Παρασκευή 28 Ιανουαρίου 2022

*Tο Νόημα της Ζωής* .. βρες το μέσα από ένα παραμύθι !!

Όταν η Απελπισία πήγε να συναντήσει την χαρά γεμάτη Ζωή που τόσο την ζήλευε .. δεν υπολόγισε την δύναμη θέλησης της Ψυχής !!


Αγαπημένοι μου αναγνώστες, φίλοι και φίλες μου.
Τα διδάγματα της ζωής γίνονται βαθύτερα κατανοητά χρησιμοποιώντας παραλληλισμούς στην αφήγηση, ή μέσω μιας μυθοποιημένης ιστοριούλας. Μάλιστα σταδιακά δημιουργώ σχετικά βιντεάκια όπως βλέπετε παραπάνω.


Επομένως, πρόκειται για ένα ακόμη από τα σύντομα άρθρα μου, που μέσα από ένα παραμύθι αποσκοπούν σε κάποιο δίδαγμα:

Διαβάστε περισσότερα >>

      «Μια φορά κι έναν καιρό λοιπόν .. μια μέρα η Απελπισία πήγε και βρήκε την Ζωή, και θέλοντας να την παρασύρει για να την πάρει μαζί της, την ρωτούσε ποιο είναι το Νόημα που ακολουθεί την Μοίρα.. τί τάχα καλό έχει να της προσφέρει !!
Η Ζωή ξαφνιασμένη μην έχοντας να δώσει απαντήσεις κοίταξε την Μοίρα σαν να περίμενε να την υπερασπιστεί.. και τότε στα ξαφνικά, θυμηθήκαν όλοι να κάνουν τα παράπονα τους για την Ζωή: 
 
«Κουράστηκα να ζώ εγκλωβισμένη στην θλίψη μου».. είπε η Αδράνεια, μα και πάλι δεν ταράχτηκε απ’ την θέση της..
«Κουράστηκα να ξεγελώ την ρουτίνα μου».. είπε η Συνήθεια, μα στον ίδιο ρυθμό τον χορό της συνέχισε..
«Κουράστηκα να ζω με δανεικά όνειρα».. είπε η Φαντασία, μα και πάλι πίσω από άπιαστα όνειρα κάλπασε..
«Κουράστηκα να κάνω παρέα με την αντανάκλαση μου στο τζάμι».. είπε η Μοναξιά, μα αντί να απομακρυνθεί από αυτό, από θυμό τό ‘σπασε..
«Κουράστηκα να χάνω πάντα το άλλο μου μισό».. είπε ο Έρωτας, μα αντί να ανοίξει τα φτερά του για αλλού, αδιάκοπα το παρελθόν θρηνούσε..
«Κουράστηκα να μπαλώνω ραγισμένες καρδιές».. είπε ο γέρο Χρόνος, μα ενώ συνέχιζε δάκρυσε !!
 
Η Μοίρα που σαστισμένη τους άκουγε.. κάθισε τότε και αγανακτισμένη τους απάντησε:
«Μα και ‘γώ επιτέλους, κουράστηκα να σας δίνω νέες ευκαιρίες κάθε μέρα» !!

     Η Ζωή μην αντέχοντας να ακούει τα παράπονα όλων αυτών απέναντί της, άφησε έναν βαθύ αναστεναγμό, σαν να ήθελε να παραδοθεί στην Απελπισία και της άπλωσε το χέρι !!
Και τότε η Ψυχή θέριεψε και σφιχταγκάλιασε την Ζωή.. και έβγαλε μια δυνατή κραυγή.. μια κραυγή τόσο εκκωφαντική, που η Απελπισία κατατρομαγμένη τρέχοντας έφυγε !!
 
Δίδαγμα: Το νόημα της Ζωής σου, εσύ το ορίζεις !!
 
