Κυριακή 12 Νοεμβρίου 2023

*Μεγάλες Αλήθειες στον Μύθο του Τυφλού Έρωτα*

 
Την ωμή Αλήθεια επειδή κανείς δεν θέλει να ακούσει.. ένας τρόπος για να λέγεται, είναι μέσα από παραμύθια !!  
 
 
Αγαπημένοι μου αναγνώστες φίλοι και φίλες μου. 
Οι μύθοι και οι θρύλοι που κατά καιρούς έπλαθε ο απλός αμόρφωτος λαός, είναι φυσικό να παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον ακόμη και στις μέρες μας, γι' αυτό άλλωστε έχουν εμπνεύσει αναρίθμητους ποιητές – ζωγράφους – όπως και σεναριογράφους, 
Ίσως διότι, ενώ πίσω από κάθε μυθοποιημένη εξιστόρηση γνωρίζουμε ότι κρύβεται μία μεγάλη αλήθεια, ωστόσο στις περισσότερες περιπτώσεις, αρνούμαστε να θέλουμε ωμά να την ακούσουμε !!. 

Δεν είναι τυχαίο λοιπόν που κάποιος σοφός του 19ου αιώνα εμπνεύστηκε τον θρύλο της "Γυμνής Αλήθειας", στον οποίο αναφέρομαι σε άλλο άρθρο μου, διότι έχει να μας δώσει ένα σπουδαίο δίδαγμα !!.
 
Άπειρα τα διδάγματα που συναντάμε σε διάφορες μυθοποιημένες ιστοριούλες. Και γι' αυτό προφανώς, όλοι οι σπουδαίοι φιλόσοφοι της ιστορίας, απ' την αρχαιότητα έως και των νεοτέρων εποχών, δίδασκαν χρησιμοποιώντας την αλάνθαστη μέθοδο της "μυθοποιημένης αλήθειας". 

Πρόκειται λοιπόν για ένα ακόμη σύντομο άρθρο μου βασισμένο επάνω σε έναν μύθο, στον οποίο όμως λέγονται αρκετές μεγάλες αλήθειες:  
 
Διαβάστε περισσότερα >>... 
 

* * Μικρό παραμύθι ~ Μεγάλες αλήθειες !!  
 

      Μια φορά και έναν καιρό, μία ηλιόλουστη μέρα μέσα σε ένα δάσος, συγκεντρώθηκαν όλα τα συναισθήματα μαζί με όλες οι ανθρώπινες αξίες.
 
Η Τρέλα κατέφτασε πρώτη για να καλοδεχθεί τους υπόλοιπους και να τους κάνει φίλους της, ωστόσο η Λογική τους συμβούλεψε να μην ασχοληθεί κανένας τους μαζί της.
Τότε η Τρέλα, αφού συστήθηκε τρεις φορές στην γερόντισσα Άνοια που όλο ξεχνούσε, της πρότεινε να παίξουν ένα νέο παιχνίδι που το ονόμασε «κρυφτό». Εκείνη της απάντησε πως σε δύο λεπτά δεν θα το θυμάται, και κάθισε σ’ ένα ξέφωτο να ξαποστάσει.
 
Ο Ενθουσιασμός όμως που άκουσε την πρόταση της Τρέλας, άρχισε να χοροπηδά στην ιδέα και μόνο ενός νέου παιχνιδιού, ενώ η Ευφορία που χόρευε αγκαλιά με την Χαρά, 
προσπαθούσε να πείσει το Δίλημμα να παίξει.
Το Ενδιαφέρον ωστόσο σήκωσε το φρύδι και περίμενε να εξηγήσει η Τρέλα πώς παίζεται το κρυφτό, ενώ η Περιέργεια που δεν μπορούσε να κρατηθεί, ρώτησε: «Τί είναι το κρυφτό ?!»
 
     Αφού εξήγησε λοιπόν τους όρους του παιχνιδιού η Τρέλα, η Απάθεια γύρισε αδιάφορη το κεφάλι καθώς δεν την ενδιέφερε ποτέ της τίποτε.. πόσο μάλλον να μάθει πώς παίζεται το κρυφτό. 
Υπήρχαν όμως και άλλοι πολλοί που δεν ήθελαν να παίξουν. Μέσα σε αυτούς η Αλήθεια, διότι ήξερε πως ούτως ή άλλως κάποια στιγμή θα την ανακάλυπταν. Η Αγάπη δεν ήθελε διότι ανέκαθεν δεν είχε νόημα γι’ αυτήν κάποιο παιχνίδι – η Υπεροψία στραβοκοίταξε και χαρακτήρισε το παιχνίδι χαζό - η Δειλία δεν ήθελε για μην ρισκάρει – και η Ηδονή προτίμησε απλά να παρατηρεί, διότι έτσι είχε μεγαλύτερο ενδιαφέρον για εκείνη.
 
