Τετάρτη 27 Οκτωβρίου 2021

*Αντιμετωπίστε την Κατάθλιψη - Αυτοθεραπεία*

 
Μάστιγα της σύγχρονης εποχής οι Συναισθηματικές Διαταραχές, που περιγράφονται ως Διαταραχές της Διάθεσης. 
Ωστόσο, η βαθιά θλίψη διαφέρει απ' την Κατάθλιψη. Η Κατάθλιψη περιγράφεται ως "κινούμενη άμμος" !!
 
 
Αγαπημένοι μου αναγνώστες φίλοι και φίλες μου.
Συμβαίνει, όταν η προσπάθεια μας αποδεικνύεται αποτυχημένη, ή όταν τα όνειρα μας - οι προσδοκίες μας ανατρέπονται, ή ακόμα, όταν νιώθουμε να έχουμε απογοητευτεί συναισθηματικά .. η αίσθηση της απώλειας ή του ανεκπλήρωτου – ανικανοποίητου, συμβαίνει να λειτουργούν μέσα μας ως ανασταλτικοί παράγοντες. 
Και τότε.. εάν δεν αποδεχτούμε το ανεπιθύμητο αποτέλεσμα, κινδυνεύουμε να πέσουμε στην κινούμενη άμμο της Κατάθλιψης, δίχως μάλιστα να το συνειδητοποιήσουμε !!. 

 
Διαβάστε περισσότερα >>  

Συμπτώματα Κατάθλιψης, που οδηγούν το άτομο σε κατάσταση "ζωντανός νεκρός":

     * Δεν επιχειρούμε πλέον να αποφασίσουμε για τίποτα για το οποίο δεν είναι εξασφαλισμένο το αποτέλεσμα.. και έτσι απλά περιοριζόμαστε στις απόψεις των άλλων για το τί πρέπει να πράξουμε, ή ακόμη χειρότερα, το θεωρούμε φυσιολογικό να μας κατευθύνουν άλλα άτομα σύμφωνα με την δική τους κρίση. Στην ουσία δηλαδή, χάνουμε ως τελείως την δική μας κρίση και την ακυρώνουμε, διότι δεν την εμπιστευόμαστε πλέον.

    * Παύουμε να παίρνουμε οποιαδήποτε πρωτοβουλία που ενδέχεται να απογοητεύσει πρώτα τους άλλους και ύστερα εμάς.. και έτσι μας καθηλώνει η απραξία. Φτάνουμε να νιώθουμε πιο ασφαλείς περιορίζοντας τις δραστηριότητες μας που απαιτούν δικό μας συντονισμό - προγραμματισμό. Δεν μπορούμε να ανταπεξέλθουμε επαγγελματικά, παρά μόνο σε θέσεις απλού υπαλλήλου (υπό επίβλεψη), ή σε κατ’οίκον χειρονακτικές εργασίες.
Η συγγραφή – η ποίηση – η ζωγραφική – η ενασχόληση με το ίντερνετ κ.λ.π. δεν αποκλείονται.. καθότι το μυαλό ταξιδεύει σε δικούς του κόσμους !!.

    * Χάνουμε σταδιακά την εμπιστοσύνη στον εαυτό μας και στην κρίση μας.. και έτσι όποιο νέο πρόσωπο έρθει στην ζωή μας το κρατάμε σε απόσταση ασφαλείας, και συνήθως το βλέπουμε με καχυποψία, ενώ ταυτόχρονα προσπαθούμε να διαφύγουμε απ' τα συναισθήματα τα οποία μπορεί το πρόσωπο αυτό να μας προκαλεί. Ακόμη και σε αυτήν την περίπτωση, καθώς δίνουμε μια μάχη με τους φόβους μας, στήνεται ένα παιχνίδι μέσα μας = 
Ανασφάλειες (vs) εναντίον Συναισθημάτων !!.

    * Τα ερωτικά συναισθήματα τρομάζουν (ακόμη κι αν δεν είχαμε κάποια ερωτική απογοήτευση), διότι διογκώνουν τις φοβίες μας για το άγνωστο αποτέλεσμα.. και έτσι προσπαθούμε να πείσουμε τον εαυτό μας ότι ο έρωτας που νιώθουμε, είναι απλά γέννημα της σεξουαλικής μας ανάγκης. Το αποτέλεσμα είναι, ή να αποβάλουμε την διάθεση να προβούμε στην διαδικασία συνεύρεσης σαρκικής επαφής και περιοριζόμαστε στην αυτοϊκανοποίηση, ή αποβάλουμε την διάθεση επαφής, έως που φτάνουμε στην σεξουαλική ανορεξία, με αποτέλεσμα το sex να θυμίζει αγγαρεία. Ωστόσο η θύμηση παθιασμένων στιγμών, άλλοτε μας δημιουργεί βαθύ αίσθημα κενού, και άλλοτε μια ανεξήγητη οργή για τον εαυτό μας. Τότε δεν ξέρουμε τί μας φταίει.

