Σάββατο 20 Μαΐου 2023

* * Εάν δεν έχεις διψάσει, δεν έχεις γνωρίσει την αίσθηση της δίψας !!


Πόσοι από εμάς άραγε έχουμε σκεφτεί ότι, για να ολοκληρωθεί ο κύκλος της ψυχής μας επάνω στην Γή, θα πρέπει να βιώσουμε όλα τα συναισθήματα ?!
 
 
Αγαπημένοι μου αναγνώστες φίλοι και φίλες μου.
Δεν είναι τυχαίο που οι αρχαίοι Έλληνες φιλόσοφοι δίδασκαν χρησιμοποιώντας μεταφορικές έννοιες. Και διόλου τυχαίο, που οι σοφοί όλων των εποχών απαντούσαν σε ερωτήματα με παραδείγματα. Συνεπώς με την ίδια μέθοδο και παρόμοιους τρόπους, κατά την διάρκεια της Ψυχανάλυσης, ο αναλυτής επιδιώκει να βάλει το αναλυόμενο άτομο «στα στενά παπούτσια ενός άλλου».

Ωστόσο δύσκολο το έργο του Ψυχαναλυτή, διότι ο άνθρωπος που δεν έχει αναγκαστεί να περπατήσει ξυπόλητος στα αγκάθια, δεν μπορεί να νιώσει ευλογημένος φορώντας έστω δανεικά παπούτσια άλλου. Δεν μπορεί δηλαδή να νιώσει για να κατανοήσει όσα δεν έχει βιώσει ο ίδιος !! 

Άπειρες μάλιστα οι βαθιά φιλοσοφημένες εκφράσεις που συναντάμε, και που όλες αφήνουν να εννοηθεί πως δεν μπορείς να αποκτήσεις μέτρο σύγκρισης, εάν δεν έχεις γνωρίσει το χειρότερο ώστε να εκτιμήσεις το προτιμότερο. 

Κάπως έτσι λοιπόν, κατά την διάρκεια που ο Πυθαγόρας μιλούσε στους μαθητές του σχετικά με τις ψυχικές αντοχές του ανθρώπου, όποτε ο νούς δεν μπορεί να διαχειριστεί την απώλεια - την στέρηση.. ένα κοκομαθημένο πλουσιόπαιδο, ζήτησε απ' τον Πυθαγόρα να του περιγράψει την αίσθηση της στέρησης. Και εκείνος του απάντησε, «για να γνωρίσεις την αίσθηση της δίψας θα πρέπει να διψάσεις.. και μάλιστα τόσο αφόρητα, μέχρι να εκτιμήσεις και τις λίγες σταγόνες νερό» !!
 
      Οι λόγοι που αναφέρομαι στα παραπάνω εννοείται ότι έχουν άμεση σχέση με το θέμα του άρθρου μου, του οποίου το περιεχόμενο δίνει τροφή για σκέψεις. Λογικό βέβαια σε κάποιες περιπτώσεις, δικαίως να πληρώνουμε το τίμημα των απερίσκεπτων πράξεων μας - των εγωϊστικών επιθυμιών μας. Όμως υπάρχουν και περιπτώσεις που γινόμαστε θύματα των περιστάσεων, είτε διότι βρεθήκαμε σε λάθος τόπο σε λάθος χρόνο.. και τότε η θλίψη και η οργή σκέψη και ψυχή βασανίζει !! 

Σε κάθε περίπτωση επομένως, το άρθρο μου αποφορτίζει από αντικρουόμενα συναισθήματα που δημιουργεί η αίσθηση του ανικανοποίητου.. αλλά κυρίως, ανακουφίζει δυσβάσταχτα συναισθήματα που η αναπόφευκτη απώλεια για πάντα μάς στιγματίζει !!

Διαβάστε περισσότερα >>... 

