Σάββατο 2 Απριλίου 2022

* * Τί ορίζει ως “ΘΕΟ” του ο άνθρωπος ?!

 
Το βέβαιο είναι ότι στον άνθρωπο δόθηκε ελεύθερη βούληση.
Προικίστηκε όμως από Τον Δημιουργό του και με νοημοσύνη.. ώστε να χρησιμοποιεί ορθά την ελεύθερη βούληση του !! 
 
 
     Αγαπημένοι μου αναγνώστες φίλοι και φίλες μου, δανείστηκα την παρούσα φωτογραφία ενός ζωγραφικού πίνακα για να συνοδέψει το άρθρο μου, διότι είναι μοναδικά αντιπροσωπευτική.  
Πλησιάζουν οι Άγιες ημέρες Των Παθών Του, και όπως κάθε χρόνο, σκοπεύω τα άρθρα μου που θα ακολουθήσουν να είναι εναρμονισμένα στο κλίμα των ημερών, σύμφωνα με τις παραμέτρους που ο κλάδος της Ψυχοερεύνησης εξετάζει την πηγαία ανάγκη του ανθρώπου, να θέλει να εκλογικεύει την πίστη του στην Θεϊκή δύναμη – Θεϊκή παρέμβαση.     
 
Το βέβαιο είναι πως όλοι μας σε κάποιες στιγμές της ζωής μας, έχουμε αναρωτηθεί εάν υπάρχει Θεός ή γιατί ο Θεός επιτρέπει να υπάρχει τόση δυστυχία και αδικία στον κόσμο, αρρώστιες, φόνοι, πόλεμοι, και φυσικές καταστροφές. 
Και σίγουρα όμως, όπως κι αν Τον φαντάζεται ο καθένας από εμάς Τον Θεό - όπως κι αν ερμηνεύει τον ύπαρξη Του - όπως κι αν αντιλαμβάνεται την παρουσία Του .. έρχονται κάποιες ιδιαίτερα δύσκολες στιγμές, που όλοι μας έχουμε προσευχηθεί σε Εκείνον, όλοι μας έχουμε επικαλεστεί την βοήθεια Του.. με την όποια έννοια κι αν τρέφουμε πίστη την δεδομένη στιγμή στην Θεϊκή Υπόσταση !!.
 
Το γεγονός ότι μια μερίδα ανθρώπων ερμηνεύουν με λανθασμένο σκεπτικό το θέλημα Του Θεού, ή προσκυνούν λάθος θεούς, δεν θα πρέπει να κλονίζει την πίστη μας σε ό,τι αφορά την Πανσοφία Του, η οποία είναι ασύλληπτη για τον ανθρώπινο νού !!.
Βέβαια, είναι στην ανθρώπινη φύση μας, όποτε δεν έχουμε απαντήσεις ενώ θέλουμε να έχουμε γνώμη για τα πάντα.. άλλοτε να ζητάμε να θέσουμε «τον δάκτυλον επί τον τύπον των ήλων» - άλλοτε να ζητάμε απαντήσεις σχετικά με το Κάρμα μας - κι άλλοτε να ψάχνουμε μεταφυσικές θεωρίες, ικανές να μας καλύψουν κατά πόσο εμάς βολεύει !!.  

Πιστεύω όμως πως όλοι συμφωνούμε στο γεγονός ότι: << Δεν είναι λύση να σπρώχνουμε τα σκουπίδια κάτω απ’ το χαλί, διότι θα ‘ρθεί μέρα που θα σκοντάψουμε επάνω σε αυτά».

Επομένως ας τα σκουπίσουμε ~ που σημαίνει ας το εξετάσουμε:
 
 
~ Τι σημαίνει άραγε «Θεός» ?!
 
