Τρίτη 26 Ιουλίου 2022

Αρχαιοελληνική Μυθολογία ~ αστικοί Μύθοι και Θρύλοι .. στην σφαίρα της Πραγματικότητας !!



* Η αντίληψη της πραγματικότητας μέσω αλληγορίας, ή παραλληλισμού, ή μυθοπλασίας .. όπως και βαθυστόχαστα διδάγματα μέσω εμπνευσμένης ιστορίας:

 
Αγαπημένοι μου αναγνώστες φίλοι και φίλες μου. 
Σίγουρα δεν είναι τυχαίο που η αρχαιοελληνική μυθολογία, όπως και οι αστικοί μύθοι ή θρύλοι έχουν εμπνεύσει άπειρους ζωγράφους – ποιητές – τραγουδοποιούς –  σεναριογράφους, και πάντα θα μας εξιτάρουν διότι το μυστήριο κεντρίζει το ενδιαφέρον.
Βέβαια στις μέρες μας, είναι λογικό να τα θεωρούμε εξωπραγματικά σενάρια. Ωστόσο αρκεί να σκεφτούμε πως σε εποχές που υπήρχε η έλλειψη γνώσεων, για να δώσει ο άνθρωπος ερμηνείες στα άγνωστα γι’ αυτόν φαινόμενα – στην άγνωστη πραγματικότητα, ο μόνος τρόπος ήταν μέσω της φαντασίας του. Αυτό δεν σημαίνει πως απαραιτήτως ήταν όλα δημιουργήματα της φαντασίας, καθώς μάλιστα αμέτρητοι θρύλοι στηρίζονται σε πραγματικά γεγονότα.
Ως παράδειγμα, όπως θα δείτε παρακάτω, ακόμη και για τις Πανδημίες «Πανούκλα, Χολέρα, κ.ά».. είχαν δημιουργήσει θρύλους !!. 
 
Επίσης δεν είναι τυχαίο που σε όλες τις θρησκείες ανά τον κόσμο χρησιμοποιούνται οι λεγόμενες Παραβολές, ειδικότερα γνωστές αυτές που χρησιμοποιούσε ο Ιησούς Χριστός στις διδασκαλίες Του. 
Και σε αυτές τις περιπτώσεις, βλέπουμε πως πίσω από κάθε μυθοποιημένη εξιστόρηση κρύβεται και μία πραγματικότητα, της οποίας τα διδάγματα που συναντάμε, αγγίζουν με ένα μοναδικό τρόπο τις χορδές των αισθήσεων μας και ταυτόχρονα διεγείρουν τον ειρμό της σκέψης.
 
Τρανταχτότερη απόδειξη είναι το γεγονός πως, όλοι οι σπουδαίοι φιλόσοφοι της αρχαιοελληνικής ιστορίας αλλά και πολλών άλλων πολιτισμών, γνώριζαν πως μέσω της αλληγορίας ή του παραλληλισμού διεγείρεται η αντίληψη της πραγματικότητας, γι’ αυτό άλλωστε δίδασκαν χρησιμοποιώντας την αλάνθαστη μέθοδο της μυθοπλασίας.
Σε συνδυασμό επομένως και με την πίστη του ανθρώπου σε θεϊκές δυνάμεις, κάπως έτσι δημιουργήθηκε και η αρχαιοελληνική μυθολογία, μέσα από την οποία ωστόσο, “γεννήθηκαν” οι σπουδαιότερες Κοσμοθεωρίες !!.   
 
     Λογικό λοιπόν όλα τα παραπάνω να παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τον κλάδο της Ψυχοερεύνησης (Ψυχανάλυση και Παραψυχολογία). Άλλωστε, η εξέλιξη μας οφείλεται στις ακατάπαυστες επιστημονικές έρευνες, για όλα όσα είχαν χαρακτηριστεί ως Εξωπραγματικά ή Μεταφυσικά.. που ωστόσο σήμερα έχουν λογικές εξηγήσεις !!

Διαβάστε περισσότερα >>

 
* Μύθοι και Θρύλοι στην σφαίρα της Πραγματικότητας:
 
     Οι «αστικοί μύθοι ή θρύλοι» αποτελούνται συνήθως από ιστορίες γεγονότων πλασμένες μέσω φαντασίας, και οι οποίες διαδίδονταν μαζικά. Θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν ως ευρέως διαδεδομένες φήμες. Ωστόσο, δεν είναι
απαραιτήτως δημιουργήματα της φαντασίας, καθώς αρκετοί θρύλοι στηρίζονται σε πραγματικά γεγονότα. Μάλιστα αρκετοί θρύλοι έχουν καταφέρει να επιβιώσουν για εκατοντάδες χρόνια με μικρές παραλλαγές. Πλέον διαδίδονται και μέσω του διαδικτύου.
 