 Πικρά παράπονα απ' την ζωή λόγω ανικανοποίητου, είναι στην Ανθρώπινη Φύση:
 
     Παράπονα επειδή είναι στην ανθρώπινη φύση μας να ωραιοποιούμε καθετί άλλο απ’ αυτό που ήδη έχουμε, κι όταν δεν μπορούμε να το αποκτήσουμε αρνούμαστε να συμβιβαστούμε με το ανέφικτο.. διότι οι απογοητεύσεις προκαλούν πλημμύρα άσχημων συναισθημάτων. 
     Παράπονα επειδή είναι στην ανθρώπινη φύση μας να αναζητάμε ευθύνες για όλα τα κακώς κείμενα σε οποιονδήποτε άλλο εκτός απ' τον ίδιο μας τον εαυτό.. διότι μας είναι δύσκολο να χειριστούμε την απογοήτευση απ’ τις δικές μας λανθασμένες επιλογές.
     Παράπονα επειδή είναι στην ανθρώπινη φύση μας να βάζουμε σε προτεραιότητα τα αισθηματικά μας ζητούμε, σε σημείο να πέφτουμε στα πατώματα εάν διακόψει ο άλλος την σχέση μας δίχως την θέληση μας.. διότι δεν μπορούμε να δεχτούμε την απογοήτευση που μας δίνει η επιλογή ενός άλλου.

Παράπονα επειδή είναι στην ανθρώπινη φύση μας να μεταφράζουμε την απογοήτευση σε δυστυχία, αντί ως μια διδακτική εμπειρία !!.  
 
     Ωστόσο κατά κανόνα, οι απογοητεύσεις που βιώνουμε, οφείλονται στο γεγονός ότι εμείς οι άνθρωποι αποφεύγουμε να λάβουμε υπόψη μας και τα τυχών ανεπιθύμητα σενάρια, ώστε να είμαστε προετοιμασμένοι. Και ο βασικότερος λόγος που αποφεύγουμε να σκεπτόμαστε την χειρότερη εκδοχή - εξέλιξη των πραγμάτων, είναι διότι θέλουμε να ελπίζουμε μόνο στο επιθυμητό για εμάς αποτέλεσμα.. αλλά και τότε ακόμη.. συμβαίνει να αναζητάμε όλο και περισσότερα !!.

Και τέλος, όποτε αντιμετωπίζουμε ανατροπές – δυσκολίες – αδικίες, και όποτε μας συμβαίνουν τραγικά γεγονότα, αναρωτιόμαστε αν υπάρχει τελικά Θεός. Και έτσι κάτω από τέτοιες συνθήκες, άλλοτε δηλώνουμε άθεοι μέχρι την στιγμή που θα νιώσουμε ότι κινδυνεύει η ζωή μας, και τότε σηκώνουμε τα χέρια στον Θεό.. κι άλλοτε προσαρμόζουμε τις θρησκευτικές μας πεποιθήσεις σύμφωνα με το πώς μας βολεύει, ακόμη κι αν στο φινάλε τσιμπολογάμε λίγο απ' όλες, ασχέτως εάν δεν υπάρχει συνάφια μεταξύ τους !! 

Βέβαια σε κάποιες περιπτώσεις (επαναλαμβάνω), δικαίως πληρώνουμε το τίμημα των απερίσκεπτων πράξεων μας - των εγωϊστικών επιθυμιών μας. Όμως υπάρχουν και περιπτώσεις που γινόμαστε θύματα των περιστάσεων, είτε διότι βρεθήκαμε σε λάθος τόπο σε λάθος χρόνο.. και τότε η θλίψη και η οργή σκέψη και ψυχή βασανίζει !! 

~ ~ Και στο σημείο αυτό αξίζει να διευκρινιστούν συνοπτικά τα ακόλουθα:

      Σύμφωνα με την χρονική σειρά των πραγμάτων, όπως προκύπτουν άλλωστε απ' την ανθρώπινη ιστορία.. οι αρχαίοι μας πρόγονοι μελετούσαν την πορεία της ψυχής επί της Γής πολύ πριν κάθε άλλο πολιτισμό. Μάλιστα ο Πυθαγόρας ανέπτυξε σχετικές θεωρίες που έγιναν ευρύτερα γνωστές. 
Και πράγματι ήταν οι πρώτοι που όρισαν ηθικούς νόμους που οφείλει να τηρεί η κάθε ψυχή, καθώς πίστευαν στην Συμπαντική Δικαιοσύνη, την οποία ονόμασαν Νόμο του
Αντιπεπονθότος .. με την έννοια ότι είμαστε υπόλογοι των πράξεων μας, και αργά ή γρήγορα εισπράττουμε το ανάλογο τίμημα. 
Προφανώς απ' τα παραπάνω εμπνεύστηκε ο γνωστός πρίγκιπας, μετέπειτα Βούδας.. προσαρμόζοντας στις Ινδο_Βουδιστικές πεποιθήσεις το λεγόμενο "Κάρμα". 

