Δευτέρα 19 Ιουνίου 2023

*Οι δύο όψεις του Έρωτα*

 Τα πάντα έχουν 2 όψεις.. 
εξαίρεση του κανόνα δεν αποτελεί ο Έρωτας !! 

Αγαπημένοι μου αναγνώστες φίλοι και φίλες μου.
Όπως τα πάντα στην ζωή, έτσι ακόμη και ο Έρωτας, έχει διπλή όψη. Η μία αντιπροσωπεύει την Πραγματικότητα, ενώ η άλλη είναι απλά μια Ψευδαίσθηση. Μοιάζουν όμως τόσο πολύ μεταξύ τους οι δύο αυτές όψεις, που όταν διψάμε για έρωτα διότι λείπει απ’ την ζωή μας, ή όταν μάς έχει κυριεύσει ο σαρκικός ερωτικός πόθος.. τότε παύουμε να τις ξεχωρίζουμε !!.

Αυτό σημαίνει πως σε αρκετές περιπτώσεις, ερωτευόμαστε ένα πρόσωπο με την ιδέα του Έρωτα και όχι διότι καλύπτει τα ζητούμενα μας.. και το αντιλαμβανόμαστε μόνο όταν πλέον μάς έχει τσακίσει τα φτερά !!. 

Καθώς όμως πάντα θα μας μαγεύει ο Έρωτας διότι δίνει νόημα στην ζωή μας.. σοφό είναι να έχουμε στο πίσω μέρος του μυαλού μας τα παρακάτω:

ΩΣΤΟΣΟ:

Λέμε ΝΑΙ στον Έρωτα.. αλλά με τα αφενός και τα αφετέρου !!   


Ας το εξετάσουμε

Υπάρχει μία θεωρία, η οποία θέλοντας να δώσει τον ορισμό της παντοτινής αγάπης, μάς λέει ότι:
«Όταν αγαπάς κάποιον άσ’ τον να φύγει. Και εφόσον ξαναγυρίσει, θα μείνει για πάντα δίπλα σου - θα είναι για πάντα δικός σου» !!.

Ωστόσο, όσο ήμουν ακόμη φοιτήτρια.. το μάτι μου έπεσε τυχαία επάνω σε μία βαθιά φιλοσοφημένη θεωρία, της οποίας το συμπέρασμα έμεινε στην μνήμη μου:
** Πίσω από κάθε απομάκρυνση με την δικαιολογία «θέλω τον χρόνο μου..» και εμείς τον δίνουμε, κρύβεται και ένα, «αυτό που έχουμε δεν μου αρκεί, αλλά αν δεν βρώ κάτι καλύτερο τότε τα ξαναλέμε» !!.

       Ομολογώ πως για αρκετά χρόνια μετά, δεν έβρισκα σε σε ποιά απ' τις παραπάνω θεωρίες μπορεί να βασιστεί ο άνθρωπος. Με τα χρόνια όμως, μέσα από τις εμπειρίες μου και ζώντας την ζωή μου δίπλα στις ζωές των άλλων, έφτασα στο συμπέρασμα πως εμείς οι ίδιοι επιλέγουμε σε ποιά από τις δύο θέλουμε να πιστέψουμε !!.

~ Σύμφωνα με την πρώτη θεωρία, θέλουμε να πιστεύουμε ότι στο τέλος θα κερδίσει για πάντα το πρόσωπο η δύναμη της αγάπης μας. Ωστόσο βέβαια ζούμε παρέα με την ψευδαίσθηση, καθώς το "για πάντα" είναι πολύ μεγάλη κουβέντα. Τίποτα δεν θεωρείται δεδομένο, ούτε καν' τα δικά μας συναισθήματα !!.  
~ Επίσης σύμφωνα με την εκδοχή της δεύτερης, δίνουμε χρόνο στον άλλον για να μας εκτιμήσει κατά την διάρκεια της απουσίας του, θέλοντας να πιστεύουμε ότι μετά από εμάς δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο, και βαριά μετανιωμένο το πρόσωπο θα γυρίσει !!. 

Και στις δύο περιπτώσεις λοιπόν, το θέμα είναι ότι ευελπιστούμε σε έναν γυρισμό και φθειρόμαστε αντί να γυρίσουμε σελίδα στην ζωή μας. Όταν κάποιος θέλει να φύγει απλά τον αφήνουμε να φύγει όσο κι αν μας κοστίζει αυτό, δίχως να αφήνουμε το κλειδί έξω απ' την πόρτα μας για να ανοίξει να μπεί εάν και εφόσον θελήσει να γυρίσει.   