    Για τον χώρο της Ψυχοερεύνησης βεβαίως, δεν υπάρχει σχεδόν τίποτα στις μέρες μας που δεν έχει εξηγήσεις. Και είναι εξακριβωμένο πως πίσω απ’ τον καθένα από αυτούς, κρύβεται κάποια “άγνωστη πραγματικότητα” για τις ημέρες εκείνες. Και το «άγνωστο» είναι πολύ φυσικό να δημιουργεί στο μυαλό διάφορες φανταστικές εκδοχές, εφόσον το φαινόμενο είναι εκτός του γνωστικού πεδίου. Και έτσι σε αρκετές περιπτώσεις (ειδικότερα κατά την εποχή του Μεσαίωνα), το “άγνωστο” έχει χαρακτηριστεί ως «Δαιμονικό» ή «Μεταφυσικό» !!


Η Ευλογιά – Πανούκλα – Χολέρα στην ΛΑΟΓΡΑΦΙΑ:
 
Η προσωποποιία επιδημικών ασθενειών κατά παράδοση:
 
    Η Πανούκλα αναφέρεται σε πολλούς θρύλους. Στην Ελληνική λαογραφία, ο λαός έδωσε μορφή στην πανούκλα, και την φαντάστηκε σαν μια τυφλή μαυροφορεμένη γριά να κρατά στο χέρι ρόπαλο και να περιφέρεται, άλλοτε σκοτώνοντας με το ρόπαλο όποιον συναντά στο δρόμο της, και άλλοτε αρκεί απλά να τον αγγίξει.
Σε πολλά μέρη της Ελλάδας πίστευαν πως οι Πανούκλες ήταν τρεις γριές, που τις φαντάζονταν ως τις κακές μοίρες. Ήταν (λέγεται) τρεις γριές, που η μία κρατούσε το «κατάστιχο», η άλλη το «ψαλίδι» και η τρίτη το «σάρωμα».  
 
Ένας ακόμη θρύλος λέει ότι: 
     «Τον παλιό καιρό, το μεσημέρι ενός καλοκαιριού, ένας χωρικός συνάντησε έξω από το χωρίο Κατούνι τρεις κυρίες άγνωστες. Τις χαιρέτισε και τις ερώτησε πως βρεθήκανε εκεί. Αυτές απάντησαν. «Ερχόμαστε από το χωριό (κι έδειξαν το Κατούνι), όπου είχαμε να κάνουμε πολύ “θέρο”, αλλά δεν μας αφήσανε ο Αντώνης, η Ειρήνη, και η Μαρία η μαυρομούρα».
    Λέγεται πως αυτές ήτανε οι τρεις αρρώστιες η Ευλογία, η Χολέρα και η Πανούκλα, και ότι δεν τις αφήσανε να βλάψουν το χωρίο ο Άγιος Αντώνιος, η Αγία Ειρήνη, και η Θεοτόκος η Μυρτιδιώτισσα, που οι ναοί τους είναι γύρω απ’ το χωριό Κατούνι των Κυθήρων.
 
Άπειροι ακόμη θρύλοι σε όλη την Ευρώπη, στην Κύπρο, αλλά και γενικότερα στην λαογραφία της Δύσης, που μεγάλος αριθμός αυτών σχετίζεται με ασθένειες, την βασκανία κ.λ.π.
 

Ελληνική Μυθολογία:

      Στους θρύλους και αρχαιοελληνικούς μύθους, συναντάμε επίσης ανεξήγητα φαινόμενα για την εποχή εκείνη, τα οποία άλλοτε περιγράφονται ως ενέργειες διαφόρων θεϊκών δυνάμεων, άλλοτε συνδέονται με οντότητες με υπερφυσικές δυνάμεις, και άλλοτε υπήρχε η πεποίθηση ότι οφείλονταν σε τερατόμορφες υπάρξεις.
Δεν αποκλείεται βέβαια να υπήρξαν κάποια ιδιόμορφα – τερατόμορφα όντα, που το είδος με τον καιρό εξαλείφθηκε όπως και κάποια προϊστορικά ζώα. Άλλωστε ως παράδειγμα, ακόμη και σε νεότερες εποχές, εξόντωναν ή εξόριζαν ανθρώπους με γεννητικά ελαττώματα, παραμορφωμένους, ή με μολυσματικές παθήσεις κ.ά.
 
