Κυριακή 23 Ιανουαρίου 2022

«Με Αγαπώ».. δεν λέγεται Ναρκισσισμός !!

 
Διάβασε το άρθρο μου.. και στην συνέχεια κοιτάξου στον καθρέφτη και αναρωτήσου: 
 
Αγαπημένοι μου αναγνώστες φίλοι και φίλες μου, το παρόν άρθρο μου ανήκει στο αρχείο μου με τίτλο "Έλεγχος Σκέψεων και Συναισθημάτων".
Πρόκειται για κεφάλαιο που θυμίζουν Λερναία Ύδρα (κόβεις ένα κεφάλι, φυτρώνουν δέκα).. καθώς είναι άβυσσος η ψυχή του ανθρώπου και αχανές λαβύρινθος το μυαλό του !!.

Και για να ξεκαθαρίσουμε κάτι:
Τα άτομα που τείνουν προς τον ναρκισσισμό, ή χαρακτηρίζονται ως αλαζόνες ή υπερόπτες, δεν σημαίνει ότι διακρίνονται για τον αυτοσεβασμό και την αυτοεκτίμηση για το εαυτό τους. Αντιθέτως, κρύβονται πίσω απ' τις ανασφάλειες τους.
Συνεπώς, το "Με Αγαπώ" σημαίνει κάτι άλλο:

_Αυτοσεβασμός είναι, να μην επιτρέπουμε να εκτεθεί ο εαυτό μας, κι ας δυσαρεστήσουμε τους άλλους.
_Αυτοεκτίμηση είναι, να μην επιτρέπουμε να υποτιμηθεί ο εαυτό μας, για να μην νιώσει υποδεέστερος ο άλλος.
_Αγάπη για τον εαυτό μας είναι, όταν προφυλάσσουμε την σωματική μας ακεραιότητα, διότι αυτό είναι υποχρέωση μας απέναντι στην ψυχική μας !!.

Διαβάστε περισσότερα >>
 
Sigmund Freud (πατέρας της Ψυχανάλυσης):<< Όταν έχεις αμφιβολίες και ανάμικτα συναισθήματα σχετικά με αυτό που θέλεις περισσότερο απ’ την ζωή σου, τότε απλά φαντάσου ότι θα πεθάνεις στο τέλος της ίδιας ημέρας. Και τότε η ψυχή σου θα σε οδηγήσει σε αυτό που θέλει να κάνεις για τον Εαυτό σου !! >>  

       Πράγματι, η αλήθεια είναι ότι στην ζωή μας συμβαίνει να ζητιανεύουμε απ’ τους άλλους (μεταφορικά και κυριολεκτικά) την αγάπη τους για το άτομο μας, ή και τον έρωτα τους για το κορμί μας. Κάνουμε τα πάντα αρκεί να τους αρέσουμε, σε σημείο να ξεπερνάμε τα όρια της ανεκτικότητας, αλλά και το φράγμα της ηθικής σε αρκετές περιπτώσεις !!. 
Και το χειρότερο όλων.. συμβαίνει να επενδύουμε όλα μας τα συναισθήματα σε ένα ξένο κορμί, και έτσι βασανίζουμε με σκέψεις την δική μας ψυχή, του τύπου: «τί άλλο να κάνω για να το κρατήσω στην ζωή μου ?!»

Ωστόσο. Αν επιλέξει κάποιος να φύγει, σημαίνει ότι δεν τον γεμίζει αυτό που υπάρχει μεταξύ μας και νιώθει ανικανοποίητος. Επομένως, ακόμη κι αν γυρίσει αργότερα, δεν το κάνει επειδή ξαφνικά εκτίμησε «αυτό που έχασε», αλλά διότι “δεν τα βρήκε αλλού” όπως τα περίμενε. Δηλαδή, αφενός επιστρέφει διπλά ανικανοποίητος, και αφετέρου, άντε εμείς να επουλώσουμε τις πληγές που μας δημιούργησε με τον χωρισμό. Και τέλος, το «επέστρεψε για να μείνει».. δεν μας διασφαλίζει κανείς !!.
 
Επομένως: 

Επιβάλλεται να αγαπάμε τον εαυτό μας πρώτα εμείς οι ίδιοι, διότι αλλιώς δεν μπορούμε να περιμένουμε να τον αγαπήσουν οι άλλοι !!. 
Αγαπάμε τον εαυτό μας γι’ αυτό που είναι, κι όπως κι αν είναι η εξωτερικού μας εμφάνιση, δίχως να προσπαθούμε να γίνουμε αυτό που θέλουν οι άλλοι. Εξάλλου, ο καθένας θέλει και κάτι διαφορετικό από εμάς !!.
Ερωτευόμαστε ένα ξένο κορμί και νιώθουμε ότι είναι για μάς τα πάντα στην ζωή μας, ενώ θα πρέπει να αγαπάμε περισσότερο το δικό μας, διότι με αυτό θα πορευτούμε μια ολόκληρη ζωή. Ακόμη κι όταν γεράσουμε και χάσει την ομορφιά του το κορμί μας, η ψυχή μας θα συνεχίσει να το λατρεύει διότι είναι το «οχυρό» της !!.
Επιβάλλεται να προφυλάσσουμε την ψυχή μας απ’ τον πόνο που την προκαλούν άλλοι, διότι όσο περισσότερο την αγαπάμε, τόσο πιο όμορφα μας κάνει να νιώθουμε με τον εαυτό μας !!.
"Με Αγαπώ" δεν θεωρείται Ναρκισσισμός, σχετικά με αυτήν την ψύχωση επανέρχομαι σε άλλο άρθρο μου. 

Και στο σημείο αυτό θεωρώ απαραίτητο να συμπληρώσω ότι:
Ο Χριστός δίδασκε << Αγάπα τον πλησίον σου, όσο τον εαυτό σου >>
Δηλαδή, τόσο όσο τον εαυτό σου, και όχι περισσότερο από αυτόν !! 
 
Κάντε λοιπόν ένα πείραμα στον εαυτό σας, όπως το έθεσε ο Sigmund Freud:
Κοιταχτείτε στον καθρέφτη και βάλτε το μυαλό σας να αναρωτηθεί .. «ποιος άραγε αξίζει την αγάπη σας στο έπακρον, περισσότερο απ' την δική σας ψυχή ?!».
Κι εάν γνωρίζατε ότι θα χάσετε την ψυχή σας στο τέλος της ημέρας, τότε .. «πόσο πολύτιμο θα είναι γι’ αυτήν, αποκλειστικά και μόνο το δικό σας το κορμί ?!». 

ΑΡΑ .. Κοιτάξου στον καθρέφτη και αναρωτήσου .. το οφείλεις στην Ψυχή σου !!. 
 

Πάντα με αγάπη .. ΜΑΡΙΑΝΝΑ
*Σύμβουλος σχέσεων - Ψυχαναλύτρια, Ψυχοερευνήτρια*

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Διαβάστε επίσης:

*Ανακαλύψτε την φωνή της Ψυχής σας και την δύναμη της θέλησης της*

Δυστυχώς, υπερεκτιμάμε το μυαλό,  το οποίο δύναται να  αρρωστήσει  την ψυχή  !! Αγαπημένοι μου αναγνώστες φίλοι και φίλες μου. Τον ιατρικό ό...