 
ΚΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙ  αγαπημένοι μου αναγνώστες:
       Δυσκολευόμαστε να κάνουμε αισιόδοξες σκέψεις κατά την εποχή που μετράμε τα κομμάτια μας στο πάτωμα. Βέβαια, είναι ανθρώπινο και φυσιολογικό. Σε αυτές τις περιπτώσεις αναρωτιόμαστε, εάν όντως «Τίποτα δεν γίνεται τυχαία», τότε σε τί φταίξαμε - πού οφείλεται αυτό που βιώνουμε ?!.
Αναρωτιόμαστε εάν όντως «Όλα συμβαίνουν για κάποιον λόγο», τότε γιατί δεν καταλαβαίνουμε πού θέλει να μας οδηγήσει αυτό ?!.
Και επειδή δεν είμαστε ψυχολογικά σε θέση να κατανοήσουμε τους λόγους, κάνουμε το λάθος και όλα τα κακώς κείμενα στην ζωή μας, άλλοτε τα αποδίδουμε στο Πεπρωμένο μας – άλλοτε στο Κάρμα μας – άλλοτε στην κακιά μας Μοίρα – κι άλλοτε στην θέση των Πλανητών στον αστρολογικό μας χάρτη κ.λ.π. και τούτο διότι έχουμε την ανάγκη να ανακουφίσουμε τις αμφιβολίες μας για την ορθότητα της κρίσης μας.
Βέβαια εθελοτυφλούμε, καθώς όλες τις προαναφερόμενες αιτιολογίες - δικαιολογίες τις επινόησε ο ίδιος ο άνθρωπος, αιώνες πολύ πριν από εμάς. Εμείς απλά επειδή βολευόμαστε με αυτές, τις διαιωνίζουμε.  
 
* * Ως προς αυτό όμως, υπάρχει μια εμπεριστατωμένη επιστημονική εξήγηση:
<<Προκειμένου να προστατευτεί το άτομο από δυσβάσταχτα συναισθήματα, το μυαλό μας έχει την ικανότητα να πλάθει ανυπόστατες αιτιολογίες - δικαιολογίες, γι΄αυτό που μας συμβαίνει στην ζωή>>.  
 
     Η πραγματικότητα όμως είναι πως αφού συνυπάρχουμε με άλλους ανθρώπους, η κάθε νέα μέρα μάς επιφυλάσσει και νέες εκπλήξεις. Άλλοτε ευχάριστες, κι άλλοτε δυσάρεστες. Είτε αυτό οφείλεται σε πρόσωπα που δεν επιλέξαμε να υπάρχουν στην ζωή μας καθώς αποτελούν το στενό μας περιβάλλον, είτε αυτά υπάρχουν στον εργασιακό μας χώρο αναπόφευκτα κ.λ.π. - είτε αυτό οφείλεται σε πρόσωπα που εμείς επιτρέψαμε να υπάρχουν στην ζωή μας.
Κι αυτό σημαίνει ότι αναπόφευκτα, η κάθε νέα μέρα έχει και κάτι νέο να μας διδάξει. Είτε αυτό προκύψει μέσα από μια τυχαία εμπειρία μας, είτε μέσα από μια τυχαία γνωριμία μας, είτε ακόμη και από ένα τυχαίο περιστατικό μέσα στο διαδίκτυο ~ η κάθε νέα μέρα λοιπόν, δεν λησμονεί να μας υπενθυμίζει πως στα πάντα υπάρχουν δύο όψεις.
ΟΠΩΣ:
~ ~ Εκεί που όλα πάνε κατ’ ευχήν Θεού, εκεί ξεφυτρώνει κι ένας διαολάκος. Εκεί που επενδύεις εμπιστοσύνη, εκεί ξεπετάγεται και κάποιος Ιούδας !!.
~ ~ Ωστόσο, ενώ νιώθουμε να βιώνουμε έναν ζωντανό εφιάλτη, ξυπνάμε ένα πρωϊ και αντιλαμβανόμαστε πως έχουμε σπάσει το φράγμα του τρόμου και της αγωνίας.. και αυτό μας δίνει την αίσθηση πως τίποτα πλέον δεν είναι ακατόρθωτο για εμάς !!.
 
