Τρίτη 11 Ιουλίου 2023

*Κάθε κλειδί ανήκει σε συγκεκριμένη κλειδαριά.. αρκεί να την βρείς !!

 
Τα πικρά παράπονα απ' την ζωή μου διότι άλλο ζήτησα.. αλλά άλλο μού δόθηκε !!


_Ζήτησα ευημερία… αλλά η ζωή μού έδωσε μυαλό και υγεία για να δουλέψω !!
_Ζήτησα επιτυχία… αλλά η ζωή μού έδωσε εμπόδια μέχρι να φτάσω τον στόχο μου !!
_Ζήτησα καλοτυχία… αλλά η ζωή μού έδωσε μαθήματα για να αποφεύγω τις κακοτοπιές !!
_Ζήτησα αντοχή… αλλά η ζωή μού έδωσε δυσκολίες για να με κάνει πιο ανθεκτική !!
_Ζήτησα ευτυχία… αλλά η ζωή μού έδωσε στεναχώριες για να στείψω το μυαλό πού να την αναζητήσω !!
_Ζήτησα τελικά έναν σκοπό στην άχαρη καθημερινότητα μου… και η ζωή μού έδωσε πονεμένους ανθρώπους για να τους βοηθήσω !!.

Αγαπημένοι μου αναγνώστες φίλοι και φίλες μου, πρόκειται για ένα ακόμη άρθρο μου, απ' το αρχείο μου "Διδάγματα Ζωής".

~ Απ' την πλευρά της Ψυχανάλυσης: 

      Δεν γίνεται να παραβλέψουμε ότι είναι ανθρώπινο να μάς πνίγει το πικρό παράπονο, όταν τα όνειρα μας γκρεμίζονται απ’ τα απρόσμενα εμπόδια, και όταν οι προσωπικές μας σχέσεις βαλτώνουν απ΄το βάρος των δυσβάσταχτων συνθηκών. 

Οι επαναλαμβανόμενες απογοητεύσεις που δημιουργούν αβεβαιότητες και ανασφάλειες, δημιουργούν πλημμύρα ψυχοφθόρων συναισθημάτων, που ξεσπούν σαν τσουνάμι για να πνίξουν κάθε ελπίδα για καλύτερες μέρες !!. 

Οι δε απογοητεύσεις βέβαια, οφείλονται κατά κανόνα στο γεγονός ότι εμείς οι άνθρωποι αποφεύγουμε να λάβουμε υπόψη μας και τα όποια τυχών χειρότερα σενάρια. Και ο βασικότερος λόγος που αποφεύγουμε να είμαστε προετοιμασμένοι ακόμη και για την χειρότερη εξέλιξη, είναι διότι κρίνουμε υποκειμενικά. Κι έτσι, θέλουμε να σκεφτόμαστε μόνο την καλύτερη εκδοχή για μας. 

Είναι επίσης στην ανθρώπινη φύση μας, να μάς φεύγει ο ενθουσιασμός μόλις αποκτήσουμε αυτό που επιθυμούσαμε, και αφού βαριόμαστε με αυτά που έχουμε, να θέλουμε το κάτι διαφορετικό.. αλλά κι όταν το αποκτήσουμε και τότε ακόμη, ξαναζητάμε όλο και περισσότερα !!.

Είναι λοιπόν στην ανθρώπινη φύση μας, να ωραιοποιούμε το κάθετί διαφορετικό από αυτό που έχουμε.. κι έτσι δημιουργούμε άλυτους προβληματισμούς μέσ' στο μυαλό μας, όταν δεν μάς δίνεται αυτό που επιθυμούμε απ' την ζωή !!

Την απογοήτευση επομένως την προκαλεί ο λανθασμένος τρόπος σκέψης, με αποτέλεσμα να αυξάνεται η αίσθηση του ανικανοποίητου, που μάς τσακίζει ψυχολογικά !!.

     Ωστόσο πικρά παράπονα για την ζωή μας, όλοι μας έχουμε εκφράσει σε στιγμές που οι επιθυμίες μας δεν πραγματοποιήθηκαν. Όλοι μας έχουμε απογοητευτεί απ’ τις ανατροπές της ζωής.. και μάλιστα τόσο πολύ, που για ένα διάστημα χάσαμε κάθε ελπίδα. Και τότε σε κάτι τέτοιες περιπτώσεις, νιώθουμε πως δεν έχουμε την απάντηση στο “γιατί” ο Θεός επιτρέπει τόση δυστυχία και το άδικο να επικρατεί !! 
«Ο Θεός δεν είναι ποτέ καθόλου άδικος. Ο Θεός δεν έχει ευθύνη για τις πράξεις όσων έχουν ελευθερία επιλογής»: Πλάτωνας  

Είναι γνωστή σε όλους μας η έκφραση «Ο Θεός δοκιμάζει τους δυνατούς».. ωστόσο η αλήθεια είναι πως οι "Δυνατές Ψυχές" δέχονται κάθε πρόκληση, διότι έτσι δοκιμάζουν τις αντοχές τους και ακονίζουν το μυαλό να βρεί «το κλειδί της δικής τους ευτυχίας» !!


