Πέμπτη 3 Φεβρουαρίου 2022

*Ο εσωτερικός μας πόλεμος, μεταξύ Σκέψεων και Συναισθημάτων*

 
Αγαπημένοι μου αναγνώστες, το «δέν μπορώ» σημαίνει δύο πράγματα:
Ή δεν ξέρω πώς να μπορώ – ή δεν θέλω να ξέρω !!.


     Το κεφάλαιο «έλεγχος της σκέψης και των συναισθημάτων» θυμίζει Λερναία Ύδρα (κόβεις ένα κεφάλι, φυτρώνουν δέκα).. καθώς είναι άβυσσος η ψυχή του ανθρώπου, και αχανής λαβύρινθος το μυαλό του !!.

Πιθανόν να περιμένετε να σας αναλύσω κάποια ξενόφερτη μέθοδο διαλογισμού. Καμία σχέση, παρότι όλες έχουν αρχαιοελληνικά στοιχεία, προσαρμοσμένα σύμφωνα με τον κάθε άλλο πολιτισμό και την θρησκεία του.  
 
Έτσι, σχετικά με την εξάσκηση του μυαλού ώστε να αποκτήσει τον έλεγχο των συναισθημάτων, έχουν διαδοθεί διάφορες διαδικασίες. Ωστόσο, δεν έχουν το ίδιο αποτέλεσμα σε όλους, διότι ο κάθε άνθρωπος έχει την δική του μοναδική ψυχοσύνθεση, όπως και την δική του υποκειμενική οπτική.

Με το παρόν άρθρο μου, σας προτείνω ανεπιφύλακτα μια πανεύκολη και διασκεδαστική διαδικασία, σε οποιονδήποτε χώρο και ώρα της ημέρας. Πρόκειται όντως για αρχαιοελληνική μέθοδο, που βασίζεται σε κανόνα του Ιπποκράτη: «Για να βελτιώσουμε την ποιότητα της ζωής μας, θα πρέπει να θέλουμε να απαλλαχτούμε απ’ όλα όσα μας αρρωσταίνουν» !!.

Διαβάστε περισσότερα >>...  
 
ΙΠΠΟΚΡΑΤΗΣ: Ο Νούς αρρωσταίνει το Σώμα !!
 

     Πολλά αποφθέγματα ή επιστημονικής φύσεως θεωρίες, βλέπουμε να έχουν παρερμηνευτεί με την πάροδο του χρόνου, ή να έχουν αποδοθεί σε λάθος πρόσωπα. Μάλιστα το συναντάμε συχνά μέσα στο διαδίκτυο. 
Ωστόσο, το βέβαιο είναι ότι οι αρχαίοι μας πρόγονοι ήταν οι πρώτοι που ασχολήθηκαν με την επιρροή των σκέψεων στην σωματική - οργανική - και ψυχολογική μας υγεία: «Νους υγιής εν σώματι υγιεί» !!

Οι αρχαίοι μας φιλόσοφοι διέθεταν ισχυρό πνεύμα διότι το καλλιεργούσαν:
 
Το «ισχυρό πνεύμα» μεταφράζεται στις μέρες μας ως μια σύνθετη ανθρώπινη ικανότητα,  την οποία διαθέτουν άτομα που δεν ασκούνται μόνο στην ανάπτυξη της διανοητικής νοημοσύνης τους, αλλά και στην βελτίωση της συναισθηματικής νοημοσύνης τους.  
 
Για την επίτευξη του παραπάνω σκοπού λοιπόν, απομονώνονταν κάπου στην φύση για να αδειάσουν τον μυαλό τους απ’ τις δυσάρεστες παραστάσεις και εντυπώσεις, καθότι γνώριζαν πως η κακή ψυχολογία εμποδίζει την σωστή κρίση.
 
Στην εποχή μας βέβαια, για τους περισσότερους από εμάς, η τακτική εξόρμηση μας στην φύση είναι “άπιαστο όνειρο”. Ωστόσο μπορούμε να φέρουμε την φύση νοερά στο περιβάλλον μας όπως θα δείτε παρακάτω.