Μόνο ένας δρόμος υπάρχει για γίνεις ευτυχισμένος στην ζωή σου. Η’ να τα πηγαίνεις καλά με την συνείδηση σου, ή να μην έχεις καθόλου συνείδηση: Α. ΦΡΟΪΝΤ 
 
Το αποτέλεσμα της πορείας της ζωής μας δεν είναι μία ευθεία γραμμή, δεν το προδιαγράφει η Μοίρα ή το Κάρμα μας, αλλά οι πράξεις μας. Και κυρίως, το διαμορφώνουν σταδιακά όλοι εκείνοι που πλαισιώνουν την ζωή μας.
Όλοι εκείνοι που διδάσκονται από εμάς – αλλά και αντιστρόφως, διδασκόμαστε εμείς από εκείνους.
Όλοι εκείνοι που με κάποιον τρόπο στιγματίσαμε – αλλά και αντιστρόφως, στιγμάτισαν εκείνοι εμάς.
Όλοι εκείνοι που ενώ μας αγάπησαν στο τέλος τους πικράναμε – και αντιστρόφως, όλοι εκείνοι που αγαπήσαμε και στην συνέχεια μας πικράναμε.
* * Επομένως, αφού άλλοι θα μας θυμούνται με αγάπη αλλά και άλλοι με πίκρα, το δίκαιο είναι αντιστρόφως, να κουβαλάμε και εμείς αντίστοιχα συναισθήματα !!.
 
ΚΑΙ ΚΑΤΑΛΗΓΩ:
Κάθε νέα μέρα, η λεγόμενη Μοίρα, μάς δίνει και μια νέα ευκαιρία για να ξεφύγουμε απ’ όσα μας φθείρουν. Ωστόσο θα πρέπει να γνωρίζουμε πως «Τίποτα δεν μας χαρίζεται δίχως κάποιο Τίμημα, το οποίο αργά ή γρήγορα θα πληρωθεί - και αφού πληγώσαμε, θα υποστούμε την ίδια πληγή» !!.
Μόνο όταν ο άνθρωπος φτάσει στο σημείο να αποδεχτεί ότι δεν υπήρξε πάντα αλάνθαστος – ότι δεν είναι ο μόνος που έχει προδοθεί – ότι δεν είναι ο μόνος που έχει ξεχαστεί – ότι δεν είναι ο μόνος που έκλαψε έναν αποχωρισμό - και δεν είναι ο μόνος που έχει κουραστεί απ’ τις ανατροπές της ζωής .. τότε μόνο τα πάει καλά με την συνείδηση του, και τότε πλέον δεν νιώθει την ανάγκη να βρεί δικαιολογίες για το τί έφταιξε για τα πάθη και τα λάθη του !!
 
ΣΥΝΕΠΩΣ:

*Εάν δεν κάνεις λάθος εκτιμήσεις, δεν θα μάθεις να εκτιμάς σωστά.
*Εάν δεν πιστέψεις σε απατηλές αγάπες, δεν θα μάθεις πώς είναι να σε νοιάζονται αληθινά.
*Εάν δεν βιώσεις την απόλυτη δυστυχία, δεν αποκτάς μέτρο σύγκρισης για την πραγματική ευτυχία.
*Εάν δεν πιστέψεις σε απατηλές αγάπες, δεν θα μάθεις πώς είναι να σε νοιάζονται αληθινά.
*Εάν δεν βιώσεις την απόλυτη δυστυχία, δεν αποκτάς μέτρο σύγκρισης για την πραγματική ευτυχία.
*Εάν δεν πάρεις το μάθημα σου από τοξικά άτομα που έβαλες στην ζωή σου, δεν μπορείς να διακρίνεις αυτά που βρίσκονται δίπλα σου δίχως αντάλλαγμα: 
ΜΑΡΙΑΝΝΑ
 

*Σύμβουλος σχέσεων - Ψυχαναλύτρια, Ψυχοερευνήτρια*

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Διαβάστε επίσης:

*Ανακαλύψτε την φωνή της Ψυχής σας και την δύναμη της θέλησης της*

Δυστυχώς, υπερεκτιμάμε το μυαλό,  το οποίο δύναται να  αρρωστήσει  την ψυχή  !! Αγαπημένοι μου αναγνώστες φίλοι και φίλες μου. Τον ιατρικό ό...