ΘΕΟΣ είναι η κινητήρια δύναμη ολόκληρου του Σύμπαντος, ρυθμιστής όλων των ουράνιων σωμάτων. Είναι ο Δημιουργός όλων των ψυχών – έμψυχων οργανισμών – ο Δημιουργός κάθε στοιχείου της φύσης.
ΘΕΟΣ είναι Αύρα Υπέρτατης Δύναμης, γι’ αυτό και η Αύρα Του είναι πανταχού Παρούσα επί Γής και Ουρανού. Βρίσκεται στο κάθε μας κύτταρο, και έτσι γνωρίζει το κάθε μας συναίσθημα και την κάθε μας σκέψη. Με αποτέλεσμα, να είναι ο Μοναδικός που δεν μπορούμε να προσποιηθούμε – να Του κρυφτούμε !!.
ΘΕΟΣ είναι αυτός που δίνει ψυχή στο αγέννητο ακόμα σώμα και προικίζει την ψυχή με πρωτογενή ένστικτα, ώστε να δημιουργεί φόβους στον νού όποτε κινδυνεύει η ακεραιότητα της. Και η ακεραιότητα της εξαρτάται από την καλή – υγιή κατάσταση του σώματος.
ΘΕΟΣ σημαίνει ασύλληπτη οντότητα ακαθόριστου γένους που μοιάζει με τους πάντες και πάντα, παρότι εμείς τον φανταζόμαστε με ανθρώπινη μορφή, αρσενικού γένους με λευκή επιδερμίδα και μακριά κατάλευκή γενειάδα. Και τούτο διότι ο άνθρωπος έχει ανάγκη να δίνει μορφές σε ό,τι δεν γνωρίζει ή δεν το κατανοεί.           
ΘΕΟΣ 
σημαίνει απύθμενη αγάπη δίχως διαχωρισμούς, σημαίνει απεριόριστη κατανόηση, γι’ αυτό και μας επιτρέπει να πιστεύουμε σε Αυτόν όπως εμείς Τον αντιλαμβανόμαστε. Μας επιτρέπει να απευθυνόμαστε σε Αυτόν όποτε εμείς νιώθουμε την ανάγκη Του. Να προσευχόμαστε σε Αυτόν, απ’ όποιον χώρο και όποια στιγμή αισθανόμαστε πραγματική επαφή μαζί Του.
ΘΕΟΣ σημαίνει απύθμενη αγάπη δίχως διαχωρισμούς, σημαίνει απεριόριστη κατανόηση, γι’ αυτό και μας επιτρέπει να πιστεύουμε σε Αυτόν όπως εμείς Τον αντιλαμβανόμαστε. Μας επιτρέπει να απευθυνόμαστε σε Αυτόν όποτε εμείς νιώθουμε την ανάγκη Του. Να προσευχόμαστε σε Αυτόν, απ’ όποιον χώρο και όποια στιγμή αισθανόμαστε πραγματική επαφή μαζί Του.
ΘΕΟΣ είναι  λοιπόν η όποια μορφή αντιπροσωπεύει τον καθένα από εμάς, αρκεί να μην ξεχνάμε την Συμπαντική Δικαιοσύνη. Και επειδή γνωρίζει ότι κανείς δεν είναι αλάνθαστος, πάντα μας δίνει μια επόμενη ευκαιρία.. αρκεί να μην κάνουμε σε άλλους όσα δεν θέλουμε να κάνουν οι άλλοι σε εμάς. Δεν νομίζω να μας ζητάει πολλά !!. 

       Προς αποφυγήν παρεξηγήσεων, τονίζω πως δεν αποσκοπώ «να μπώ στα χωράφια των Εκκλησιών», αλλά αν μήτι άλλο ως δημιούργημα Θεού, νομίζω πως είναι άνευ ουσίας να θέλουμε απαντήσεις για τα πάντα, καθώς η Θεϊκή Υπόσταση είναι ασύλληπτη για τον ανθρώπινο νού.
 
      Ως Δημιουργός και Παντογνώστης, δεν είναι άξιο απορίας που έδωσε στον άνθρωπο ελεύθερη βούληση, στην οποία συμπεριλαμβάνεται και η επιλογή θρησκευτικών πεποιθήσεων και στάσης ζωής. Ωστόσο, έδωσε στον άνθρωπο παράλληλα και την νοημοσύνη, ώστε να μπορεί να αξιοποιήσει ορθά – δημιουργικά την ελεύθερη βούληση του. 

Προφανώς όμως ο άνθρωπος χρησιμοποιεί το δικαίωμα της ελεύθερης βούλησης του δίχως ηθικούς φραγμούς, και έτσι συμβαίνει ο μεγαλύτερος εχθρός του ανθρώπου επάνω στην Γή, να είναι .. ο ίδιος ο Άνθρωπος !!.
Προς τί λοιπόν η απορία «γιατί βιώνουμε λιγότερες χαρές και περισσότερες πίκρες» ?!.
 