Ωστόσο οι ερμηνείες που εμπεριέχει το "Κάρμα" προκαλούν τρόμο για το τί θα συμβεί μεταθάνατον στην ψυχή. Διότι θέλει την ψυχή να επιστέφει κατ' επανάληψη στην Γή, ως τιμωρία για αδικίες που έχει πράξει σε προηγούμενες ζωές.. δηλαδή να υποφέρει ξανά και ξανά, δίχως καν' να γνωρίζει ποιά αμαρτία ξεπληρώνει !!    

Επίσης. Οι αρχαίοι μας πρόγονοι ήταν οι πρώτοι που έκλιναν προς την μονοθεϊστική θρησκεία (αιώνες πριν τους Ιουδαίους), καθώς πρώτοι μίλησαν για τον μοναδικό ζωντανό Θεό όλων, ο οποίος δεν έχει μορφή διότι είναι "αύρα ζωής" που βρίσκεται παντού και πάντα. Κι όπως τόνιζε ο Πλάτωνας, >> Θεός δεν είναι τιμωρός είναι αγάπη, δεν είναι εκδικητικός είναι ευσπλαχνία, δεν είναι καθόλου άδικος και καμία ευθύνη δεν έχει αφού πράττουμε με δική μας βούληση >>. 

Δεν μίλησαν δηλαδή με φόβους για τον Θεό, αλλά τόνισαν τον σεβασμό που οφείλουμε να έχουμε στον Θεό, όπως προκύπτει άλλωστε απ' τα Δελφικά Παραγγέλματα.

Επιπλέον ακόμη, ήταν οι πρώτοι που αιώνες ακόμη π.Χ. έθεσαν κανόνες ηθικής, οι οποίοι είχαν γραφεί ως Δελφικές Εντολές, γνωστές ως τα 147 Δελφικά Παραγγέλματα. Προτείνω να κάνετε αναζήτηση στο διαδίκτυο, όπου υπάρχουν μεταφρασμένα στην Ελληνική καθομιλουμένη.  
ΣΗΜΕΙΩΣΤΕΜέσα σε αυτά θα βρείτε και τις 10 εντολές του Μωϋσή, ο οποίος όπως αναφέρεται στην Παλαιά Διαθήκη ανέβηκε στο όρος Σινά, όπου εμφανίστηκε ο Θεός αυτοπροσώπως για να του τις δώσει. Μόνο που θα πρέπει να παρατηρήσετε τις χρονολογίες, ώστε να διαπιστώσετε ότι οι Δελφικές Εντολές ήταν ήδη γνωστές στους έως τότε πολιτισμούς, αιώνες δηλαδή νωρίτερα, πριν φτάσουν στα χέρια του Μωϋσή. 

Συνεπώς προϋπήρχαν, με την διαφορά ότι στην Παλαιά Διαθήκη, χρησιμοποιήθηκαν για να διδάσκεται ο άνθρωπος το πιο σκληρό πρόσωπο Του Θεού, εκδικητικό και καταστροφικό δίχως έλεος, προκειμένου να προστατεύσει του Ιουδαίους. Και ο "επίλογος" συμπληρώνεται με τον εκφοβισμό της αιώνιας τιμωρίας της ψυχής στα καζάνια της κολάσεως !!  

Και τέλος πολύ μετά Χριστού εμφανίζεται ο Μωάμεθ, παρουσιάζεται ως ο πραγματικός πλέον εκλεκτός του Θεού, ο οποίος αντιγράφοντας τον Μωϋσή δίχως καν' να πρωτοτυπήσει, ισχυρίζεται ότι πηγαινοέρχεται στο βουνό για να του δίνει ο αρχάγγελος Γαβριήλ τις εντολές Του Θεού !! 
Δηλαδή ο Θεός, (υποτίθεται) ότι επέλεξε έναν πολεμοχαρή στρατηγό, ώστε με την βοήθεια των αρχαγγέλων να σφάξει χιλιάδες πληθυσμό διότι ήταν άπιστοι, και κατ' αυτόν τον τρόπο να εξοντώνονται όσοι δεν ακολουθούν τις νεότερες εντολές Του !!
  
