Σάββατο 12 Νοεμβρίου 2022

* * Η Αστρολογία, ως ένα ακόμη εργαλείο διερεύνησης του βάθους της ψυχής στην Ψυχανάλυση !!


Μέσω Ψυχανάλυσης, πώς “παντρεύεται” η Αναλυτική Ψυχολογία με την Αστρολογία:  
 
Αγαπημένοι μου αναγνώστες φίλοι και φίλες μου.
Στην Ψυχανάλυση αποφεύγονται οι δυσκολονόητες θεωρίες και επιστημονικές ορολογίες, κάτι το οποίο κάνει εξαιρετικά δύσκολο το έργο του αναλυτή, ειδικότερα όταν πρόκειται για θέματα ψυχής, ενστικτώδεις γνώσεις, έμφυτης συνειδητότητας κ.λ.π…  θέματα που έντονα αντικρούονται από τους υλιστές. Εάν όμως δεν υπήρχαν τα παραπάνω στοιχεία στην ανθρώπινη φύση, δεν θα φτάναμε απ΄την εποχή των σπηλαίων στην σημερινή μας εξέλιξη ασφαλώς !!.
 
Όσοι με παρακολουθούν γνωρίζουν ότι έχω δημοσιεύσει αρκετά άρθρα μου, όπου αναλύω εμπεριστατωμένα και με επιστημονικά πορίσματα την εξέλιξη του ανθρώπινου είδους χάριν τις ιδιαιτερότητες του. Χρησιμοποιώντας ερμηνείες κατανοητές προς όλους όπως πάντα, προσθέτω και το παρόν άρθρο μου στην κατηγορία των άρθρων μου που αφορούν τις αλληλοεπιδράσεις του ανθρώπου με τα στοιχεία της φύσης και τις συμπαντικές ενεργειακές πηγές, καθώς οι αρχαιοελληνικές μελέτες έδωσαν τροφή ακόμη και στους νεότερους Ψυχολόγους – Ψυχαναλυτές (όπως θα δείτε παρακάτω), με των οποίων τα πορίσματα εμπλούτισε τις ερμηνείες της και η μετέπειτα εξελισσόμενη Δυτική Αστρολογία.
 
Πιθανόν να μην είναι σε όλους γνωστό ότι η επιστήμη της Αστρονομίας εξελίχθηκε μετέπειτα της Αστρολογίας, η οποία προϋπήρχε ως φιλοσοφική ιδεολογία, κατόπιν ενστικτώδους αντίληψης της αλληλοεπίδρασης μας με τα στοιχεία της Φύσης και το Σύμπαν.
Μια ακόμη θεωρία δημιούργημα της «Συνειδητότητας» (έμφυτης συνειδητοποίησης), καθώς τα «Αρχέτυπα» (ενστικτώδεις γνώσεις) ποτέ δεν είναι λάθος, ακόμη κι όταν η θεωρία έχει μυθικές ερμηνείες. Λογικό άλλωστε που κατά τις εποχές εκείνες μόνο μέσω των μύθων και θρύλων μπορούσε να εξηγηθεί η πραγματικότητα.
 
Μεταξύ μύθων και πραγματικότητας λοιπόν, οι αρχαίοι Έλληνες πίστευαν ότι υπάρχει θεότητα μιας Συμπαντικής Πηγής Γνώσεων, απ’ την οποία αντλούσαν ιδέες και πληροφορίες για να αναπτύξουν θεωρίες.
Το ένστικτο λοιπόν είναι αυτό που οδηγεί στην θεωρία την οποία στην συνέχεια εξετάζει η επιστήμη, που στην περίπτωση αυτή η μυθική αρχαιοελληνική Αστρολογία, συνέβαλε στην ανάπτυξη της Αστρονομίας.
 
Και παρότι αρκετοί βρίσκουν αμφίβολη την σχέση της Αναλυτικής Ψυχολογίας με την Αστρολογία, δεν παύει να υφίσταται όπως θα δείτε παρακάτω !!.
 
Διαβάστε περισσότερα >>
 

        Η αρχαιοελληνική Αστρολογία, ουδέποτε χρησιμοποιήθηκε ως «μαντικό εργαλείο» αλλά ως συμβουλευτικός οδηγός, ερμηνεύοντας παράλληλα τις εναλλαγές της συμπεριφοράς μας λόγω των διακυμάνσεων της ψυχολογίας μας, που οφείλονται στην αλληλεπίδραση μας με τις φυσικές ενεργειακές πηγές.
Βέβαια, η μετέπειτα εξελισσόμενη Δυτική Αστρολογία, πρόσθεσε δικά της στατιστικά στοιχεία, ώστε να υπάρχει καθημερινό ενδιαφέρον.

