Δευτέρα 21 Νοεμβρίου 2022

Το Συναισθηματικό Ρίγος έρχεται πάντα απροσκάλεστο !!

 
Η σεξουαλική συνεύρεση ανήκει στις έμφυτες βιολογικές ανάγκες μας .. κατά συνέπεια η ερωτική διέγερση είναι μέρος της φύσης μας, ωστόσο στον άνθρωπο την προκαλεί το Συναισθηματικό Ρίγος.  
 
Αγαπημένοι μου αναγνώστες φίλοι και φίλες μου. Ας εξετάσουμε τί σημαίνει συναισθηματικό ρίγος και τί το προκαλεί:

Δεν είναι επί της παρούσης να σας πάω πίσω στον χρόνο (ιστορική αναδρομή), όπου η γυναίκα δεν είχε δικαίωμα στην σαρκική ικανοποίηση. Και μάλιστα υπήρχαν εποχές που δεν τολμούσε να ομολογήσει ότι αποζητά την σεξουαλική ηδονή, διότι θα την θεωρούσαν δαιμονισμένη. Αλλά και σε μετέπειτα εποχές, όπου υπήρχαν διαφωνίες μεταξύ επιστημόνων σχετικά με την αποκορύφωση της γυναίκας, η έμφυτη ανάγκη της να προκαλέσει τον οργασμό μέσω αυτοϊκανοποίησης της, εξεταζόταν ως ψυχοπάθεια !!.

Μιλάω για τα πρωτογενή μας ένστικτα, για την έμφυτη σεξουαλική έλξη, που ωστόσο 
νιώθουμε άβολα – ντροπιαστικά – ανήθικοι να εκφραστούμε, είτε διότι έχουν ριζώσει μέσα μας οι φραγμοί στο οικογενειακό μας περιβάλλον, είτε διότι κουβαλάμε κατάλοιπα περασμένων εποχών, είτε διότι μας το απαγορεύουν οι θρησκευτικές μας πεποιθήσεις.. 
με αποτέλεσμα να αντιμετωπίζουν ψυχοσωματικά προβλήματα μεγάλο ποσοστό γυναικών, όπως και «Ανοργασμία». Περί αυτής όμως επανέρχομαι σε άλλο άρθρο μου.  

Επίσης, έχει διαπιστωθεί ότι υπάρχουν αρκετά άτομα «Σεξουαλικά Ανόρεκτα» (κυρίως γυναίκες), που ωστόσο δημιουργούν οικογένεια. Άτομα που υποχωρούν “βουβά” στην συνεύρεση ως αναγκαία πράξη, διότι θεωρούν ότι το αρχέγονο αυτό ένστικτο μάς δόθηκε από Τον Δημιουργό μας για την αναπαραγωγή του είδους μας και μόνο !!.

Συνεπώς, στο παρόν άρθρο μου εστιάζω στο ερωτικό ανικανοποίητο και όχι μόνο στο σεξουαλικό, το οποίο δημιουργείται κυρίως απ’ τις λανθασμένες εντυπώσεις που έχουμε σχετικά με τις φυσιολογικές λειτουργίες μας, την ανατομία των σωμάτων μας, ή ακόμη και για τις φαντασιώσεις μας.. για όλα αυτά λοιπόν που ενώ μας εξιτάρουν, αποφεύγουμε να αναπτύξουμε συζητήσεις ακόμη και με τον ερωτικό μας σύντροφο !!.

Διαβάστε περισσότερα >>  
 
Πράγματι, «το Συναισθηματικό Ρίγος έρχεται απροσκάλεστο»:
   
Η υγιής έλξη όπως αναλύω παρακάτω είναι έμφυτο χάρισμα, και μάλιστα ο Freud (1897) μίλησε για την αναγκαιότητα της σεξουαλικής έλξης στα ένστικτα αυτοσυντήρησης.
Όσον δε αφορά την φαντασίωση, θεώρησε ότι είναι σημαντικός παράγοντας στην σεξουαλική διέγερση. Και παρατήρησε ότι η σεξουαλική διέγερση προέρχεται από τρεις κατευθύνσεις:
_ Τον εξωτερικό κόσμο (σεξουαλικές εμπειρίες - αναμνήσεις)
_ Την ψυχική ζωή (ανεκπλήρωτες σεξουαλικές επιθυμίες)
_ Το οργανικό εσωτερικό (όπως ορμόνες, ηλικία φύλου κ.λ.π.)
 