«Ελάτε όσοι θέλετε να παίξουμε.. ξεκινάμε.. ένα, δύο, τρία ..» άρχισε να μετράει η Τρέλα:
 
     Πρώτη κρύφτηκε η Τεμπελιά, αλλά μιας και βαριόταν, κρύφτηκε στον πρώτο βράχο που συνάντησε. Η Πίστη πέταξε στους ουρανούς, ενώ η Ζήλια κρύφτηκε στον χιτώνα του Θριάμβου, ο οποίος με τη δύναμή του κατάφερε να σκαρφαλώσει στο πιο ψηλό δέντρο.
Η Γενναιοδωρία δεν έβρισκε πού να κρυφτεί, διότι κάθε μέρος που έβρισκε της φαινόταν υπέροχο για να κρυφτεί κάποιος άλλος φίλος της, οπότε το άφηνε ελεύθερο. Και έτσι κρύφτηκε σε μια ηλιαχτίδα. Ο Εγωισμός αντιθέτως, βρήκε αμέσως κρυψώνα σε ένα καλά βολικό μέρος μόνο για τον εαυτό του. Το Ψέμα πήγε και κρύφτηκε στον πάτο του ποταμού, ενώ το Πάθος και ο Πόθος κρύφτηκαν παρέα κάτω από το φουστάνι της Ηδονής.
~ Ο Έρωτας δεν είχε βρει ακόμη κάπου να κρυφτεί καθώς έβρισκε όλες τις κρυψώνες πιασμένες, ώσπου τελικά βρήκε μια φουντωτή αγριοτριανταφυλλιά και κρύφτηκε μέσα στα κλαδιά της.
 
«.. 98, 99, 100 και βγαίνω !!» φώναξε η Τρέλα, και άρχισε να ψάχνει:
 
_Πρώτη - πρώτη βρήκε την Τεμπελιά, αφού δεν είχε κρυφτεί και πολύ μακριά.
_Βρήκε πολύ εύκολα το Δίλημμα, που δεν είχε ακόμη αποφασίσει που να κρυφτεί.
_Ένιωσε τον παλμό του Πόθου και του Πάθους κάτω απ’ της Ηδονής το φουστάνι, το σήκωσε και τους βρήκε.
_Και αφού βρήκε την Ζήλια που κρυφοκοιτούσε πάνω απ’ το δένδρο, δεν ήταν διόλου δύσκολο να βρει και τον Θρίαμβο.
_Μετά βρήκε την Πίστη και την Γενναιοδωρία, διότι συνομιλούσαν μεγαλόφωνα πάνω στα σύννεφα για Θεολογία.
_Η Αλήθεια αποκάλυψε που είχε κρυφτεί το Ψέμα, και εκείνο μην μπορώντας να αποδεχθεί την ήττα του εξαιτίας της, φώναξε για συνήγορο του τον Εγωϊσμό.    
 
Επομένως σιγά - σιγά τους βρήκε όλους η Τρέλα, εκτός από τον Έρωτα !!.
 
     Η Τρέλα έψαχνε τον Έρωτα παντού, στα πιο απίθανα μέρη .. μα τίποτα. Όταν ήταν πλέον αποφασισμένη να τα παρατήσει, είδε μια αγριοτριανταφυλλιά και άρχισε να την κουνάει από τα νεύρα της .. ώσπου άκουσε ένα βογκητό πόνου να βγαίνει μέσα απ’ τα κλαδιά της. Ήταν ο Έρωτας που τα αγκάθια καρφώθηκαν στα μάτια του, με αποτέλεσμα να τυφλωθεί.
Η Τρέλα δεν ήξερε πώς να επανορθώσει. Έκλαιγε, ζήταγε συγνώμη, τον φιλούσε τον αγκάλιαζε.. ώσπου στο τέλος υποσχέθηκε να γίνει ο οδηγός του Έρωτα, και η σύντροφός του για πάντα.
Κι έτσι από τότε ο Έρωτας έμεινε τυφλός, και η Τρέλα τον συνοδεύει στο κάθε του βήμα !!.
 
 
~ ~ Μικρό παραμύθι λοιπόν, με Μεγάλες αλήθειες !!  
 
      Οι αλήθειες και τα διδάγματα βλέπουμε τελικά να είναι πολλά αγαπημένοι μου φίλοι. Η «τρέλα» με την μεταφορική της έννοια, ενίοτε δίνει μια πικάντικη γεύση στην ζωή μας και θεωρείται ωραία .. όμως με την νοσηρή της έννοια, γίνεται επικίνδυνη κι ας νομίζουμε ότι έχουμε τον έλεγχο μας.
Εάν κωφεύσουμε λοιπόν στην Λογική, τότε η Τρέλα «παίζει» με τα συναισθήματα μας – τις ηθικές αξίες μας – και ειδικότερα με το μυαλό μας !! 
 
Θα ακολουθήσουν παρόμοια άρθρα μου.
 
ΜΑΡΙΑΝΝΑ
* Σύμβουλος σχέσεων - Ψυχαναλύτρια, Ψυχοερευνήτρια*

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Διαβάστε επίσης:

*Ανακαλύψτε την φωνή της Ψυχής σας και την δύναμη της θέλησης της*

Δυστυχώς, υπερεκτιμάμε το μυαλό,  το οποίο δύναται να  αρρωστήσει  την ψυχή  !! Αγαπημένοι μου αναγνώστες φίλοι και φίλες μου. Τον ιατρικό ό...