Ωστόσο σκοπός μου δεν είναι να ασκήσω κριτική επί αυτού, διαφωνώ όμως με την εντύπωση που έχει δοθεί ότι είμαστε «μαριονέτες» του Σύμπαντος αναλόγως των συνδυασμών των θέσεων των ουράνιων σωμάτων. Αντιθέτως, το Σύμπαν τάσσεται πάντα υπέρ των προσδοκιών μας, ασχέτως σε ποιόν Ζωδιακό Αστερισμό ανήκουμε. Το αποτέλεσμα εξαρτάται από την διαχείριση των θετικών ή αρνητικών επιρροών στο γενικότερο περιβάλλον μας επί της Γής.
 
Τα παραπάνω δεν είναι προσωπική μου άποψη, αλλά προκύπτουν από συμπεράσματα θεμελιωτών επιστημονικών κλάδων, όπως και κορυφαίων Ψυχαναλυτών. Μάλιστα ο Carl Gustav Jung ήταν ο πρώτος αναλυτικός Ψυχολόγος (Ψυχαναλυτής) που έκανε διαχωρισμούς χαρακτήρων σύμφωνα με τους Ζωδιακούς Αστερισμούς και τους Κυβερνήτες Πλανήτες αυτών (όπως θα δείτε παρακάτω). Και ασφαλώς αξίζει να σημειωθεί ότι στις σπουδές του συμπεριλαμβάνεται η Ψυχιατρική, Νευρολογία, Βιολογία και Αστροφυσική.
 
Συνεπώς, δεν σημαίνει ότι η Ψυχανάλυση παραβλέπει πορίσματα Βιολόγων και Νευροεπιστημόνων, που μπορούν να εξηγήσουν κάποια θέματα αρκετά εμπεριστατωμένα. Ως παράδειγμα τον τρόπο που ο εγκέφαλος επεξεργάζεται τις πληροφορίες, την λειτουργία της προσοχής και της μνήμης και ούτω καθεξής. Πρόκειται όμως για τα πιο «εύκολα ζητούμενα». Το δύσκολο είναι να εξηγηθεί ο τρόπος που ο εγκέφαλος μπορεί να δημιουργήσει την Συνειδητότητα, που γι’ αυτό έχουν να μας δώσουν ακαθόριστες εξηγήσεις.  
 
Στο σημείο αυτό θα συμπληρώσω το εξής:
Ο Steve Taylor, Ανώτερος Λέκτορας Ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο Λιντς Μπέκετ της Βρετανίας, έχει γράψει σε ένα άρθρο του:
Όταν οι επιστήμονες ξεκίνησαν να ερευνούν την έννοια της «συνειδητότητας», οι περισσότεροι ήταν βέβαιοι ότι οι μέθοδοι εγκεφαλικής απεικόνισης, θα μας επέτρεπαν να δούμε τον τρόπο που τα δισεκατομμύρια εγκεφαλικών Νευρώνων συνεργάζονται για να δημιουργήσουν την υποκειμενική μας εμπειρία (συνειδητοποίηση δηλαδή).
Αρχικά οι Νευροεπιστήμονες θεωρούσαν ότι η Συνειδητότητα βρίσκεται σε μια συγκεκριμένη περιοχή του εγκεφάλου.
Ωστόσο, παρά το γεγονός ότι πέρασαν πάνω από αρκετές δεκαετίες εντατικής έρευνας και θεωρίας, η πρόοδος που σημειώθηκε είναι ελάχιστη, καθώς κανείς τους δεν έχει την παραμικρή ιδέα πώς συμβαίνει πραγματικά αυτό, εφόσον δεν κατανοούν ότι τα Αμυντικά Αντανακλαστικά που τα διεγείρουν τα «Πρωτογενή Ένστικτα», είναι “η προίκα” της κάθε ψυχής. Ιδιότητες του αθάνατου στοιχείου μας λοιπόν, που ονομάστηκε Ψυχή στους αρχαίους χρόνους στην Ελλάδα !!»  
 
Και συνεχίζω:
     
      Φίλοι μου, δεν θέλω να σας κουράσω αναλύοντας την εξέλιξη μας από τα βάθη των αιώνων (έχω ήδη δημοσιεύσει σχετικά άρθρα μου), ωστόσο έστω συνοπτικά θα πρέπει να αναφερθώ στην αρχαία Ελλάδα, όπου πρωτολειτούργησαν Κέντρα Ψυχικών Ερευνών. Οι μελέτες των προγόνων μας άφησαν πλούσιο υλικό στις επόμενες γενιές, ώστε να εξελιχτούν καί οι επιστήμες με αντικείμενο τα άυλα στοιχεία της φύσης, που σ’ αυτά συμπεριλαμβάνεται το πνεύμα, η ψυχή, η αύρα ουράνιων σωμάτων, όπως και οι επιστήμες που ερευνούν τις υλικές ενεργειακές πηγές επί της γής αλλά και τις αθέατες επί του ουρανού. Ακόμη και η σύγχρονη Αστροφυσική, η Κβαντική κ.ά (εάν το καλοεξετάσετε), έχει εξελιχθεί βασιζόμενη σε μελέτες των αρχαίων προγόνων μας.
 