    Ωστόσο, συνοπτικά αναφέρω ότι, η Ελληνική Μυθολογία είναι η αρχαιοελληνική ιστορία μας. Είναι μια απύθμενη πηγή διδαγμάτων. Είναι ο αποκωδικοποιητής των συμπεριφορών του Σύμπαντος απέναντι μας. Είναι ο καθρέφτης που μέσα από αυτόν βλέπουμε στο μέλλον πώς συμβαίνει και ανακυκλωνόμαστε.


~ ~ Πηγαίνοντας πίσω στον χρόνο επομένως:
 
       Όλα ξεκινούν απ’ το γεγονός ότι ερχόμαστε στην Γή εφοδιασμένοι με τα Πρωτογενή Ένστικτα. Προφανώς ως προίκα της ψυχής μας, απαραίτητα για την επιβίωση μας, τόσο στο αρχικό μας στάδιο όπου η σκέψη – η λογική δεν έχει ακόμη αναπτυχθεί, σε βαθμό να είναι σε θέση για να προφυλάξει την ψυχή μας στο σώμα μας.. αλλά κι άλλο τόσο στην συνέχεια, σε περίπτωση που ο εγκέφαλος μας (το μυαλό μας) για κάποιον λόγο, χάσει επαφή με την πραγματικότητα.
 
Η αλήθεια είναι πως όσο γυρνάμε πίσω σε παλαιότερες εποχές, φτάνοντας στην εποχή των Σπηλαίων όπου οι γνώσεις στον άνθρωπο ήταν ανύπαρκτες.. διαπιστώνουμε ότι ο άνθρωπος επιβίωναν καθαρά από Ένστικτο, όπως τα ζώα. Τα ένστικτα του μάλιστα ήταν τότε πολύ πιο δυνατά, καθώς τα “καλλιεργούσε” κατ’ ανάγκη. Ασφαλώς υπερέχουν οι ικανότητες του ανθρώπινου εγκεφάλου, γι’ αυτό άλλωστε έφτασε στην σημερινή του εξέλιξη. Ωστόσο, επέτρεψε δυστυχώς και εξασθένησε το ένστικτό του.
Η ανάγκη λοιπόν της επιβίωσης, οδήγησε τον άνθρωπο να πειραματιστεί (ενστικτωδώς) με διάφορα υλικά της φύσης, ώστε άλλοτε να προστατέψει το σώμα του, και άλλοτε για να το θεραπεύσει. Ειδικά κατά τις παλαιότερες εποχές, πίστευαν πως πρόκειται για μαγικά βότανα – μαγικά φίλτρα. Σήμερα βέβαια, δίνουμε στις “μαγικές” τους ιδιότητες, φαρμακευτικές ονομασίες.
Επίσης από ένστικτο και μόνο, ο άνθρωπος διαισθανόταν ότι μας περιβάλουν κάποια θετικά και αρνητικά στοιχεία (κύματα θετικής και αρνητικής ενέργειας).. τα οποία όμως τα εξηγούσαν ως Καλά και Κακά Πνεύματα !!.
 
Παντού και σε όλα πίστευαν ότι υπήρχε κάποιο Πνεύμα, άλλοτε του καλού και άλλοτε του κακού, ακόμη και στα στοιχεία της φύσης. Όπως το Πνεύμα του δάσους – το Πνεύμα του ποταμού κ.λ.π. Μάλιστα πίστευαν πως οι ψυχές των πεθαμένων ανθρώπων αλλά και των ζώων επιστρέφουν στην Γή ως Πνεύματα, άλλοτε για να βοηθήσουν με τις υπερφυσικές δυνάμεις τους, κι άλλοτε για να προκαλέσουν κακό ή να εκδικηθούν.

Στο σημείο αυτό θα έλεγα πως για όλα τα παραπάνω, δεν είχαν πέρα ως πέρα άδικο.. μόνο που ακόμη και γι’ αυτές τις θεωρίες, υπάρχουν πλέον στις μέρες μας απλές και σαφέστατες εξηγήσεις των φαινομένων.

