Σάββατο 26 Μαρτίου 2022

* * Ο Θρύλος της Χολέρας .. γνωστή η έκφραση «πέθανα απ’ τον φόβο μου» !!

 

Λαϊκοί μύθοι και θρύλοι επίκαιροι όσο πότε .. που δίνουν τροφή για σκέψη !!
 

Αγαπημένοι μου αναγνώστες φίλοι και φίλες μου.
Άπειροι οι αρχαιοελληνικοί μύθοι που προσφέρουν βαθυστόχαστα διδάγματα, και οι γνωστότεροι εξ’ αυτών είναι του Αισώπου. Όπως ο μύθος «ο Ναυαγός», στον οποίο είχε αναφερθεί και ο Άγιος Παϊσιος.  
Επίσης διάφορα γεγονότα έχουν μείνει στην ιστορία, διότι μέσα απ’ αυτά δημιουργήθηκαν εκφράσεις που χρησιμοποιούνται ακόμη και στις μέρες μας. Όπως «από την Σκύλα στην Χάρυβδη» ~ «η Σολομώντεια λύση» κ.ά.

Εννοείται πως όλα τα παραπάνω εξετάζονται με ενδιαφέρον απ’ την επιστήμη της Ψυχανάλυσης – Ψυχοερεύνησης, όπως κι όλες οι παραβολές, οι συναφείς μυθοποιημένες αφηγήσεις, αλλά και οι αστικοί μύθοι και θρύλοι που έπλαθε ο λαός λόγω άγνοιας για αυτονόητους λόγους.. που ωστόσο δεν απέχουν απ' την πραγματικότητα.
Μάλιστα άπειρες και οι λαϊκες εκφράσεις που συνηθίζουμε να τις χρησιμοποιούμαι με την μεταφορική τους έννοια, όπως "πέθανα απ' τον φόβο μου" .. κι όμως μπορεί να συμβεί και κυριολεκτικά !! 
 
Το παρόν σύντομο άρθρο μου αφορά έναν ακόμη θρύλο που τυχαία πήρε το μάτι μου, και θέλησα να τον μεταφράσω για να τον μοιραστώ μαζί σας. Επίκαιρος όσο ποτέ !!
 
Διαβάστε περισσότερα>>
 
~ Ο Θρύλος της Χολέρας:
 
> > Κάποτε, σε μία μικρή Χώρα, οι άνθρωποι ζούσαν ευχαριστημένοι. Ό,τι έσπερναν φύτρωνε, η θάλασσα τούς έτρεφε καλά, και από τα δάση τους είχαν ξύλα πολλά.
Μια χρονιά όμως, η γή αρρώστησε, η θάλασσα μολύνθηκε, και τα δάση πήραν φωτιά. Εκείνοι όμως δεν το πήραν στα σοβαρά, και συνέχισαν να βολεύονται με ό,τι είχαν αποθηκεύσει, και να διασκεδάζουν στα πανηγύρια όσο είχε καλοκαιριά.
Ώσπου η Φτώχια άπλωσε τα πέπλα της σε κάθε γειτονιά, και σύντομα κατέφθασε και η Παγωνιά. Οι δύο αυτές κυρίες, που πάντα ήθελαν να γίνουνε του Χάρου η κυρά, στοιχημάτιζαν μεταξύ τους, ποιά θα του δώσει περισσότερες ψυχές για να του κλέψει την καρδιά !!.
 
Τότε εμφανίστηκε η Χολέρα από το πουθενά, και γέλαγε με τις δυό κυρίες που νόμιζαν πως θα της πάρουν την πρωτιά. Βέβαια ήταν κακάσχημη, αλλά αυτό δεν την εμπόδισε να ζητήσει από τον Χάρο να την κάνει γυναίκα του, εάν θα τον ικανοποιούσε με τα ποσοστά. Αλλά επειδή ήταν τόσο άσχημη, ακόμη και ο Χάρος προτιμούσε να αποτύχει, γι’ αυτό και της ζήτησε 5.000 ψυχές πριν ανθίσει η αμυγδαλιά !!.  
 