Το αντικείμενο απασχόλησης των ψυχικών ερευνών που ονομάστηκε Ψυχοερεύνηση, δεν περιορίζεται προς συγκεκριμένες κατευθύνσεις, αλλά ερευνά κάθε φυσικό στοιχείο σε σχέση με τον άνθρωπο. Και παρότι διαδίδεται ότι ασχολείται με μεταφυσικά φαινόμενα, αντιθέτως, δεν αναγνωρίζει την έννοια του μετά_φυσικού, καθώς δεν υπάρχει στοιχείο που δεν ανήκει στα δημιουργήματα της φύσης. Ο άνθρωπος λοιπόν είναι ένα στοιχείο της φύσης, φέρει μέσα του στοιχεία της φύσης, αλληλοεπιδρά με τα στοιχεία της φύσης !!
 
Οι αρχαίοι Έλληνες θεωρούσαν την ανθρώπινη ύπαρξη αναπόσπαστο κομμάτι της φύσης. Συνεπώς αναμενόμενο ήταν από αρχαιοτάτων χρόνων να αρχίσουν οι μελέτες σχετικά και με την επίδραση των στοιχείων της φύσης και των ουράνιων σωμάτων στον άνθρωπο, την διαμόρφωση του χαρακτήρα του λόγω αυτών, αλλά και σε ό,τι αφορά τόσο την σωματική όσο και ψυχική του υγεία. 
 
* * Οφείλω να συμπληρώσω έστω συνοπτικά τα ελάχιστα εξ’ αυτών:
 
    Ο Αριστοτέλης, στον 4ο αιώνα π.Χ. έγραψε την πρώτη μελέτη στην ιστορία της ανθρωπότητας, όπου διατύπωσε την θεωρία του:  
<< Ολόκληρος ο Γήινος κόσμος αποτελείται από τέσσερα στοιχεία = Φωτιά, Αέρα, Νερό και Γή. Αυτά μπορούν να μετασχηματισθούν το ένα στο άλλο, και το καθένα βρίσκεται κρυμμένο μέσα στα υπόλοιπα >> !!

Οι απόψεις του Αριστοτέλη ήταν επίσης η αφορμή για την πρώτη προσπάθεια να ερμηνευτεί ο καιρός (μετεωρολογικά φαινόμενα), χωρίς την "βοήθεια" των υποτιθέμενων δαιμόνων ή και θεών όπως πίστευαν έως τότε οι άνθρωποι. Και κατ’ αυτόν τον τρόπο ο Αριστοτέλης απομυθοποίησε τις ως τότε ερμηνείες σχετικά με τις μεταβολές του καιρού.
 
    Κατά τον Πυθαγόρα, η Πεντάλφα με τα αλχημιστικά σύμβολα των φυσικών στοιχείων, συμβολίζει τα τέσσερα παραπάνω στοιχεία απ’ τα οποία δομείται ο αόρατος κι ο ορατός Κόσμος. Και στην κορυφή όλων βρίσκεται ο Αιθέρας, ο οποίος αποτελεί την Πεμπτουσία της ύπαρξης μας (ο Θεός), που κυριαρχεί πάνω στα υπόλοιπα στοιχεία γνωστά ως «Ψυχικές Σφραγίδες».
    
    Ο Ιπποκράτης, πατέρας της ιατρικής και ο μεταγενέστερος μεγάλος γιατρός Γαληνός, αναφέρονται στις επιρροές που όντως δεχόμαστε απ’ την κίνηση ουράνιων σωμάτων, οι οποίες συμβάλλουν στην υγεία των ανθρώπων (ψυχική και σωματική), άλλοτε θετικά και άλλοτε αρνητικά. Ο Δημόκριτος δε, παρότι δεν ήταν γιατρός, εκφέρει την ίδια άποψη σε δικές του θεωρίες.
 
    Πυθαγόρεια θεωρία (580 – 496 π.Χ) την οποία ανέπτυξε ο Πλάτωνας (427 – 347 π.Χ.) «Αυτό που ονομάζουμε ευτυχές συμβάν, οφείλεται στην ορθή λειτουργία του εγκεφάλου. Είναι η συνέπεια που μαγνητίζει – έλκει και καθορίζει το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα». 
Με απλά λόγια το συμπέρασμα είναι, «εμείς οι ίδιοι έλκουμε το θαύμα προς το μέρος μας, αλλά και εμείς οι ίδιοι προκαλούμε να συμβεί αυτό που μας φοβίζει» !!.
 
   Ο Dr. Robert Forman (κοσμήτορας, πρύτανης, φιλόσοφος), σε νεότερους χρόνους προέβαλε μια παρόμοια άποψη, σύμφωνα με την οποία η συνειδητότητα υπάρχει ως ένα είδος πεδίου έξω από τον εγκέφαλο, και η λειτουργία του εγκεφάλου μπορεί να την «συλλάβει» όπως ένας ραδιοφωνικός δέκτης, και στην συνέχεια να την «διοχετεύσει» στον οργανισμό μας. Σε συνέντευξη του τόνισε:
«Είναι καιρός να συνειδητοποιήσουμε το είδος της φύσης μας, να σταματήσουμε να μας μπερδεύει αυτό που το μάτι βλέπει» !!
 