Η κάθε φυλή τότε, είχε απαραίτητα και τον δικό της θαυματοποιό (μάγο για την εποχή τους), ο οποίος είχε τον σεβασμό όλων λόγω των ιδιαίτερων ψυχικών – πνευματικών του δυνάμεων του.. δηλαδή λόγω περισσοτέρων ικανοτήτων, απ’ ότι συνήθως διαθέτουν οι άνθρωποι. Το άτομο αυτό εκτός τις διάφορες προβλέψεις που έκανε για να προφυλάξει ’’τους πιστούς’’ του.. με την σοφία της ψυχής του κατάφερνε να επιβάλλει κανόνες για να τηρούνται οι ισορροπίες και η αρμονία στην συνύπαρξη τους με την φύση. Επιπλέον είχε και τον ρόλο του ξορκιστή Πνευμάτων. Ειδικότερα εάν αυτά είχαν μπεί σε ανθρώπινα σώματα (τάχα), η παρέμβαση του θεωρούνταν μεταφυσική. Στην πραγματικότητα ωστόσο, σε αυτές τις περιπτώσεις, είχε τον ρόλο του σημερινού Ψυχοθεραπευτή !!.

Ανεξήγητα Φαινόμενα:
 
      Και επιπλέον εκτός των παραπάνω, ας μην ξεχνάμε πως ακόμη και οι ψυχικές παθήσεις συμπεριλαμβάνονταν στα Ανεξήγητα, και όπως όλα τα ανεξήγητα (ακόμη και στις μέρες μας), δημιουργούν τρόμο. Τρόμο διότι κάθε τί άγνωστο παίρνει φοβερές εξωπραγματικές διαστάσεις στο μυαλό μας. Τρισδιάστατες όπως θα λέγαμε σήμερα.
Γι αυτό άλλωστε, εάν ένα άτομο είχε διάφορες έντονες ψυχολογικές διαταραχές, το θεωρούσαν ως φορέα κακού πνεύματος, ή ακόμη και ως δαιμονισμένο !!.
Τα ανεξήγητα φαινόμενα λοιπόν όπως και οι άγνωστες ανθρώπινες ικανότητες, ανέκαθεν τρόμαζαν τον νού και άφηναν την φαντασία να καλπάζει. Σε αυτόν ακριβώς τον τρόμο οφείλεται το γεγονός ότι κατά την εποχή του Μεσαίωνα, κηρύχτηκε το λεγόμενο «κυνήγι των μαγισσών» !!.

Πρόκειται για μία ακόμη τραγική πλευρά της ιστορίας (ομαδικής εξόντωσης αθώων ανθρώπων στην πυρά), στην οποία αναφέρομαι σε άλλο άρθρο μου. Μάλιστα κατά την εποχή εκείνη, παλινδρόμησαν και όλες οι επιστήμες. Ακόμη και η ιατρική !!.

     Σύμφωνα λοιπόν με τις γνώσεις του ανθρώπου για τα δεδομένα των εποχών του, τα διάφορα ανεξήγητα φαινόμενα, άλλοτε τα ερμήνευε με ωραιοποιημένο παραμυθένιο τρόπο, και άλλοτε με τρομακτικό. Ερμηνείες βέβαια που έρχονται σε κόντρα με την σημερινή αντίληψη των πραγμάτων. Ωστόσο, εκεί που σταματάει το μυαλό, λειτουργεί το Ένστικτο. Οι πρόγονοι μας που έδωσαν τα Φώτα του Πολιτισμού, δεν γεννήθηκαν με επιστημονικές γνώσεις !!
 
     Μέσω του ενστίκτου τροφοδοτήθηκε με ιδέες το πνεύμα όσων αναζήτησαν το σημείο επαφής με την Υπέρτατη Δύναμη, η οποία πίστευαν ότι τους καθοδηγεί για την επίτευξη του σκοπού, για τον οποίο τους είχε επιλέξει. Η εντύπωση αυτή προφανώς δεν ήταν λανθασμένη, γι’ αυτό ενισχύθηκε από τους προγόνους μας, οι οποίοι ανέπτυξαν θεωρίες, οι οποίες σταδιακά έβαλαν και τα θεμέλια για όλες τις ανερχόμενες επιστήμες. 
Όπως επίσης οδηγήθηκαν στην διαπίστωση ότι οι μυθικές θεότητες είναι Ουράνια Σώματα. Είναι οι Ρυθμιστές του Σύμπαντος που ωστόσο, οι αρμοδιότητες και οι χαρακτήρες τους, περιγράφονται ήδη μέσω της μυθολογίας. Και μάλιστα ο Απόλλων που δεν έχει ανακαλυφθεί ακόμη ως ουράνιο σώμα, συνεχίζει να αντιπροσωπεύει την Πηγή του Φωτός των Γνώσεων.. την σοφία δηλαδή του Ελληνικού Πνεύματος.
Δεν είναι τυχαίο που οι Δελφοί θεωρήθηκαν ο ομφαλός της Γής = το κέντρο της Γής !!.
 
