοι στις σκέψεις μας ή στο συναίσθημα της στιγμής. Αυτό όμως δεν σημαίνει πως δεν έχει καταγραφεί το σκηνικό. Και τότε, ο μόνος τρόπος για να ανασύρουμε (να φέρουμε στην επιφάνεια) τα πλάνα που «ξέφυγαν από το μάτι», είναι ο Υπνωτισμός. Με την μέθοδο αυτήν μπορούμε να επιστρέψουμε στην χρονική στιγμή και «να παγώσουμε την εικόνα», για να εξετάσουμε τις λεπτομέρειες που συνειδητά απουσιάζουν από το σκηνικό.

Τα γεγονότα στη μνήμη μας δεν είναι ακριβές αντίγραφο γεγονότων: 
Ως παράδειγμα, ένας αριθμός ατόμων βρίσκεται παρών σε ένα περιστατικό. Κάθε άτομο θυμάται το γεγονός με διαφορετικό τρόπο, και βεβαιώνει πώς έγινε με τον δικό του τρόπο. Είναι μια παραμόρφωση της πραγματικότητας λόγω απώλειας πληροφοριών, που δεν τις συνέλαβε στα ίδια κλάσματα δευτερολέπτων με τα άλλα άτομα.

* * Και στο σημείο αυτό θέλω να προσθέσω ότι μετά από έρευνες που έχουν γίνει (κυρίως στις ΗΠΑ), έχουν δείξει ότι κατά το παρελθόν υπήρχαν αρκετές υποθέσεις όπου κάποιοι αθωώθηκαν εσφαλμένα, ή καταδικάστηκαν εσφαλμένα κατόπιν αμφιλεγόμενων μαρτυριών, λόγω μνημονικής ανάκλησης των μαρτύρων. Σε πιο πρόσφατες εποχές, και ειδικά σε σοβαρές υποθέσεις που λόγω κενών μνήμης δεν μπορούσαν να στοιχειοθετούν κατηγορίες, κρίθηκε αναγκαίο να υποβληθούν σε ύπνωση οι σημαντικότεροι μάρτυρες.
 
 
* * Ψευδομνήμες και Ύπνωση:
 

Η σύγχρονη εποχή της Ύπνωσης ξεκινά τον 18ο αιώνα:

Σε αντίθεση με όσα λέγονται, η ύπνωση δεν έχει σκοπό να μας φέρει σε επαφή με έναν παράλληλο κόσμο, ή με βιώματα μιας προηγούμενης ζωής μας. Άλλωστε, δεν υπάρχει τέτοιο ενδεχόμενο, διότι δεν υπάρχουν αποθηκευμένες μνήμες στον εγκέφαλο εφόσον δεν τις έχει βιώσει !!
 
Στην πραγματικότητα πρόκειται για Κλινική Ύπνωση, που έχει ως σκοπό να μας βοηθήσει να χειριστούμε καλύτερα το παρόν και το μέλλον μας.
 
Αν και είναι δύσκολο να δοθεί ένας ακριβής ορισμός για την ύπνωση, μπορούμε να πούμε ότι η κλινική ύπνωση είναι μια σειρά διαδικασιών κατά τις οποίες ο θεραπευτής καθοδηγεί τον θεραπευόμενο να ανα_βιώσει συγκεκριμένους προβληματισμούς του, που σχετίζονται με το πώς αισθάνεται, πώς σκέφτεται ή και πώς συμπεριφέρεται. Μια πιο ήπια διαδικασία, είναι η μέθοδος της Ψυχανάλυσης που συνήθως προηγείται.
 
Για τους ψυχοθεραπευτές,  η ύπνωση είναι μια τεχνική - ένα ακόμα εργαλείο δηλαδή που διαθέτει ο θεραπευτής,  για να βοηθήσει τον θεραπευόμενο, ειδικότερα σε χρόνιες περιπτώσεις  κατάθλιψης, διαταραχές άγχους, φοβίες, επεισόδια πανικού, μετατραυματική συνδρομή, όπως όμως και στη διακοπή επιβλαβών συνηθειών, στις διατροφικές διαταραχές, στις διαταραχές της στύσης.. και ψυχοσωματικά προβλήματα γενικότερα.
 
Μάλιστα συχνά ηχογραφείται η ύπνωση, ώστε εν συνεχεία οι υποβαλλόμενοι να ακούνε και μόνοι τους όσα ειπώθηκαν. Αρκετοί θεραπευόμενοι εκπαιδεύονται και στην αυτοΰπνωση, ώστε να μπορούν να συνεχίσουν τη θεραπεία στο σπίτι και να μην εξαρτώνται συνεχώς απ’ τον θεραπευτή. Έτσι εφαρμόζουν την αυτοΰπνωση, την ώρα που επανέρχεται το πρόβλημα. Μην φανταστείτε όμως ότι χάνουν την επαφή τους με το περιβάλλον τους. 
 
Αν και η Ύπνωση έχει ευρεία γκάμα εφαρμογής, δεν αποτελεί την λύση για όλους και για όλα. Πάντως, το βέβαιο είναι πως κανείς δεν μπορεί να υπνωτιστεί δίχως την θέλησή του !!. 
 