* * Ηλιακό Σύστημα - Ουράνια Σώματα – Ζώδια και Αστερισμοί:
 

     Οι αρχαίοι μας πρόγονοι, ήταν οι πρώτοι με διαφορά απ’ όλους τους υπόλοιπους λαούς, που αντιλήφθηκαν ότι οι θεϊκές τους φιγούρες έχουν μυθικό χαρακτήρα. Ωστόσο, οι ολύμπιοι “θεοί” σωστά διαισθάνθηκαν ότι υπάρχουν, αλλά τελικά ως Ουράνια Σώματα.
Πλάτωνας: «Οι θεοί δεν είναι αυθαίρετοι διευθύνοντες τους οποίους πρέπει να έχουμε φόβο όπως λένε οι μύθοι, αλλά πρέπει να τους έχουμε σεβασμό ως ρυθμιστές του σύμπαντος, είναι ουράνια σώματα που επιβλέπουν τις υψηλότερες λειτουργίες του».
 
      Όλοι γνωρίζουμε τους Πλανήτες του Ηλιακού μας Συστήματος, οι οποίοι συντροφεύουν την Γή στο ακατάπαυστο ταξίδι της γύρω από τον Ήλιο. Ο Πλανήτης Γή ανήκει στα ουράνια σώματα του Ηλιακού μας Συστήματος, και εννοείται πως το κάθε ουράνιο σώμα είναι ένα από τα “γρανάζια” που συμβάλει στην ομαλή λειτουργία αυτού του συστήματος.
Επομένως, από την εποχή που διαπιστώθηκε πως η Γή δεν είναι επίπεδη και οι μελέτες των τότε Αστρονόμων επικεντρώθηκαν στην ανακάλυψη των λόγων ύπαρξης και των υπόλοιπων Πλανητών, των Αστερισμών κ.λ.π… οι εξηγήσεις ήταν φυσικό να μεταφράζονται απ’ τον απλό λαό με μυθοποιημένες ερμηνείες, αλλά καθώς το ένστικτο δεν είναι ποτέ λάθος, δεν είναι διόλου τυχαίο που μετέπειτα η Διεθνής Αστρονομική Ένωση (UAI), η οποία είναι η αρμόδια αρχή για την ονοματοδοσία των ουράνιων σωμάτων, υιοθέτησε της αρχαιοελληνικές ονομασίες και τους συμπαντικούς χαρακτηρισμούς που παραπέμπουν στην αρχαιοελληνική μυθολογία.
 
Όσον αφορά τους Πλανήτες του Ηλιακού μας Συστήματος, θεωρούνται οι Κυβερνήτες των Αστερισμών. Βέβαια, οι Αστερισμούς είναι πολλοί περισσότεροι σε αριθμό, και ασφαλώς είναι υπαρκτοί και ορατοί. Αποτελούνται από αστέρες που σύμφωνα με την εικόνα που σχηματίζουν οι θέσεις τους είχαν εμπνευστεί και τις ονομασίες τους. Μόνο όμως όσοι από αυτούς περιβάλλουν την Γή (που κατά την ετήσια φαινομενική κίνηση του Ήλιου γύρω από την Γή περνάει διαδοχικά από αυτούς), έχουν ως Κυβερνήτες τους προαναφερόμενους Πλανήτες, και όντως ο καθένας από αυτούς τους Αστερισμούς είναι και μια διαφορετική «ενεργειακή πηγή».
Τα Ζώδια αντιθέτως, τα οποία περιορίζονται σε αριθμό και είναι όσοι οι Αστερισμοί που περιβάλουν την Γή, είναι άυλα - αόρατα. Στην ουσία, είναι για τους Αστρολόγους οι 12 "ενεργειακές πύλες" των ομώνυμων Αστερισμών, που συμβολίζουν τους ρόλους τους και την ενέργεια (αύρα) που εκπέμπουν. Αυτοί οι Αστερισμοί ονομάζονται «Ζωδιακοί Αστερισμοί».
 
Ωστόσο ο Πτολεμαίος (100 – 170 μ.Χ. μαθηματικός, γεωγράφος, αστρονόμος, αστρολόγος, ο οποίος ανακάλυψε τους 44 Αστερισμούς που αναγνώρισε μετέπειτα η Διεθνής Αστρονομική Ένωση), θεωρούσε την Αστρολογία πιθανοκρατικό – συμβουλευτικό εργαλείο, και ήταν της άποψης ότι «μπορούμε να μελετήσουμε τις πιθανότητες που έχουμε, αλλά το αποτέλεσμα θα κριθεί από τις επιλογές μας, τον τρόπο σκέψης μας» !!. 
 