ΚΑΙ ΚΑΤΑΛΛΗΓΩ:

     Δεν θα επεκταθώ περισσότερο, καθώς υπάρχει στην διάθεση σας αναλυτικό άρθρο μου, του οποίου τον σύνδεσμο σας δίνω παρακάτω. Ωστόσο θα πρέπει να γίνει κατανοητό ότι σε καμιά απ' τις παραπάνω πεποιθήσεις δεν αντιστοιχεί κι ένας διαφορετικός Θεός, δεν υπάρχει πληθώρα Θεών για κάθε διαφορετικό λαό, και δεν υπάρχουν διαφορετικοί κανόνες αναλόγως με το θρήσκευμα. Ωστόσο εδώ γεννάται το ερώτημα, πώς τάχα να πρωτοπιστέψει ο άνθρωπος στην Θεϊκή καλοσύνη μετά όλα τα παραπάνω !! 

Συνεπώς στο παρόν άρθρο μου, θέλω απλά να επισημάνω την σύγχυση που υπάρχει σχετικά με την Θεϊκή ή μη Υπέρτατη Ύπαρξη .. αμφιβολία η οποία οφείλεται στο γεγονός ότι στο πρόσωπο Του Θεού άλλοτε βλέπουμε τον σκληρό τιμωρό, άλλοτε Τον αδιάφορο στις ανθρώπινες δυστυχίες, κι άλλοτε Τον σαδιστή που βασανίζει αιώνια της ψυχή μας μετά τον σωματικό θάνατο .. με αποτέλεσμα άλλοτε να Τον φοβόμαστε - άλλοτε να Τον μισούμε - κι άλλοτε να Τον απαξιούμε. 

     Ας συμφωνήσω λοιπόν πως ό,τι κι αν σημαίνει Θεός, είναι απλά και μόνο θεωρία. Κι αφού μάς Τον παρουσιάζει η κάθε θρησκεία σύμφωνα με τις δικές της "σκοπιμότητες" .. ας Τον αγνοήσουμε λοιπόν. Δεν μπορώ όμως να παραβλέψω το γεγονός ότι ο Χριστός υπήρξε στην Γή με σάρκα και οστά.

Ο Χριστός σε αντίθεση με όλους τους εθνικό_θρησκευτικούς ηγέτες:

Δεν παρουσιάστηκε ως εκπρόσωπος κανενός λαού και καμιάς εθνικότητας, επιδιώκοντας να αντιγράψει τον Μωϋσή. 
Δεν πήρε θέση στα όποια εβραϊκά εθνικά κινήματα, ενώ θα μπορούσε να ικανοποιήσει τους Ιουδαίους αποδεχόμενος τον ρόλο του μεσσία τους.  
Δεν σκόπευσε σε ρωμαϊκά αξιώματα, ενώ θα μπορούσε κατ' αυτόν τον τρόπο να ζήσει όπως ο Μωάμεθ σαν σουλτάνος με το χαρέμι του. 
Δεν χρησιμοποίησε την ευχέρεια του λόγου Του, την παντογνωσία Του, ούτε τα θαύματα Του ώστε να ζήσει αρχοντικά, τρώγοντας και φιλοσοφώντας καθισμένος στον πισινό του όπως ο Βούδας, ως τα βαθιά γεράματα. 
Δεν έκανε κοινωνικές διακρίσεις, δεν απαίτησε πίστη σε Αυτόν από κανέναν, και ουδέποτε χρησιμοποίησε το όνομα Του Θεού για εκφοβισμό

Κατά την διάρκεια του σύντομου βίο Του ο Χριστός, έζησε ταπεινά και αδιαμαρτύρητα. Δεν αντιστάθηκε στην όποια κακοποίηση Του, επειδή προφανώς επέλεξε να γευτεί όλα τα ανθρώπινα συναισθήματα, και να γνωρίσει την ανθρώπινη φύση απ' την κάθε της ακραία πλευρά. Και τέλος επέλεξε να ανεβεί στον σταυρό του μαρτυρίου Του, για όλη την ανθρωπότητα !! 