Βελτίωση της Αισθητήριας Μνήμης:
 
      Αρκετές φορές συμβαίνει να μας χαλάει την διάθεση μας κάτι στα ξαφνικά (ασυναίσθητα), δίχως να μπορούμε να εντοπίσουμε τον συγκεκριμένο λόγο. 
Αυτό οφείλεται αφενός στην αρνητική ενέργεια που περιφέρεται στο περιβάλλον μας και την εισπράττουμε, την οποία την αντιλαμβανόμαστε μόνο διαισθητικά. Και αφετέρου, οφείλεται στην επίδραση της Αισθητήριας Μνήμης στην καθημερινότητα μας, η οποία επίσης δεν αποφεύγεται. Τούτο διότι μας φέρνει στην επιφάνεια συναισθήματα που έχουμε βιώσει κατά το παρελθόν, δίχως απαραιτήτως την δεδομένη στιγμή να απασχολούν την σκέψη μας παρελθοντικά γεγονότα. 

Στα παραπάνω συμβάλουν κυρίως οι κύριες αισθήσεις μας που λειτουργούν ακούσια. 
Αρκεί μία στενάχωρη εικόνα, μια δυσάρεστη μυρωδιά, ή ένας εκνευριστικός θόρυβος, κ.λ.π..  και το επακόλουθο είναι απ’ την μια στιγμή στην άλλη να πέσει η ψυχολογία μας. Αλλά και αντιστρόφως, μια ευχάριστη αίσθηση, να φτιάξει ξαφνικά τη διάθεση μας, να νιώσουμε τρελή χαρά γεμάτοι άνευ λόγου και αιτίας !!.

Σχετικά με τον ρόλο που παίζει η Αισθητήρια Μνήμη μας γενικότερα, για να μην επαναλαμβάνομαι, προτείνω να διαβάσετε το αναλυτικό άρθρο μου. Ανοίξτε τον σύνδεσμο:
https://mariannafordouni.blogspot.com/2021/11/blog-post.html
 

ΕΥΚΟΛΗ ΜΕΘΟΔΟΣ: Αρχίστε να παρατηρείτε τις σκέψεις σας !! 

     Δυστυχώς, δεν μπορούμε να αποφύγουμε τις δυσάρεστες σκέψεις. Οι βασικότεροι λόγοι είναι τα πρακτικά προβλήματα της καθημερινότητας μας (επαγγελματικά, οικονομικά), αλλά και οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε μέσα στις στενές μας σχέσεις.

Επομένως, το μυστικό είναι να μάθουμε να ελέγχουμε τα δυσάρεστα συναισθήματα με τον νού, αντιστρέφοντας αυτά σε ευχάριστα. Ένας τρόπος είναι, όταν νιώθετε να πέφτετε ψυχολογικά κατά τη διάρκεια της ημέρας ή της νύχτας, χαλαρώστε για λίγο και κλείστε τα μάτια. Αφήστε την φαντασία σας να δουλέψει. 

Οραματιστείτε έναν καταρράχτη μέσα στην καταπράσινη φύση, ή ένα ποτάμι που το νερό του αναβλύζει μέσα από ανθισμένους βράχους, ή κύματα θαλάσσης. Μπορείτε βεβαίως να εστιάσετε το βλέμμα σε μια κινούμενη φωτογραφία (gif) καθισμένοι αναπαυτικά μπροστά στον υπολογιστή σας, ή ξαπλωμένοι με την φορητή συσκευή σας στο χέρι σας. Το θέμα σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να έχει κάτι από υγρό στοιχείο. 
 
Προχωρήστε προς το καταρράχτη σαν να αιωρείστε, και αφήστε το νερό του να σας λούζει. Καθίστε δίπλα στο ποτάμι και νιώστε το άρωμα της βρεγμένης βλάστησης. Ξαπλώστε στην αμμουδιά και απολαύστε το δροσερό κύμα που σκάει επάνω στο κορμί σας κ.λ.π.. Κάντε παιχνίδια με το νερό, ξεπλένοντας έτσι από επάνω σας την κάθε ασύμφωνη σκέψη, ή στενάχωρο συναίσθημα !!.

Έστω και μέσω της φαντασίας σας, θα καταφέρετε να ανασύρετε από την αισθητήρια μνήμη σας συναισθήματα ευχάριστων στιγμών !!. 