~ ~ Η Ψυχανάλυση και Παραψυχολογία, εφαρμογή στην Αστρολογία:  
 

       Η Ψυχανάλυση είναι πλέον επισήμως αναγνωρισμένη επιστημονική μέθοδος ως μια μορφή ψυχοθεραπείας. Με την λέξη «Psychoanalysis» θεμελιώθηκε από τον Sigmund Freud (Ζίγκμουντ Φρόϊντ, Γερμανός νευρολόγος, ψυχολόγος, έζησε 1856 - 1939). 
Δηλαδή ο Φρόϊντ χρησιμοποίησε τους δύο Ελληνικούς όρους «ψυχή + ανάλυση», καθώς μάλιστα παραδεχόταν ότι διδάχτηκε μελετώντας αρχαιοελληνικά θεωρήματα. 
Συχνά αναφερόταν στην διαπίστωση «η κατανόηση είναι βαθύτερη της γνώσης» την οποία πρωτοανέπτυξε ο Σωκράτης, όπως όμως και στο Πυθαγόρειο θεώρημα, «κατανοούμε τα πάντα γύρω μας, σε βαθμό που κατανοούμε τον εαυτό μας» !!.  
 
Πρόκειται για λεκτική μέθοδο (μέσω διαλόγων), που πολλές φορές επιφέρει πολύ καλύτερα αποτελέσματα σε σχέση με άλλες μορφές ψυχοθεραπείας. Τα άτομα τα οποία επιλέγουν αυτήν την μέθοδο δεν ονομάζονται ασθενείς, αλλά αναλυόμενοι. Η Ψυχανάλυση στην ουσία, στοχεύει στην κατανόηση του ψυχικού κόσμου του αναλυόμενου ατόμου, εξετάζοντας αυτόν ως μια ξεχωριστή – μοναδική περίπτωση, καθώς ο καθένας από εμάς βιώνει με μοναδικό δικό του τρόπο τις εμπειρίες του. Μέσω της ψυχανάλυσης ερμηνεύονται όλες οι συμπεριφορές και οι αιτίες ψυχοσωματικών παθήσεων του αναλυόμενου ατόμου. Όπως και την πηγή επαναλαμβανόμενων τρομακτικών ονείρων. 
 
Ο Sigmund Freud, ήταν επίσης ο πρώτος που ανέπτυξε μελέτες σχετικά με μορφές Παραψυχολογικών Φαινόμενων, ωστόσο την λέξη «Parapsychologie» την καθιέρωσε πρώτος ο Γερμανός καθηγητής φιλοσοφίας Max Dessoir, όταν το 1889 σε άρθρο του ανέλυσε τα «οριακά φαινόμενα», και τότε εμπνεύστηκε τον όρο Παραψυχολογία (επίσης σύνθετη Ελληνική λέξη), για να δώσει τον ορισμό στην συγκεκριμένη επιστήμη.

Η Παραψυχολογία επομένως, είναι ένα βήμα μετά την Ψυχανάλυση, η οποία (ως παράδειγμα) εξετάζει της ακαθόριστη αίσθηση οντότητας στο περιβάλλον του ατόμου, τυχών ψυχοκινητικές εκδηλώσεις του ατόμου (υπερφυσικές), όπως και επιρροές που δέχεται από ενεργειακές πηγές με αποτέλεσμα να επιδρούν στον ψυχισμό του κ.λ.π.
 
* * Η θέση της Αστρολογίας στην Παραψυχολογία σε νεότερους χρόνους:
 
     Ο Carl Gustav Jung: Κάρλ Γκούσταβ Γιούνγκ, Ελβετός, εισηγητής της σχολής Αναλυτικής Ψυχολογίας (έζησε 1875 – 1961). Εισηγητής της θεωρίας του Συλλογικού Ασυνείδητου και της Συγχρονικότητας κ.ά. κατόρθωσε να ερμηνεύσει σε βάθος την λειτουργία της ανθρώπινης ψυχοσύνθεσης και τις ψυχικές διεργασίες, που το άτομο βιώνει στην πορεία της ζωής του.
Υπήρξε ο πρώτος Ψυχαναλυτής που πρόσθεσε στην Παραψυχολογία την Αστρολογία, ως ένα εργαλείο διερεύνησης του βάθους της ανθρώπινης ψυχής. Μάλιστα δεν το έκρυβε ότι την εφάρμοζε σε αναλυόμενους του παράλληλα με τις μεθόδους της Ψυχανάλυσης.
 
Συνοπτικά: Ο Γιούνγκ αρχικά επέλεξε την Ψυχιατρική, ωστόσο είναι πλούσιο το βιογραφικό των σπουδών του, και όπως φαίνεται έστρεψε την ζωή του στην μελέτη της ανθρώπινης φύσης, της φιλοσοφίας, των θρησκειών και ανά τον κόσμο πολιτισμών. Μιλούσε πέντε γλώσσες και στο τέλος της ζωής του άφησε πίσω του ένα τεράστιο συγγραφικό έργο 300 τόμων, ενώ περίπου 100 άρθρα του είχαν δημοσιευτεί σε διάφορα έντυπα.
 