    * Σε περίπτωση μοναχικής ζωής, και προκειμένου να καλύψουμε την έλλειψη ερωτικής συντροφικότητας, συνδεόμαστε συναισθηματικά όλο και περισσότερο με άτομα που αισθανόμασταν κοντά τους ασφαλείς από την παιδική μας ηλικία (όπως π.χ. της οικογένειας), που ωστόσο, αφού δεν μας καλύπτουν το ερωτικό αισθηματικό κενό, η καταπιεσμένη στέρηση ερωτικής συντροφικότητας, υπάρχει πιθανότητα να επιδράσει ως άρνηση για σεξουαλική ζωή. Η' ακόμη, να θεωρούσαμε τον εαυτό μας πολύ ανώριμο για μια οποιαδήποτε  σταθερή ερωτική δέσμευση.

     * Σε περίπτωση που συμβιώνουμε (με σύζυγο, σύντροφο, συγγενικά πρόσωπα κ.λ.π)..  υπερεκτιμάμε την φροντίδα που μας προσφέρουν, και θεωρούμε αξεπλήρωτη υποχρέωση τις ενέργειες τους για λογαριασμό μας (ανάγκες της καθημερινότητας μας), με αποτέλεσμα να νιώθουμε πως θα χάσουμε τον έλεγχο της ζωή μας χωρίς εκείνους. Μάλιστα σε ορισμένες περιπτώσεις, φτάνουμε σε σημείο να μην αντιλαμβανόμαστε ότι γίνεται "εκμετάλλευση" των αδυναμιών μας.. και σε ακραίες περιπτώσεις υιοθετούμε την όποια μορφή κακοποίησης (λεκτική, σωματική κ.ά) ως μια φυσιολογική κατάσταση - ως μέρος της καθημερινότητας μας, δικαιολογώντας μάλιστα τους "θύτες" μας, διότι πιστεύουμε πως ό'τι λένε και ό'τι κάνουν για εμάς, είναι από αγάπη και ενδιαφέρον για το καλό μας.

    * Και τέλος, αν δεν βρούμε την δύναμη να παλέψουμε τις ανασφάλειες μας, φτάνουμε να νιώθουμε ασφαλείς μόνο μέσα στο σπίτι μας (αγοραφοβία) – να έχουμε αϋπνίες και να χάνουμε την αίσθηση του χρόνου – να τρώμε μόνο για μην νιώθουμε πόνο στο στομάχι απ’ την πείνα – να αδιαφορούμε για την καθαριότητα μας και την εμφάνιση μας – να αποφεύγουμε ακόμη και τις συζητήσεις.. και να βλέπουμε παντού ανύπαρκτους εχθρούς. Επιπλέον γινόμαστε επιρρεπείς στο αλκοόλ, και πολύ πιθανόν και σε διάφορες άλλες επικίνδυνες ουσίες !!.
     

      Τα παραπάνω που συνοπτικά αναφέρω (καθώς πρόκειται για μεγάλο κεφάλαιο), όταν το μυαλό τα αντιλαμβάνεται ως αναπόφευκτα και τα επεξεργάζεται από λανθασμένες οπτικές γωνίες, δημιουργούν μία χαοτική ψυχική κατάσταση, που οδηγεί στην Κατάθλιψη δίχως καν’ να το αντιληφθούμε !!

      Αυτό σημαίνει ότι το άτομο χάνει το ενδιαφέρον για την ζωή - η ψυχή εγκαταλείπει την θέληση να φροντίσει το σώμα - αρνείται τις όποιες δραστηριότητες που προκαλούν διάφορα συναισθήματα, άλλοτε ευχάριστα - κι άλλοτε οδυνηρά. Στην ουσία, δεν θέλει να νιώθει τίποτα το συνταρακτικό. Αυτό όμως δεν αποφεύγεται, διότι είναι στη φύση μας να γευτούμε όλα τα συναισθήματα μέσα απ’ τα βιώματα μας, ώστε να ολοκληρωθούμε σε αυτήν την ζωή.
 
Έτσι, εκτός από το γεγονός ότι οι δειλίες μας (στην ουσία περί αυτού πρόκειται) υπάρχει κίνδυνος να μας οδηγήσουν στην κατάθλιψη, διατρέχουμε έναν ακόμη μεγαλύτερο κίνδυνο. Και συγκεκριμένα, να επαναστατήσει το ένστικτο της επιβίωσης μας και να αρχίσει να ικανοποιεί τις ανάγκες της ψυχής μέσω της φαντασίας μας. Δηλαδή να αρχίσουμε να ζούμε μέσα στον εξωπραγματικό κόσμο του μυαλού μας «στην σφαίρα του παραλόγου».. και όχι μόνο για να καλύψουμε τις όποιες τυχών ερωτικές φαντασιώσεις, αλλά ακόμη χειρότερα, τις όποιες ανεκπλήρωτες - ανικανοποίητες πλευρές της ζωής μας !!.