Η κατανόηση στο γιατί.. στο Φώς φτάνεις μετά το Σκοτάδι και στην Ανάσταση μετά τον Γολγοθά: 

* * Εάν φιλοσοφήσουμε επομένως την όλη πορεία Του επάνω στην Γή με σάρκα και οστά, βιώνοντας όλες τις ακραίες αισθήσεις, στις οποίες φυσιολογικά θα υπέκυπτε ο κάθε θνητός άνθρωπος.. θα αντιληφθούμε πως ο σκοπός Του ήταν να μας διδάξει τον σκοπό του ερχομού της ψυχής στην Γή. Και όχι μόνο μέσα από τον λόγο Του, αλλά κυρίως μέσα απ’ την κάθε στιγμή που βίωσε ο Ίδιος δίπλα στο ανθρώπινο είδος.

Βίωσε όντως όλη την γκάμα των συναισθημάτων. Χαράς, στοργής, ικανοποίησης, αφοσίωσης, αναγνώρισης.. όπως όμως και πίκρας, φθόνου, απογοήτευσης, χλευασμού, προδοσίας, πόνου και φρίκης.. και ασφαλώς όλα αυτά προκειμένου να μάς προετοίμασε για τα ακόλουθα:

    * Για όλους θα υπάρξουν στιγμές που θα νιώσουμε ανεπιθύμητοι - κατατρεγμένοι.. (όπως όταν διώχτηκε μετά την γέννηση Του Εκείνος) !!.
   * Για όλους θα υπάρξουν φορές που θα δεινοπαθήσουμε έως να πιστέψουν σε εμάς κάποιοι άνθρωποι.. (όπως αμφισβητήθηκε αρχικά και Εκείνος) !!.
   * Για όλους όμως θα υπάρξουν και φορές που κάποιοι άνθρωποι θα κρέμονται από τα χείλη μας, περιμένοντας εντυπωσιασμένοι τί έχουμε να τους πούμε.. (όπως κρέμονταν απ’ τα χείλη Του) !!.
   * Για όλους όμως θα υπάρξουν και στιγμές που θα δούμε τις προσπάθειες μας να στέφονται με Βάγια.. (όπως υποδέχτηκαν Εκείνον κατά την είσοδο του στα Ιεροσόλυμα) !!.
   * Για όλους θα υπάρξουν έμπιστοι που θα μας ακολουθήσουν σε έναν “μυστικό δείπνο’’.. αλλά ωστόσο, όλοι μας θα γευτούμε κάποια στιγμή το φιλί του Ιούδα, από άτομο που αγαπήσαμε και δεν το περιμέναμε !!.
   * Για όλους θα έρθουν στιγμές που η αγωνία θα κόβει την ανάσα μας περιμένοντας να ακούσουμε μια ευχάριστη είδηση .. που ωστόσο η “ετυμηγορία” τελικώς θα μας στέλνει στον τόπο του μαρτυρίου μας !!. 
   *  Για όλους θα έρθουν φορές που θα κουβαλήσουμε τον δικό μας σταυρό στις δικές  πλάτες μας.. ή δεν θα έχουμε άλλη επιλογή παρά να αντέξουμε να παρακολουθούμε το αγαπημένο μας πρόσωπο να βαδίζει τον δρόμο προς τον Γολγοθά του !!.
   * Όλοι μας κάποια στιγμή θα χρειαστεί να πνίξουμε τον θρήνο του θανάτου μέσα μας, προς χάριν αυτών που μας αγαπάνε και δίπλα τους δυνατούς μας χρειάζονται (όπως άντεξε τον πόνο της η Θεομήτωρ) !!
   * Αλλά στο τέλος, σε όλους μάς δίνεται η δυνατότητα να δούμε να συμβαίνουν γύρω μας μικρά ως μεγάλα Θαύματα. Για όλους μας θα υπάρχουν καλόψυχοι άνθρωποι, που όταν εμφανιστούν στην ζωή μας θα κλείσουν όλες τις πληγές μας. Αρκεί να τους δεχτούμε ως ευλογία !!. 
 