~ ~ Γνωστός για την Αναλυτική Ψυχολογία, το Συλλογικό Ασυνείδητο, Αρχέτυπα και Συγχρονικότητα.

Διευκρίνιση: «Το Συλλογικό Ασυνείδητο» περιλαμβάνει τα στοιχεία εκείνα που οι άνθρωποι δεν έχουν βιώσει ποτέ προσωπικά, αλλά τα οποία έχουν κληρονομήσει από τους προγόνους τους. Κάποια απ’ τα στοιχεία αυτά γίνονται εξαιρετικά ανεπτυγμένα και ονομάζονται «Αρχέτυπα». Το αρχέτυπο στην περίπτωση αυτή περιγράφεται ως ένα είδος έμφυτης γνώσης που προέρχεται από το άθροισμα της ανθρώπινης ιστορίας, η οποία προδιαγράφει και κατευθύνει την συνειδητή συμπεριφορά. Δηλαδή η εφαργή της «Ενστικτώδους Γνώση» σύμφωνα με την Παραψυχολογία.
 
Ο Γιούνγκ επηρεασμένος από τον Φρόϊντ (παρότι είχε έρθει σε ρήξη μαζί του), αναζήτησε παράλληλα πηγές διαφώτισης μέσα απ’ την αρχαιοελληνική ιστορία.
Εντυπωσιασμένος από τις Αστρονομικές μελέτες, διαπίστωσε (όπως έγραψε συμφωνώντας με τον Πλάτωνα) ότι, οι αρχετυπικοί θεοί της Ελληνικής Μυθολογίας, έδωσαν το όνομα και τα χαρακτηριστικά τους στους Πλανήτες. Εννοώντας προφανώς πως ήταν ορθή η έμπνευση αυτών ως μορφές μυθικών θεών, καθότι τελικώς υπάρχουν οι χαρακτήρες τους ως Πλανήτες ρυθμιστές του Σύμπαντος, ως ανώτερες δυνάμεις με σκοπό να διοικούν και να ελέγχουν την Φύση και τις ενέργειές της.  
 
Κατόπιν αυτού, ο Γιούνγκ αντιλαμβανόταν τους χαρακτήρες των Πλανητών και Ζωδίων ως σύμβολα αρχέτυπων διαδικασιών, με την ρίζα τους να βρίσκεται στο συλλογικό ασυνείδητο που εμπεριέχει την πνευματική κληρονομιά, που όλοι διαθέτουμε.
Έγραψε: 
«Όλοι μοιραζόμαστε ένα μαζικό ασυνείδητο νου, διαμορφωμένο από τις μνήμες και τα πρότυπα συμπεριφοράς σε όλη την ιστορία της ανθρωπότητας. Από εδώ πηγάζουν πράγματα όπως οι αρχέγονοι φόβοι και ο μυστικισμός».
 
Κατά τον Γιούνγκ, η Αστρολογική διάταξη των Πλανητών και των Ζωδίων καθορίζουν την εσωτερική ψυχολογική διάθεση του ατόμου, αλλά και τις εξωτερικές συνθήκες, που ένα άτομο με συγκεκριμένο χαρακτήρα θεωρείται αρκετά πιθανό να βιώσει, καθώς το ίδιο έλκεται από ορισμένες συνθήκες.
Το 1948 σε συνέντευξή του ομολόγησε ότι: 
«Είναι πολλές οι φορές που τα αστρολογικά στοιχεία διαφώτισαν σημεία (μέσω Ψυχανάλυσης), τα οποία σε διαφορετική περίπτωση, θα ήταν αδύνατο να κατανοήσω». 
 
Προφανώς εκτός των προαναφερόμενων αρχαίων Ελλήνων, ο Γιούνγκ εμπνεύστηκε επίσης και από την θεωρία «Περί κτίσεως» του Εμπεδοκλή (γιατρός, πυθαγόρειος φιλόσοφος, κ.ά.), σύμφωνα με την οποία συμφωνεί με τον Αριστοτέλη, ότι, το Σύμπαν αποτελείται από τέσσερα στοιχεία της φύσης: Νερό, Αέρας, Γή, Φωτιά.
 
~ ~ Βασιζόμενος σ΄ αυτά, όρισε συμβολισμούς σε Πλανήτες, και σύμφωνα με τα τέσσερα (4) βασικά στοιχεία της φύσης διαχώρισε χαρακτήρες και συμπεριφορές στα Ζώδια: 
 
* Πλανήτης Ήλιος = σύμβολο του Εγώ (Self): Η εξωστρεφής πλευρά.
* Πλανήτης Πλούτωνας = σύμβολο της Σκιάς (Shadow): Η εσωτερική πλευρά, το υποσυνείδητο.
* Πλανήτης Αφροδίτη (Anima): Η θηλυκή δύναμη, η σοφία.
* Πλανήτης Άρης (Animus): Η αρσενική δύναμη, η αποφασιστική ενέργεια.
 