Οι άνθρωποι όμως κλείστηκαν στα σπίτια τους για να κρατήσουν την Χολέρα μακριά. Αλλά τα αμπάρια τους αδειάζανε γρήγορα, και καίγανε έπιπλα για να έχουν φωτιά. Άρχισαν τότε δειλά – δειλά να ανταλλάζουν στο παζάρι είδη πρώτης ανάγκης και προϊόντα απ’ τα ζωντανά τους, όπως και να ψάχνουν εμπόρους με γιατρικά που θα τους έκαμναν καλά.
Πέρασε μια βδομάδα και αφού νόμισαν πως τα πράγματα δεν ήταν και τόσο τραγικά, ξεθάρρεψαν, ώσπου μια μέρα κτύπησαν οι καμπάνες πένθιμα και προειδοποιητικά. Τρόμαξαν τόσο πολύ για την ζωή τους, που φοβόντουσαν να βγούν ακόμη και στην αυλή τους, να μαζέψουν απ’ το κοτέτσι αυγά !!.
 
Με το που νύχτωνε άκουγαν τον Χάρο να καλπάζει με τ’ άλογο του έξω απ’ τις αυλόπορτές τους, και προσεύχονταν να σταματήσει σε άλλη γειτονιά. Το χιόνι έξω ένα μέτρο, και δεν μπορούσαν να φύγουν να πάνε πουθενά.
Οι αμυγδαλιές γέμισαν μπουμπούκια και η Χολέρα φόρεσε νυφικά. Πήγε στον Χάρο και του ζήτησε να κρατήσει την συμφωνία τους και να την κάνει σύντροφο του και κυρά.
Ο Χάρος κοίταξε τα κιτάπια του, και της είπε ότι μόνο 2.000 ψυχές κατάφερε να θερίσει. Και εκείνη του απάντησε θυμωμένα: «Άσε τις ζαβολιές και μέτρα καλά. Τους 2.000 τους πέθανα κανονικά, και οι άλλοι 3.000 πριν ακόμη τους αγγίξω, πέθαναν απ’ τον φόβο τους» !!.
 
* * Έκτοτε προφανώς η μεταδοτική νόσος της Χολέρας έγινε κοσμητικό επίθετο με την έννοια της βρισιάς "χολέρα", ως χαρακτηρισμός ύπουλης, πικρόχολης και καταστροφικής γυναίκας !!   
  
 
Την ΠΡΟΣΟΧΗ σας ΠΑΡΑΚΑΛΩ:
Φίλοι και φίλες μου, το παρόν άρθρο μου δεν έχει κοινωνικοπολιτικό χαρακτήρα λόγω των ημερών μας, επομένως παρακαλώ να είστε προσεκτικοί σε τυχών σχόλια σας.
Αφενός δεν μου επιτρέπεται να πάρω θέση δημοσίως, παρότι ζώ κάτω απ’ τις ίδιες συνθήκες με εσάς, και έχω την ίδια αίσθηση της ρευστότητας με εσάς. Και αφετέρου, απώτερος σκοπός μου είναι να δημοσιεύω άρθρα μου που βοηθούν στην καταπολέμηση των καταπιεσμένων συναισθημάτων και τις όποιες φοβίες, καθότι ο φόβος για την ζωή μας μπορεί να οδηγήσει σε «Αρρωστοφοβία», η απόγνωση σε «Κατάθλιψη», η αίσθηση της καταπίεσης σε «Υστερία», και το ανικανοποίητο μέχρι και σε «Αυτοχειρία !! 


Προτείνω να διαβάσετε το άρθρο μου:

* * Αρχαιοελληνική Μυθολογία ~ αστικοί Μύθοι και Θρύλοι .. στην σφαίρα της Πραγματικότητας !!
Η αντίληψη της πραγματικότητας μέσω αλληγορίας, ή παραλληλισμού, ή μυθοπλασίας .. όπως και τα βαθυστόχαστα διδάγματα μέσω εμπνευσμένης ιστορίας:
https://mariannafordouni.blogspot.com/2021/11/blog-post_19.html
 

 Με αγάπη πάντα ~ ΜΑΡΙΑΝΝΑ      
*Σύμβουλος σχέσεων - Ψυχαναλύτρια, Ψυχοερευνήτρια*

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Διαβάστε επίσης:

*Ανακαλύψτε την φωνή της Ψυχής σας και την δύναμη της θέλησης της*

Δυστυχώς, υπερεκτιμάμε το μυαλό,  το οποίο δύναται να  αρρωστήσει  την ψυχή  !! Αγαπημένοι μου αναγνώστες φίλοι και φίλες μου. Τον ιατρικό ό...