Οι αρχαίοι μας πρόγονοι είχαν την σοφία να γνωρίζουν. Και όπως είπε (ως παράδειγμα) ο Πλάτωνας: 
«Για τα παθήματα μας και τις δυστυχίες μας, δεν γίνεται να ευθύνονται πάντα οι συγκυρίες ή άνθρωποι που βρέθηκαν στην ζωή μας. Ο Θεός δεν έχει ευθύνη για τις πράξεις αυτών που έδωσε ελεύθερη βούληση. Ο Θεός δεν είναι ποτέ καθόλου άδικος» !!
 
Εάν θέλουμε λοιπόν αποδείξεις, είναι υπεραρκετό να αποδεχτούμε το γεγονός ότι ο Ιησούς Χριστός ήρθε στην Γή με ανθρώπινη μορφή, και μαρτύρησε για όλη την ανθρωπότητα για κάποιον Θεάρεστο σκοπό !!.
 
Ο Χριστός δεν είναι «αφηρημένη έννοια – αναπόδεικτη θεωρία – αβάσιμη ιδεολογία»:
Υπήρξε δίχως καμία αμφιβολία, κι όποιος δεν θέλει να αποδεχθεί την Θεϊκή Υπόσταση Του,  
οφείλει τουλάχιστον να παραδεχθεί πως είναι ο Μοναδικός θρησκευτικός ηγέτης (αν θέλουμε να Τον δούμε έστω και έτσι), που ουδέποτε έθεσε απαιτητικούς ή υποχρεωτικούς όρους !!.  
Ανέβηκε στον Σταυρό Του Μαρτυρίου Του εκούσια για την σωτηρία όλων των ψυχών, ανεξαιρέτως φυλής και κοινωνικής θέσης !!.  
 
Ο Χριστός δεν είναι αποκλειστικότητα κανενός, και πρέπει επιτέλους να ξεκαθαριστεί αυτό:
Είναι βλαστήμια να χρησιμοποιούν το όνομα Του ορισμένες παραθρησκευτικές οργανώσεις, 
υποστηρίζοντας ότι έρχονται σε "επαφή" μαζί Του, για να μάς μεταφέρουν τις προθέσεις Του ή το θέλημα Του !!.  
Επίσης δεν είναι "ιδιοκτησία" καμιάς συγκεκριμένης φυλής, κανενός πολιτισμού ή λαού (ασχέτως το πού γεννήθηκε Εκείνος), αλλά και καμίας συγκεκριμένης Εκκλησίας. Ήρθε στην Γή για όλη την ανθρωπότητα, και ό,τι δίδαξε θα πρέπει να ερμηνεύεται το ίδιο απ' όλους και για όλους !!. 


* * ΕΜΕΙΣ οι άνθρωποι διαμελίσαμε την χριστιανική πίστη βάζοντας όρους και διαχωρισμούς. Και όποτε δεν μας βολεύουν οι πικρές αλήθειες, παρερμηνεύουμε Τα Λόγια Του !!
Οφείλω να διατηρώ ουδέτερη στάση, γι’ αυτό μάλιστα σέβομαι την πίστη του καθενός. Και τούτο διότι η κάθε ανθρώπινη ύπαρξη έχει την ανάγκη να ευελπιστεί για την γαλήνη της ψυχής της, δίχως απαραιτήτως να ακολουθεί κανόνες κάποιας συγκεκριμένης εκκλησίας.
Ωστόσο στην προκειμένη περίπτωση, δηλώνω κατά επιλογή μου χριστιανή. Που σημαίνει προκειμένου να έχω προσωπική άποψη, εξέτασα όλες τις ανά τον κόσμο θρησκείες, έως να καταλήξω σε αυτό που με αντιπροσωπεύει. Συνεπώς, έχει την ελεύθερη βούληση ο καθένας να πιστεύει σε ό,τι νιώθει να τον αντιπροσωπεύει, αρκεί να μπορεί να το υποστηρίξει ως νοήμον ον !!
 
~ ~ Καλή μας Ανάσταση λοιπόν, ότι κι αν σημαίνει «Ανάσταση» για τον καθένα μας χωριστά !!
 
 
Με αγάπη πάντα ~ ΜΑΡΙΑΝΝΑ
*Σύμβουλος σχέσεων - Ψυχαναλύτρια, Ψυχοερευνήτρια*

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Διαβάστε επίσης:

*Ανακαλύψτε την φωνή της Ψυχής σας και την δύναμη της θέλησης της*

Δυστυχώς, υπερεκτιμάμε το μυαλό,  το οποίο δύναται να  αρρωστήσει  την ψυχή  !! Αγαπημένοι μου αναγνώστες φίλοι και φίλες μου. Τον ιατρικό ό...