     Και στο σημείο αυτό θα πρέπει να αναφέρω ότι, παρότι η Ελληνική Μυθολογία για μια μερίδα ανθρώπων χαρακτηρίζεται ως μυθοπλασίες μιας περασμένης εποχής, δεν μπορεί να αμφισβητηθεί το γεγονός ότι αποδείχθηκε πηγή γνώσεων και ο πυρήνας όλων των κοσμοθεωριών.
Βέβαια οι ερμηνείες χρειάστηκε να τοποθετηθούν σε νέες βάσεις, διότι όπως προαναφέρω, όταν δεν γνωρίζουμε πώς να περιγράψουμε το “άγνωστο”, του δίνουμε φανταστικές μορφές. Επιπλέον, θα μπορούσαμε κάλλιστα να πούμε ότι συναντάμε αρκετά στοιχεία στους Χρησμούς της εκάστοτε τότε Πυθίας, τα οποία προαναγγέλλουν συμβάντα για μετέπειτα μ.Χ. εποχές.
 
Επομένως δεν είναι άξιο απορίας που πόσο οι Χρησμοί όσο και οι Προφητείες ακούγονταν διφορούμενοι, καθώς δεν υπήρχαν ακόμη οι ορισμοί (οι λέξεις) που πολύ αργότερα έδωσαν οι άνθρωποι σε διάφορα φαινόμενα – αντικείμενα – καταστάσεις – παθήσεις – πολιτεύματα – θρησκείες κ.ά.
 
Η περιγραφή μιας προβλεπόμενης κατάστασης σε μετέπειτα χρόνους (νεότερων εποχών – γενεών), όπως περιγράφονταν σε παλαιότερες εποχές, είναι φυσικό να μην μπορεί στις μέρες μας να ερμηνευτεί με σαφήνεια.
Και ολοκληρώνω με το παρακάτω παράδειγμα, ώστε να βγάλτε συμπεράσματα από μόνοι σας.
 
Ως παράδειγμα, οι παρουσιάσεις προβλεπόμενων μελλοντικών συμβάντων στο μακρινό παρελθόν:
 
Φανταστείτε σε αρχαιότερους χρόνους, να ήθελαν να περιγράψουν μία προβλεπόμενη αεροπορική τραγωδία σε πολύ μεταγενέστερους χρόνους. Υποθέτω πως θα την περιέγραφαν κάπως έτσι: 
<< Ένας δαίμονας θα κατέβει στην Γή ως τεράστιο σιδερένιο πουλί.. θα μαγέψει τους ανθρώπους με την υπόσχεση να τους πάει βόλτα στον ουρανό. Και τότε όσοι θα παρασυρθούν, θα τους ανεβάσει  ψηλά στα σύννεφα, αλλά φλόγες της κολάσεως θα τυλίξουν τον σιδερένιο δαίμονα.. και θα πέσει στην Γή να ξεψυχήσει μαζί με όσους τον εμπιστευτούν !! >>
 
ΣΥΝΕΠΩΣ: Εάν λοιπόν αυτήν την (υποτιθέμενη) πρόβλεψη την διαβάζαμε κάπου σήμερα ως μια παλαιότερη προφητεία, δίχως να κατανοούμε ότι περιέγραφε μια αεροπορική τραγωδία νεότερης εποχής.. ασφαλώς δεν θα βγάζαμε συμπέρασμα και θα θεωρούσαμε πως είναι αδύνατον να συμβεί !!.
  

~ ~ Έτσι έχουν τα πράγματα φίλοι μου, εξετάζοντας την ανθρώπινη ιστορία βλέπουμε ότι η λεπτομέρεια κάνει την διαφορά.
Πράγματι, ο κάθε Μύθος και Θρύλος κάτι έχει να μας αποκαλύψει ή κάτι σημαντικό να μας διδάξει. Ωστόσο είναι στην φύση μας να μάς τρομάζει, ό,τι ο νούς δεν το κατανοεί ή δεν το γνωρίζει !!.
 
 
ΜΑΡΙΑΝΝΑ
*Σύμβουλος σχέσεων - Ψυχαναλύτρια, Ψυχοερευνήτρια*

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Διαβάστε επίσης:

*Ανακαλύψτε την φωνή της Ψυχής σας και την δύναμη της θέλησης της*

Δυστυχώς, υπερεκτιμάμε το μυαλό,  το οποίο δύναται να  αρρωστήσει  την ψυχή  !! Αγαπημένοι μου αναγνώστες φίλοι και φίλες μου. Τον ιατρικό ό...