Με την ύπνωση μπορεί όντως να γίνει αναδρομή στο παρελθόν, αλλά ΠΡΟΣΟΧΗ, μόνο στις μνήμες που έχουν καταγραφεί στον εγκέφαλο μετά την γέννηση μας, με τον όποιον απ’ τους παραπάνω τρόπους περιγράφω. Μάλιστα, υπό την καθοδήγηση καλά εκπαιδευμένου ειδικού, η ύπνωση έχει αποτελέσματα και σε περιπτώσεις αμνησίας. 
Προτείνεται βεβαίως η αναδρομή και για στιγμές που “στιγματίστηκαν” από συναισθήματα, συμπεριφορές, και παρελθοντικές σκέψεις.
 
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ: Η  Συνειδητή Ύπνωση χρησιμοποιείται ακόμη και στον έλεγχο του πόνου.

Την εφαρμόζουν εξειδικευμένοι οδοντίατροι, χειρουργοί, αναισθησιολόγοι, ώστε να περιορίσουν τον πόνο με λιγότερη ή και καθόλου αναισθησία, όπως επίσης, την χρησιμοποιούν και γυναικολόγοι στη διαδικασία του τοκετού (λεγόμενος ανώδυνος τοκετός) κ.ά.
 
      Σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση, ακόμη κι αν έχετε κάποια προσωπική εμπειρία ύπνωσης με σκοπό την αναδρομή σε προηγούμενη ζωή.. θέλω να λάβετε σοβαρά υπόψη σας ότι αυταπατάστε !!. 
 
Ασφαλώς πρόκειται για τις λεγόμενες «Ψευδομνήμες», καθώς εμπλέκεται η φαντασία με την επιθυμία, σε συνδυασμό με αυτό που ο καθοδηγητής (υπνωτιστής) ξέρει τί θέλει να ανακαλύψει ο υπνωτιζόμενος.
Κατά παρόμοιο τρόπο γίνονται και οι λεγόμενες «υποβολές σκέψεων», συνήθως δίχως την συνειδητή συγκατάθεση του υποβαλλομένου. Σε αυτήν την περίπτωση λέμε ότι το άτομο έχει υποστεί «πλύση εγκεφάλου», που συνήθως έχει ως σκοπό να χειραγωγήσει - οδηγηθεί το άτομο σε ενέργειες που φυσιολογικά δεν θα τις έπραττε. Όπως ως παράδειγμα, ακόμη και δολοφονία, και μάλιστα έχουν καταγραφεί αρκετά τέτοια γεγονότα στην ιστορία !!.

      Διαφέρει λοιπόν κατά πολύ, όταν σε ανύποπτο χρόνο έχουμε την ΑΙΣΘΗΣΗ «αυτό κάπου το έχω ξανακούσει – αυτό το έχω ξαναζήσει», το λεγόμενο στα ξενικά ΝτεΖαΒούΣτην περίπτωση αυτή έχουμε να κάνουμε με την Αισθητήρια Μνήμη. 
Και επιπλέον, ο τομέας της Ψυχοερεύνησης δεν αποκλείει το ενδεχόμενο η Ψυχή να κουβαλάει παρελθοντικά βιώματα, τα οποία μας δίνουν την αίσθηση ότι γνωρίζουμε “κάτι” αλλά δεν ξέρουμε το πώς και από πού !!. Ωστόσο, αυτές «οι πληροφορίες» δεν μπορούν να σχηματίσουν μνήμες στον εγκέφαλο. 


~ ~ ~ Προτείνω: 

Διαβάστε το άρθρο μου σχετικά με την «Συναισθηματική Νοημοσύνη - EQ» συναφές με το παρόν, και μάλιστα θα λέγαμε ότι το συμπληρώνει, παρότι αφορά κάποιες άλλες υποστηρίχτηκες φυσικές ικανότητες μας. Ανοίξτε τον σύνδεσμο: 
https://mariannafordouni.blogspot.com/2021/11/iq-eq.html


* * Το Τρίτο μας Μάτι.. η έδρα Αυτογνωσίας της Ψυχής: 
Υπερφυσική ικανότητα που αποκτάμε με κάποιες ιδιαιτέρες διαδικασίες ?! .. ή πρόκειται για αδένα του εγκεφάλου μας που ενισχύει την Φωνή του Υποσυνείδητου και της Συνείδησης μας ?!
Απαντήσεις σε όλα τα ερωτήματα:
https://mariannafordouni.blogspot.com/2022/10/blog-post.html


ΜΑΡΙΑΝΝΑ
*Σύμβουλος σχέσεων - Ψυχαναλύτρια, Ψυχοερευνήτρια*

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Διαβάστε επίσης:

*Ανακαλύψτε την φωνή της Ψυχής σας και την δύναμη της θέλησης της*

Δυστυχώς, υπερεκτιμάμε το μυαλό,  το οποίο δύναται να  αρρωστήσει  την ψυχή  !! Αγαπημένοι μου αναγνώστες φίλοι και φίλες μου. Τον ιατρικό ό...