Με την φαντασίωση συχνά πλάθουμε όλα τα είδη των παράξενων ή ακραίων σεναρίων που προσθέτουν σεξουαλική διέγερση,  ώστε να οδηγηθούμε σε κλιμακωτή ευχαρίστηση. Αυτό είναι απολύτως φυσιολογικό, δίχως να σημαίνει ότι θέλουμε πραγματικά να συμμετάσχουμε σε τέτοιου είδους σενάρια. Γί αυτό άλλωστε, ο συναισθηματικός μας κόσμος με τις σεξουαλικές φαντασιώσεις μας, δεν συγκλίνει πάντα. Και σε αρκετές περιπτώσεις δεν συγκλίνουν καθόλου.

Ωστόσο, φαντασιώσεις που μπορούν να εγαρμοστούν με τον ερωτικό μας σύντροφο και δεν είναι σε ακραίο βαθμό.. έχει άριτσα αποτελέσματα να τα μοιραζόμαστε μαζί του. 
 
Την Φαντασίωση λοιπόν την δημιουργούμε εσκεμένα, ενώ το το Συναισθηματικό Ρίγος έρχεται πάντα απροσκάλεστο:

Το συναισθηματικό ρίγος, το αισθανόμαστε σαν να έχουμε συνδεθεί με ηλεκτρικό ρεύμα χαμηλής τάσεως !!.
Διαπερνά την σπονδυλική στήλη φτάνοντας στον εγκέφαλο, δίνοντας μας έτσι την αίσθηση ότι το μυαλό παραλύει, και ότι το πνεύμα μας αιωρείται γύρω από την σάρκα μας που φλέγεται.. καθώς ο πόθος αυξάνει και την ταχύτητα της κυκλοφορίας του αίματος !!.
Το μούδιασμα εξαπλώνεται ταυτόχρονα σε όλα τα άκρα, κάνοντας τις πατούσες και τις παλάμες να καίνε και να ιδρώνουν.. ενώ παράλληλα ερεθίζονται όλοι οι αδένες μας που εκκρίνουν υγρό (ειδικά στα απόκρυφα σημεία). Τότε αρχίζει το έντονο καρδιοχτύπι, ενώ η γλώσσα δένεται κόμπος !!.
 
Τα παραπάνω είναι το πρώτο στάδιο που ονομάζουμε «έρωτας ψυχή τε και σώματι», ο οποίος κατ’ αυτόν τον τρόπο κτυπά’ το καμπανάκι του στην Αισθητήρια Μνήμη, ώστε να μείνει αλησμόνητο το ρίγος που προκάλεσε. Αυτός είναι και ο κύριος λόγος που νοσταλγούμε έναν παρελθοντικό δυνατό έρωτα, παρότι με κάθε νέο ενδέχεται να νιώσουμε παρόμοια έντονη σωματική έλξη. Ποτέ όμως το συναισθηματικό ρίγος δεν έχει τις ίδιες αποχρώσεις !!.
 
Ασφαλώς όλα τα παραπάνω, μάς τα προκαλεί η Αύρα του άλλου ατόμου που μας βρίσκει ανυποψίαστους και έρχεται να "ζυμωθεί" με την δική μας Αύρα. Και καθώς η Αύρα Ψυχής του κάθε ανθρώπου είναι μία και μοναδική (όπως και τα δακτυλικά του αποτυπώματα), κάθε φορά δημιουργείται διαφορετική χημεία κατά την προαναφερόμενη “ζύμωση” !!. 

Συνεπώς, εάν ο Δημιουργός του Σύμπαντος, Δημιουργός των πάντων (Θεός), ήταν κατά των ερωτικών ερεθισμάτων, δεν θα είχε δώσει το Συναισθηματικό Ρίγος στον άνθρωπο που προκαλεί σωματική έλξη.. και η οποία ασφαλώς έχει τα επακόλουθα της.
Και εξάλλου επίσης, δεν είναι τυχαίο που ο Δημιουργός μας, μάς έδωσε τα ποικίλα εγκεφαλικά ερεθίσματα που μας φέρνουν σε επαφή με άλλες ψυχές !!. 


Η Αύρα μας λοιπόν είναι αυτή που μας επιτρέπει να λειτουργούμε ως Πομποί & Δέκτες. 
Η εμβέλεια της στον Σύμπαν είναι ανυπολόγιστη, και επίσης, μπορεί να κάνει τον κύκλο της Γής διαπερνώντας κάθε εμπόδιο. Συνεπώς, δεν είναι τυχαίο ούτε το γεγονός που διεγείρονται οι αισθήσεις μας ακόμη και εξ’ αποστάσεως απ' την Αύρα του ατόμου που μας “στιγμάτισε” !!. 