~ Σκεφτείτε επομένως ότι, αφού δεν υπάρχει κλειδαριά δίχως το κλειδί της ..  δεν υπάρχει και πρόβλημα δίχως την λύση του !!


  * * Δεν υπάρχει κλειδαριά που δημιουργήθηκε δίχως να συνοδεύεται απ' το κλειδί της. Και εφόσον υπάρχει πόρτα με κλειδαριά, σημαίνει πως ανήκει σε αυτόν που έχει το κλειδί για να την κλειδώσει !!

   * * Δεν υπάρχει κλειδωμένη πόρτα που δεν ανοίγει, αρκεί να μην θέλουμε να την ανοίξουμε με λάθος κλειδί. Κι αν δεν έχουμε το κατάλληλο κλειδί.. τότε σημαίνει πως ό,τι υπάρχει πίσω από αυτήν την πόρτα, δεν ανήκει στην δική μας ζωή !!

  * * Δεν υπάρχει πρόβλημα δίχως την λύση του, αρκεί να μην προσπαθούμε να το λύσουμε με λάθος τρόπο. Κι αν δεν υπάρχει κανένας τρόπος.. τότε σημαίνει ότι στεκόμαστε μπροστά σε ένα πρόβλημα που δεν θα πρέπει να γίνει δικό μας !!

  * * Δεν υπάρχει πρόβλημα που να μάς αφορά, δίχως να έχουμε την δική μας ευθύνη σε αυτό. Αλλιώς σε άλλη περίπτωση, δεν έχουμε κανένα λόγο για να το λύσουμε. Αλλά σε κάθε περίπτωση, ο μόνος τρόπος για να πάψει να μας απασχολεί το οποιοδήποτε πρόβλημα.. είναι να συνειδητοποιήσουμε τον πραγματικό λόγο που το δημιούργησε.

  * * Δεν υπάρχει πρόβλημα που θα εξαφανιστεί εάν του γυρίσεις την πλάτη. Κανείς μας δεν ξέφυγε απ’ το παρελθόν, δίχως μια μέρα να χρειαστεί να επιστρέψει σε αυτό, για να επιλύσει αυτά που τον έτρεψαν σε φυγή !!

Με απλά λόγια.. «δεν είναι λύση να σπρώχνουμε τα σκουπίδια κάτω απ’ το χαλί.. θα ‘ρθεί η μέρα που θα σκοντάψουμε επάνω σε αυτά» !!.

Συμπεράσματα:  

Εάν καλοεξετάσουμε τα παραπάνω πικρά παράπονα στην πορεία της ζωής μας, θα συνειδητοποιήσουμε πως τα διδάγματα είναι:

~ Οι απώλειες είναι μέρος της ζωής, κι άλλοτε οφείλονται στις επιλογές μας κι άλλοτε είναι αναπόφευκτες.  Άλλοτε είναι περαστικές και διαχειρίσιμες, κι άλλοτε μας στιγματίζουν για πάντα. Ωστόσο αυτό δεν εμποδίζει τον άνθρωπο να ξαναγεννηθεί μέσα από τις στάχτες του !!

~ Δεν μπορούμε να αποφύγουμε την απογοήτευση και τις ανεπιθύμητες ανατροπές, διότι δεν έχουμε τον έλεγχο στα πάντα. Ωστόσο οφείλουμε να κρατηθούμε στα πόδια μας, αν μητί άλλο για όλους όσους μάς αγαπούν και δίπλα τους μάς χρειάζονται !! 

~ Δεν διαθέτουμε επιλεκτική μνήμη ώστε να διαγράφουμε τις άσχημες εμπειρίες μας. 
Και καθώς οι απώλειες είναι μέρος της ζωής, τις εκλαμβάνουμε ως διδάγματα, ώστε να μην μας ακολουθεί η πίκρα τους στο υπόλοιπο της ζωής μας !! 

~ Εάν δεν λάβαμε όσα ζητήσαμε απ' την ζωή, είναι ενδεχομένως επειδή κάπου αλλού βρίσκεται η πόρτα, που η κλειδαριά της ανοίγει μόνο με το συγκεκριμένο δικό μας κλειδί. Διότι κάθε ψυχή που έρχεται στην ζωή, κουβαλάει μαζί της το δικό της κλειδί !! 
 
     Και τέλος, όταν επιμένουμε σε κάτι που όμως βλέπουμε ότι δεν μάς "βγαίνει".. σημαίνει πως κάποια άλλα σχέδια να έχει ο Θεός για εμάς, ώστε να βρούμε το πραγματικό νόημα της ύπαρξης της ψυχή μας επί της Γής !!


Με αγάπη πάντα .. ΜΑΡΙΑΝΝΑ
*Σύμβουλος σχέσεων - Ψυχαναλύτρια, Ψυχοερευνήτρια*

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Διαβάστε επίσης:

*Ανακαλύψτε την φωνή της Ψυχής σας και την δύναμη της θέλησης της*

Δυστυχώς, υπερεκτιμάμε το μυαλό,  το οποίο δύναται να  αρρωστήσει  την ψυχή  !! Αγαπημένοι μου αναγνώστες φίλοι και φίλες μου. Τον ιατρικό ό...