Με τον τρόπο αυτό διέκρινε τους τέσσερις ανθρώπινους χαρακτήρες, υποστηρίζοντας ταυτόχρονα ότι κάθε άνθρωπος φέρει μέσα του όλα τα χαρακτηριστικά των αρχετύπων, που άλλοτε εμφανίζονται έντονα κι άλλοτε ατονούν, δημιουργώντας ψυχοπαθολογικές καταστάσεις.
Ο δε Πλανήτης Ποσειδώνας κατά τον Γιούνγκ, συμβολίζει το συλλογικό ασυνείδητο, στο οποίο επικεντρώνεται η ψυχολογία, οι αντιδράσεις και συμπεριφορές, τα γονίδια που κληρονομούνται από γενιά σε γενιά.
 
~ ~ Όσον αφορά τους Ζωδιακούς συμβολισμούς, βασιζόμενος στων στοιχείων της Φύσης:
 
1)  Στοιχείο του Νερού: Καρκίνος, Σκορπιός, Ιχθύες.
Σε αυτήν την τριάδα έχουμε τον διαπραγματευτή, ένα συναισθηματικό χαρακτήρα που αναζητά την επικοινωνία, και διαισθάνεται το καλό και το κακό. Δεν σκέφτεται με την κοινή λογική, αλλά με συναίσθημα. Απορροφά τα θετικά κι αρνητικά συναισθήματα των άλλων, φτάνοντας ακόμη και στην ψυχική ταύτιση, με αποτέλεσμα την διάλυση του Εγώ. Είναι όμως ικανός να γίνει πολύ ψυχρός.
 
2) Στοιχείο του Αέρα: Δίδυμοι, Ζυγός, Υδροχόος.
Σε αυτήν την τριάδα έχουμε τον Διευθυντή. Άτομο λογικό και υπεραναλυτικό. Εξετάζει κάθε πλευρά μιας κατάστασης, προσπαθώντας να ισορροπήσει ανάμεσά τους. Παραμερίζει το συναίσθημά του, καθώς προσκολλάται στους κανόνες της λογικής. Γίνεται συχνά απρόσωπος, δημιουργώντας ταυτόχρονα απωθημένα και συναισθηματικά κενά.
 
3) Στοιχείο της Γής: Ταύρος, Παρθένος, Αιγόκερως.
Σε αυτήν την τριάδα έχουμε τον Κτίστη. Άτομο πράο, παραδοσιακό, δοτικό, προστατευτικό. Ενδιαφέρεται για την ύλη καθώς μέσα από αυτήν νιώθει ασφαλής. Αντιμετωπίζει με δυσαρέσκεια οτιδήποτε διαφέρει από αυτά που θεωρεί συμβατικά, δίχως να είναι δεκτικός στις αλλαγές. Σταθερός αλλά και κτητικός.
 
4) Στοιχείο της Φωτιάς: Κριός, Λέων, Τοξότης.
Σε αυτήν την τριάδα έχουμε τον Εξερευνητή. Χαρακτήρας περιπετειώδης και παθιασμένος. Σκέφτεται και πράττει ταυτόχρονα. Πρωτοπόρος κι ορμητικός που ζει μόνο για τη στιγμή. Εμπνέεται απ΄ το Εγώ του, καταδικάζοντας τον εαυτό του να κυνηγά τους στόχους του προκειμένου να επιβεβαιωθεί, ακόμη κι αν αυτό οδηγεί στην δυστυχία, δημιουργώντας του πάθη και εμμονές.
 
* * Αντιστοιχίζοντας λοιπόν τα ψυχολογικά χαρακτηριστικά με τις διατάξεις των Πλανητών και τους συμβολισμούς των Αστερισμών σύμφωνα με τα στοιχεία της φύσης, διατύπωσε και τη θεωρία περί Συγχρονικότητας το1955: 
 
Συγχρονικότητα δηλαδή σημαίνει, «το ταυτόχρονο περιστατικό μιας ορισμένης ψυχικής κατάστασης με ένα ή περισσότερα εξωτερικά γεγονότα, το οποίο εκδηλώνεται ως σύμπτωση σε μια στιγμιαία υποκειμενική κατάσταση». 
Ο ίδιος έγραψε:
«Παρατήρησα πολλές περιπτώσεις, όπου μια σαφώς προσδιορισμένη ψυχολογική φάση ή ένα ανάλογο γεγονός συνοδεύεται από τη διέλευση ενός ουράνιου σώματος, πιο συγκεκριμένα του Κρόνου και του Ουρανού, οι οποίοι συνήθως σηματοδοτούν μια ψυχολογική δοκιμασία».
 
Επίσης. Οι δυσμενείς Αστρολογικές όψεις και ιδιαίτερα εκείνες που δημιουργούνται ανάμεσα στους εξωτερικούς Πλανήτες (Κρόνος, Ουρανός, Δίας, Πλούτωνας, Ποσειδώνας) αλλά και τους εσωτερικούς (Ήλιος, Σελήνη, Άρης, Ερμής, Αφροδίτη), οδήγησαν τον Γιούνγκ στο συμπέρασμα ότι εξαιτίας αυτών δημιουργούνται ψυχικά συμπλέγματα, όπως για παράδειγμα ασυνείδητες και συναισθηματικά φορτισμένες καταστάσεις, που εκδηλώνονται χωρίς την συγκατάθεση του Εγώ.
 