Αν δείτε ότι συγκεντρώνεστε σε αυτά που δεν θέλετε και δυσανασχετείτε, βρείτε αμέσως κάποια άλλη σκέψη που σας κάνει να νιώθετε καλύτερα, πιο όμορφα. Να θυμάστε ότι κανείς δεν μπορεί να σας υποχρεώσει να νιώθετε άσχημοι, ασήμαντοι, ανεπιθύμητοι, αποτυχημένοι ή ανόητοι. Η επιλογή είναι δική σας για το πώς θέλετε να βλέπετε τον εαυτό σας. Επιλέξτε λοιπόν σκέψεις, που σας προκαλούν ικανοποίηση και χαρά.
 
Μην περιμένετε να αλλάξουν τα πράγματα γύρω σας για να νιώσετε καλά. Ξεκινήστε την αλλαγή από τον εαυτό σας.
Όλες οι ουσιαστικές αλλαγές πριν εκδηλωθούν στο περιβάλλον, ξεκινούν από μέσα μας.  
Νιώστε πλούσιοι - νιώστε όμορφοι – νιώστε ακαταμάχητα ερωτικοί – νιώστε γεμάτοι απ’ όσα σας χάρισε η ζωή. Νιώστε να σας πλημμυρίζει την ψυχή η ευωδιά και οι ήχοι της φύσης,

Αρκούν λίγα λεπτά της ώρας για να ταξιδέψετε νοερά, καθώς η φαντασία σε αντίθεση με την σκέψη τρέχει με ταχύτητα φωτός !!.
 
Προσπαθήστε να επαναλάβετε την άσκηση αυτή σε διαφορετικούς χώρους και ώρες του εικοσιτετράωρου. Μέσα από την επανάληψη, η ποιότητα της αφθονίας γίνεται κομμάτι του εαυτού μας. Μαθαίνοντας να ελέγχετε τις σκέψεις σας, αποκτάτε και τον έλεγχο των συναισθημάτων σας. Μάλιστα σταδιακά, θα έχετε την δυνατότητα να προσθέτετε περισσότερα “φανταστικά σενάρια” που σας προσφέρουν χαρά. 

Μία ακόμη συναφής πανάρχαια μέθοδος είναι η Μουσικοθεραπεία, στην οποία αναφέρομαι σε άλλο άρθρο μου. Σας δίνω τον σύνδεσμο:
  
 
Κατ’ τον παραπάνω τρόπο αυξάνεται η ενέργεια της ευημερίας, η οποία θα επιταχύνει τις ευνοϊκές εξελίξεις !!.
 

     Κατά τους Πυθαγόρειους, πρόκειται για τον «Νόμο της Έλξης», ο οποίος ανταποκρίνεται στις σκέψεις μας, και όχι στην τρέχουσα πραγματικότητα. Γινόμαστε δηλαδή μαγνήτης της αφθονίας και της πληρότητας. Έλκουμε το θαύμα προς το μέρος μας !!.
Πρόκειται για κανόνα του Σύμπαντος, το οποίο περιμένει να ανταποκριθεί πλήρως στη δόνηση που χαρακτηρίζει οτιδήποτε επιθυμούμε ολόψυχα και με πίστη σε εμάς .. αρκεί να παραμένουμε εστιασμένοι στις επιθυμίες μας, και προσηλωμένοι στους στόχους μας. Όλα τα πράγματα στα οποία εστιάζουμε (είτε θετικά, είτε αρνητικά), να ξέρετε ότι πολλαπλασιάζονται.

Στους νόμους της έλξης στηρίζεται και η θεωρία του Ασκληπιάδη, «μόνοι μας προκαλούμε να συμβεί αυτό που μας φοβίζει»  !!.
 
 
Προτείνω: 
Σε συνδυασμό με την παραπάνω μέθοδο, δοκιμάστε και την "Μουσικοθεραπεία": 
 

ΜΑΡΙΑΝΝΑ
*Σύμβουλος σχέσεων - Ψυχαναλύτρια, Ψυχοερευνήτρια*

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Διαβάστε επίσης:

*Ανακαλύψτε την φωνή της Ψυχής σας και την δύναμη της θέλησης της*

Δυστυχώς, υπερεκτιμάμε το μυαλό,  το οποίο δύναται να  αρρωστήσει  την ψυχή  !! Αγαπημένοι μου αναγνώστες φίλοι και φίλες μου. Τον ιατρικό ό...