Πράγματι, δεν αποτελούν εξαίρεση του κανόνα οι ανεκπλήρωτες ερωτικές επιθυμίες. Ωστόσο μην μπερδεύεστε.. δεν θεωρούνται αφύσικες οι κλασσικές σεξουαλικές φαντασιώσεις.


ΘΕΡΑΠΕΙΑ:

     Και στο σημείο αυτό θα πρέπει να τονίζω τον κανόνα του Ιπποκράτη: «Ο νους είναι αυτός που αρρωσταίνει το σώμα. Επομένως, πριν σκεφτείτε πώς θα θεραπεύσετε τον ασθενή, ρωτήστε τον πρώτα αν θέλει» !!
 
Πριν αναζητήσετε την θεραπεία με οποιαδήποτε φαρμακευτική αγωγή (συνιστώ κατά την κρίση μου), εξετάστε πρώτα τα θέματα σας μέσω της Ψυχανάλυσης. Υπάρχουν ειδικευμένοι ψυχολόγοι που εφαρμόζουν την μέθοδο αυτήν. Είναι μια μορφή ψυχοθεραπείες (δημοσίευσα σχετικό άρθρο μου), που πράγματι, οι συνεδρίες σε πολλές περιπτώσεις έχουν γρήγορα και άριστα αποτελέσματα. Η ψυχανάλυση έχει ευρύτερα οφέλη. Ορισμένα εξ αυτών:   

 Διευκολύνει στο να κατανοήσουμε πως ό'τι έγινε – έγινε, δεν μπορούμε να γυρίσουμε πίσω τον χρόνο και να αλλάξουμε όσα συνέβησαν. Μην ξεχνάμε πως «εμείς οι ίδιοι προκαλούμε να μας συμβεί, αυτό που φοβόμαστε περισσότερο».
Αποδεχόμαστε ως εμπειρία τον πόνο που νιώσαμε κατά το παρελθόν, καθώς «οι εμπειρίες μας είναι τα εφόδια μας, είναι τα κεφάλαια μας για να δημιουργήσουμε ένα καλύτερο μέλλον». Άλλωστε.. μέσα από μια μεγάλη αποτυχία μας ή μία τραυματική εμπειρία, μπορέσαμε να ανακαλύψαμε πρωτόγνωρα συναισθήματα, τα οποία ξέρουμε πλέον πως να τα χειριστούμε σωστά στο εξής. 
_  Αποβάλουμε τις αρνητικές σκέψεις. Δεν σημαίνει πως ό'τι μας πόνεσε – μας απογοήτευσε – μας φόβισε, θα επαναληφθεί. Και ας μην ξεχνάμε πως η αβάσταχτη θλίψη είναι ένας από τους πιο συνηθισμένους λόγους που οδηγούν στην τρέλα, ή και στην αυτοκτονία !!. 
Δεν λαμβάνουμε υπόψη μας μόνο όσα θεωρούμε ως δεδομένα, διότι αυτά ενδέχεται να αλλάξουν εν ριπή οφθαλμού. Εξετάζουμε όλες τις εκδοχές και προετοιμαζόμαστε πρώτα για το χειρότερο, διότι τότε η όποια ατυχία – αποτυχία, δεν μπορεί να μας σοκάρει ανεπανόρθωτα.
_  Έτσι. Έχοντας συμβιβαστεί με όλες τις εκδοχές.. ακόμη και η μεγαλύτερη υλική ή ηθική απώλεια, δεν είναι ικανή να μας βυθίσει σε Κατάθλιψη
!!.


* * Συμβουλή μου:
Όσο οδυνηρά κι αν ήταν τα βιώματα σας, αποφασίστε να βάλετε σε νέες βάσεις την ζωή σας ή πάρτε όλα απ΄την αρχή, καθότι.. «Ό,τι δεν μας σκοτώνει, στο φινάλε μάς κάνει πιο δυνατούς» !!.
 

ΜΑΡΙΑΝΝΑ
*Σύμβουλος σχέσεων - Ψυχαναλύτρια, Ψυχοερευνήτρια*

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Διαβάστε επίσης:

*Ανακαλύψτε την φωνή της Ψυχής σας και την δύναμη της θέλησης της*

Δυστυχώς, υπερεκτιμάμε το μυαλό,  το οποίο δύναται να  αρρωστήσει  την ψυχή  !! Αγαπημένοι μου αναγνώστες φίλοι και φίλες μου. Τον ιατρικό ό...