Ωστόσο:
 
      Ενώ το ζητούμενο μας δεν είναι πάντα καθαρά και μόνο η σεξουαλική συνεύρεση πριν δημιουργηθεί η κατάλληλη χημεία, την θεωρούμε ως προϋπόθεση για να φτάσουμε στην ποθητή ψυχική επαφή. Χρησιμοποιούμε δηλαδή το σεχ ως εργαλείο διεκδίκησης συντρόφου. 
Σε αρκετές περιπτώσεις μάλιστα, προκειμένου να εντυπωσιάσουμε τον ερωτικό σύντροφο μας, προσποιούμαστε υπέρτατη ικανοποίηση (π.χ. οι γυναίκες οργασμούς), λέμε υπερβολές ακόμη και ψέματα. Και έτσι, η έντονη επιθυμία μας για ψυχική ένωση, μάς παρασύρει σε σχέσεις ανικανοποίητες συναισθηματικά ή και σεξουαλικά.

Δημιουργούμε με το μυαλό μας ρομαντικά σενάρια και ονειροπολούμε, εθελοτυφλώντας μπροστά στις πρακτικές δυσκολίες που ενδέχεται να μην επιτρέπουν την απόλυτη συνένωση μας με το άλλο άτομο. Βαφτίζουμε τον σεξουαλικό πόθο «αδελφή ψυχή» (διότι το ερωτικό συναίσθημα γίνεται βασανιστικό), και έτσι ωραιοποιούμε όλες τις δυσάρεστες καταστάσεις. Μας αρκεί να ακούμε αυτά που θέλουμε, ακόμη κι όταν αντιλαμβανόμαστε το ψέμα !!.
 
Άρα, το θέμα είναι να μάθουμε να χειριζόμαστε τον «Πίνακα Ελέγχου» των πόθων μας ώστε να μην ενδίδουμε σε αδιέξοδες σχέσεις, ή τουλάχιστον, να μην επενδύουμε σε αυτές μελλοντικές ονειροπολήσεις. Αλλά ακόμη κι αν παρσυρθούμε και το κάνουμε, πρέπει να προσγειωθούμε στην πραγματικότητα εγκαίρως και «να κατεβάσουμε τον διακόπτη». 

Δεν είναι απαραίτητο να νιώσουμε προδομένοι ή πληγωμένοι για να οδηγηθούμε στην απόφαση να γυρίσουμε την πλάτη σε μία κατάσταση, η οποία προβλέπεται να εξελιχθεί σε ψυχοφθόρα. Δεν περιμένουμε να φτάσουμε στην πικρή απογοήτευση. Εξετάζουμε τις ανεπιθύμητες εκδοχές με γνώμονα την λογική, κρατάμε για εμάς τις όμορφες – απολαυστικές στιγμές που ζήσαμε.. και απλά λέμε Αντίο !!.
 
Εάν όλα τα παραπάνω νιώθετε να είναι πέραν των δυνάμεων σας, τότε, φανταστείτε την γνωριμία ως περιπετειώδες "ερωτικό σενάριο", σαν να πρόκειται για περίοδο καλοκαιρινών διακοπών. Διακοπές τις οποίες περιμένουμε πως και πως, διότι στην σκέψη και μόνο ότι θά 'ρθει η μέρα που θα ξεφύγουμε απ' την ρουτίνα μας, ανακτούμε δυνάμεις. Διακοπές τις οποίες απολαμβάνουμε όσο πιο έντονα και ευχάριστα μπορούμε, γνωρίζοντας ωστόσο ότι είναι περιορισμένης διάρκειας. 
Μας λυπεί βέβαια που θα πρέπει να τις διακόψουμε, ωστόσο κρατάμε τις αναμνηστικές φωτογραφίες μας (τις μνήμες μας) απ' τις όμορφες ξένοιαστες μέρες, και επανερχόμαστε στην καθημερινότητα. Πολλές φορές πιο σοφοί, γνωρίζοντας πλέον πώς θα δώσουμε νόημα στην ως τότε "άχαρη" καθημερινότητα μας. 
Και έτσι .. η ζωή μας συνεχίζεται !!.
 
 
ΜΑΡΙΑΝΝΑ
*Ψυχαναλύτρια – Ψυχοερευνήτρια – Σύμβουλος σχέσεων*

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Διαβάστε επίσης:

*Ανακαλύψτε την φωνή της Ψυχής σας και την δύναμη της θέλησης της*

Δυστυχώς, υπερεκτιμάμε το μυαλό,  το οποίο δύναται να  αρρωστήσει  την ψυχή  !! Αγαπημένοι μου αναγνώστες φίλοι και φίλες μου. Τον ιατρικό ό...