Και πράγματι: 
Όταν διψάμε για έρωτα διότι λείπει απ’ την ζωή μας, ή όταν μας έχει κυριεύσει ο ερωτικός πόθος.. συμβαίνει να ερωτευόμαστε ένα πρόσωπο με την ιδέα του Έρωτα και όχι διότι μας καλύπτει, και το αντιλαμβανόμαστε μόνο όταν πλέον μας έχει τσακίσει τα φτερά. Και τούτο διότι, το πάθος της διεκδίκησης θολώνει την ορθή μας κρίση.

Ωστόσο, καθώς ο Έρωτας πάντα θα μας μαγεύει διότι δίνει νόημα στην ζωή μας .. σοφό είναι να έχουμε στο πίσω μέρος του μυαλού μας τα παρακάτω «αφενός και αφετέρου»:  

~ Ναί ΑΦΕΝΟΣ:

_  Ναί, μην φοβάστε να χαρίσετε την καρδιά σας σε έναν νέο έρωτα λόγω άσχημων εμπειριών.. διότι κάθε νέο πρόσωπο που έρχεται στην ζωή μας, ποτέ δεν είναι όμοιο με το κάθε προηγούμενο ή το κάθε επόμενο. 
_  Ναί, ποτέ μην μετανιώνετε για τις όμορφες στιγμές που ζήσατε, ακόμη κι αν σας απογοήτευσε ο έρωτας το τέλος.. διότι κινδυνεύετε να νιώσετε αποτυχημένοι στην αγάπη, με αποτέλεσμα να χάσετε την αισιοδοξία σας για το μέλλον. 
_  Ναί, αφεθείτε στο όνειρο ακόμη κι αν δεν ξέρετε τί θα ξημερώσει το αύριο, διότι ο έρωτας δεν είναι συμβόλαιο εφ’ όρου ζωής. Και επιπλέον να θυμάστε.. μόνοι μας προκαλούμε αυτό που φοβόμαστε να μας συμβεί. 
 Ναί, είναι προτιμότερο να δακρύσετε στην ανάμνηση όσων αγαπήστε ακόμη κι αν ήτανε λάθος.. παρά να κλαίτε για τα χρόνια που χάσατε μην επιτρέποντας στον εαυτό σας να ζήσει το πάθος, από φόβο μην πληγωθείτε.

~ Ποτέ ΑΦΕΤΕΡΟΥ:

Ποτέ μην παρακαλέσετε κάποιον να μείνει μαζί σας, ή να επιστρέψει κοντά σας. Είναι σαν να υπογράφετε την καταδίκη σας στην δυστυχία. Είναι το πρώτο στάδιο για να αρχίσετε να υποχωρείτε βήμα – βήμα και να ζείτε στην σκιά του άλλου.
Ποτέ μην στηριχθείτε στην θεωρία πως.. « εάν αγαπάς κάποιον τον αφήνεις να φύγει..» Διότι όταν αγαπάμε αληθινά, προηγουμένως παλεύουμε με νύχια και δόντια για να αποδείξουμε στον άλλον ότι αξίζει να μείνει μαζί μας. Εάν όμως φύγει, τότε σημαίνει ότι δεν νιώθει το ίδιο με μας ~ κι αν επιστρέψει, δεν σημαίνει πως δεν θα ξαναφύγει για να αναζητήσει και πάλι το “κάτι περισσότερο”. 
Ποτέ μην σκεφτείτε ότι μπορείτε να στήσετε την ευτυχία σας επάνω στην δυστυχία άλλου. Η ζωή είναι μπούμερανγκ, και αυτό που στέλνουμε – αυτό μας επιστρέφεται. «Μην κάνεις όσα δεν θα ΄θελες να κάνουν οι άλλοι σ’ εσένα»  !!. 


      Πέραν όλων αυτών βέβαια.. ας μην ξεχνάμε πως το συναίσθημα είναι κάτι που ξεπηδά αυθόρμητα από μέσα μας, καθώς αναβλύζει απ’ την ψυχή μας. Άρα δεν χρειάζεται ούτε σκέψη για να το εκφράσουμε, αλλά και ούτε πίστωση χρόνου για να αποφασίσουμε εάν θα το ακολουθήσουμε.
Συνεπώς, όσο ερωτευμένοι και να νιώθουμε, εφόσον δεν υπάρχουν σημαντικοί λόγοι για απομάκρυνση .. είναι απαράδεκτο να επιτρέπουμε να υποτιμούν την νοημοσύνη μας, άτομα που δεν νιώθουν το ίδιο για εμάς !!.


ΜΑΡΙΑΝΝΑ
*Σύμβουλος σχέσεων - Ψυχαναλύτρια, Ψυχοερευνήτρια*

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Διαβάστε επίσης:

*Ανακαλύψτε την φωνή της Ψυχής σας και την δύναμη της θέλησης της*

Δυστυχώς, υπερεκτιμάμε το μυαλό,  το οποίο δύναται να  αρρωστήσει  την ψυχή  !! Αγαπημένοι μου αναγνώστες φίλοι και φίλες μου. Τον ιατρικό ό...