     Και στο σημείο αυτό φίλοι μου κλείνω με ένα απόσπασμα από άλλο άρθρο μου, ώστε, όποτε σας πνίγουν τα πικρά παράπονα για την ζωή σας .. να φιλοσοφείτε την πορεία σας στην Γή από μια άλλη οπτική γωνία:

 _Ζήτησα ευημερία… αλλά η ζωή μου έδωσε μυαλό και υγεία για να δουλέψω.
_Ζήτησα καλοτυχία… αλλά η ζωή μου έδωσε ευκαιρίες για να πετύχω.
_Ζήτησα έναν στόχο… αλλά η ζωή μου έδωσε εμπόδια για να τον φτάσω.
_Ζήτησα αντοχή… αλλά η ζωή μου έδωσε δυσκολίες για να με κάνει δυνατό.
_Ζήτησα σοφία… αλλά η ζωή μου έδωσε προβλήματα για να τα λύσω.
_Ζήτησα έναν σκοπό στην άχαρη καθημερινότητα μου … και η ζωή μου έδωσε πονεμένους ανθρώπους για να τους βοηθήσω !!.
_Ζήτησα καλοτυχία… αλλά η ζωή μου έδωσε ευκαιρίες για να πετύχω.
_Ζήτησα έναν στόχο… αλλά η ζωή μου έδωσε εμπόδια για να τον φτάσω.
_Ζήτησα αντοχή… αλλά η ζωή μου έδωσε δυσκολίες για να με κάνει δυνατό.
_Ζήτησα σοφία… αλλά η ζωή μου έδωσε προβλήματα για να τα λύσω.
_Ζήτησα έναν σκοπό στην άχαρη καθημερινότητα μου … και η ζωή μου έδωσε πονεμένους ανθρώπους για να τους βοηθήσω !!.
 

    Ο Θεός λοιπόν, μάς έδωσε ελεύθερη βούληση, που σημαίνει ότι μπορούμε να πιστεύουμε σε ό,τι θέλουμε και με όποιους τρόπους θέλουμε. Το μόνο που δεν θέλει, είναι να μην κάνουμε σε άλλους αυτό που δεν θέλουμε να κάνουν οι άλλοι σε εμάς. 
Χριστιανός γίνεσαι μόνο κατά επιλογή σου. Ωστόσο, για να φτάσουμε στην Ανάσταση ο δρόμος περνάει απ' τον Γολγοθά, κι αν θέλουμε να κάνουμε τα παράπονα μας στην ζωή.. «θα πρέπει πρώτα να γνωρίσουμε την αίσθηση της αφόρητης δίψας, διότι τότε μόνο μπορούμε να εκτιμήσουμε ακόμη και τις λίγες σταγόνες νερό που τελικά θα μας χαρίσει απλόχερα !!»


ΠΡΟΤΕΙΝΩ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ: 


* * Η Ανάλυση της θεωρίας, γνωστή ως «Μπούμερανγκ» !!
 
Φιλοσοφικές Ιδεολογίες – Θρησκευτικές Πεποιθήσεις – Επιστημονικές Έρευνες και Κβαντικοί Πειραματισμοί.. οδηγούν στο ίδιο συμπέρασμα !!
Εμπεριστατωμένο άρθρο μου, αξίζει τον χρόνο σας:
https://mariannafordouni.blogspot.com/2022/09/blog-post.html


* * Οι Επικρατέστερες ανά τον Κόσμο Θρησκείες ~ και η Ψυχή μετά τον Σωματικό Θάνατο !! 
Ανοίξτε τον σύνδεσμο: https://mariannafordouni.blogspot.com/2022/06/blog-post_15.html
 



Με αγάπη πάντα ~ ΜΑΡΙΑΝΝΑ
*Σύμβουλος σχέσεων - Ψυχαναλύτρια, Ψυχοερευνήτρια*

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Διαβάστε επίσης:

*Ανακαλύψτε την φωνή της Ψυχής σας και την δύναμη της θέλησης της*

Δυστυχώς, υπερεκτιμάμε το μυαλό,  το οποίο δύναται να  αρρωστήσει  την ψυχή  !! Αγαπημένοι μου αναγνώστες φίλοι και φίλες μου. Τον ιατρικό ό...