* * Αναλυτική Ψυχολογία – ανάπτυξη της Αστρολογίας:
 
Οι αναλυτικές σκέψεις του Γιούνγκ αποτέλεσαν οδηγό για την ανάπτυξη της κλασσικής Αστρολογίας, όπως και για τους επόμενους που εντρύφησαν στην Εσωτερική Αστρολογία, με επίκεντρο την Ψυχανάλυση.
 
     Κατά τον Γιούνγκ επομένως με απλά λόγια, στην αρχαιότητα οι Πλανήτες που θεωρούνταν θεοί που έλεγχαν την Φύση και τις ενέργειές της, ήταν όντως μια ανώτερη δύναμη που κυριαρχεί και διοικεί μια κατώτερη. Οι αρχετυπικοί θεοί της Ελληνικής Μυθολογίας έδωσαν το όνομα και τα χαρακτηριστικά τους στους Πλανήτες, και στα άτομα που επηρεάζονται απ΄ τους εν λόγω Πλανήτες ονομάστηκαν Ζώδια στην Αστρολογία. Και παρότι δεν ανέπτυξε ποτέ μια συστηματική θεωρία για την Αστρολογία, η θεωρία του περί Αναλυτικής Ψυχολογίας ήταν εκείνη που επηρέασε σημαντικά την εξελισσόμενη Δυτική Αστρολογία σε ό,τι αφορά τις ερμηνείες.
Ως παράδειγμα, όπως παρατηρείται από τους Αστρολόγους, οι δύσκολες όψεις των Πλανητών, αντιπροσωπεύουν (στα Ζώδια) τα προβληματικά στοιχεία στην προσωπικότητα ενός ατόμου.
 
ΕΠΙΛΟΓΟΣ:
 
Ομολογώ πως συμφωνώ σε αρκετά σημεία με τον Γιούνγκ, καθώς θεωρώ επίσης «βοηθητικό εργαλείο» να εξετάζονται στην ζωή του αναλυόμενου ατόμου και οι συμπαντικές επιρροές. Και παρότι αρκετοί βρίσκουν αμφίβολη την σχέση της Ψυχολογίας με την θέση μας στο Σύμπαν, υποστηρίζω επίσης ότι δεν παύει να υφίσταται !!.
 
Ωστόσο κρατώ αποστάσεις από την εμπορευματοποίηση της όποιας μορφής Αστρολογίας, καθώς σαφέστατα δεν είμαστε «μαριονέτες» που κινούν τα νήματα μας τα ουράνια σώματα, ούτε ασφαλώς καθορίζουν τις συμπεριφορές μας. Ως παράδειγμα, την ίδια ημέρα και ώρα στο ίδιο μαιευτήριο (ταυτόχρονα) γεννιόνται δύο άνθρωποι, και ενώ ο ένας από τους δύο μεγαλώνοντας γίνεται φιλάνθρωπος και φιλόζωος – ο άλλος ικανοποιείται με το να βασανίζει ανθρώπους και ζώα !!  
 
Και τέλος, ομολογώ επίσης ότι με προβλημάτισε ένα άρθρο του Γιούνγκ, στο οποίο κατέληγε ως εξής:
 
«Όποιος θέλει να γνωρίσει την ανθρώπινη ψυχή, ας αφήσει τις μελέτες του (τα βιβλία) και να περιπλανηθεί στον κόσμο με ανοικτή καρδιά. Στην φρίκη των φυλακών, στα ψυχιατρικά άσυλα και στα νοσοκομεία, στις σκοτεινές ταβέρνες των προαστίων, στα πορνεία και τα χαρτοπαικτικά καταγώγια, στα κοσμικά σαλόνια, στο χρηματιστήριο, στις διαδηλώσεις, στις εκκλησίες.. ώστε μέσα από την αγάπη και το μίσος, την εμπειρία των δικών του παθών κάθε μορφής στο δικό του σώμα, να μπορεί να δρέψει πλουσιότερες σοδειές γνώσης από αυτές που μπορούν να του προσφέρουν τα βιβλία.. και έτσι θα γνωρίσει πώς να συμπεριφέρεται ως γιατρός στον ασθενή, με αληθινή γνώση της ανθρώπινης ψυχής» !!
 
 
ΜΑΡΙΑΝΝΑ
*Σύμβουλος σχέσεων - Ψυχαναλύτρια, Ψυχοερευνήτρια*

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Διαβάστε επίσης:

*Ανακαλύψτε την φωνή της Ψυχής σας και την δύναμη της θέλησης της*

Δυστυχώς, υπερεκτιμάμε το μυαλό,  το οποίο δύναται να  αρρωστήσει  την ψυχή  !! Αγαπημένοι μου αναγνώστες φίλοι και φίλες μου. Τον ιατρικό ό...