Τρίτη 13 Δεκεμβρίου 2022

* * Ο αρχαιοελληνικός μύθος του Ναυαγού .. σοφό δίδαγμα στις μέρες μας:

 
"Συν Αθηνά, και χείρα κίνει"  !!

Συν την βοήθεια της Αθηνάς, κούνα όμως και τα χέρια σου !! 
 

Αγαπημένοι μου αναγνώστες φίλοι και φίλες μου. 
Κατά καιρούς μοιράζομαι μαζί σας άρθρα μου, που αφορμή για να τα συντάξω, γίνονται βαθυστόχαστα διδάγματα που συναντάμε σε μύθους, θρύλους, ή και σε φιλοσοφημένα διηγήματα. Βέβαια, ακόμη και τα πραγματικά γεγονότα της ζωής, πάντα κάτι έχουν να μας διδάξουν. Ωστόσο ακόμη και τότε.. η αλήθεια γίνεται ευκολότερα αποδεκτή μέσω αλληγορίας.   
Η αρχαιοελληνική φράση «συν Αθήνα και χείρα κίνει» που λέγεται ακόμη και στις μέρες μας, προέρχεται από έναν ακόμη φιλοσοφημένο μύθο του Αισώπου "Ανήρ Ναυαγός".. ο οποίος με ενέπνευσε να προσθέσω και την δική μου οπτική σχετικά με την λειτουργία των αισθήσεων μας.. όταν η ψυχή μας ελπίζει σε "σανίδα σωτηρίας" :
 
_Θα πνιγούμε !! .. φώναξε η καρδιά που χτυπούσε τόσο δυνατά απ’ τον φόβο της, που ένιωθε θα σπάσει !!
Το μάτι που την άκουσε έσπευσε με λαχτάρα να αναζητήσει κάποια όχθη, και παρηγορώντας την, της είπε: Δώσε μου λίγο χρόνο καρδιά μου, μια στεριά να βρώ !! 
Ο Νους όμως το μάλωσε λέγοντας: Μάτι μην γελιέσαι και με βάζεις σε ανωφελές σκέψεις..  θεόρατα τα κύματα και το πέλαγος τελειώνει εκεί που αρχίζει ο ουρανός !!
 
_Όντως είναι μάταιο !!.. συμπλήρωσε η Λογική.
_Το κόβω για πολύ ριψοκίνδυνο να αφήσουμε την σανίδα για να κολυμπήσουμε !!.. είπε η Τόλμη. 
Η Εμπειρία κοίταξε το απέραντο πέλαγος και συμφώνησε: Δεν έχουμε καμιά ελπίδα !!

Βαρύς αναστεναγμός βγήκε απ’ την καρδιά και το μάτι δάκρυσε. Σκίρτησε τότε η ψυχή, και ψέλλισε:
_Δεν μπορώ να δεχτώ ότι όλα τελειώνουν εδώ.. ελάτε τουλάχιστον να προσπαθήσουμε .. όλοι μαζί μπορούμε αρκεί να το πιστέψουμε.. κι άλλωστε υπάρχει και Θεός !!
 
* * Επανέρχομαι στον μύθο παρακάτω αναλύοντας τις μεταφορικές έννοιες αυτού (καθώς ποικίλουν), και όπως πάντα σε τέτοιες περιπτώσεις, ακολουθούν συμβουλές μου. 
 
Διαβάστε περισσότερα >>
 
«Ανήρ ναυαγός»
 
   Σύμφωνα με την αρχαιοελληνική μυθολογία, η Αθηνά ήταν η θεά της σοφίας, της στρατηγικής, και της αδάμαστης θέλησης. Και μάλιστα σ’ αυτήν προσεύχονταν όσοι βρίσκονταν σε κίνδυνο ή αδιέξοδη κατάσταση. Άλλοτε για να τους δοθεί έμπνευση - άλλοτε δύναμη - κι άλλοτε για να τους βοηθήσει να χειριστούν ορθά ένα πρόβλημα τους. 
 
Έτσι, ο Αίσωπος στον διδακτικό του μύθο του «Ανήρ ναυαγός», αναφέρεται σε έναν ναυαγό. Ήταν (μας λέει) πλούσιος Αθηναίος, που πίστευε πως η δύναμη του ήταν ο πλούτος του, και λόγω αυτού, η ισχυρή θέση του στην πολιτεία του. Στην ουσία ήταν άθεος, και νόμιζε πως το καλά θωρακισμένο πλοίο του μπορούσε να ταξιδέψει στην κακοκαιρία, αψηφώντας την οργή του Ποσειδώνα (θεού της θάλασσας), ο οποίος περίμενε να του δώσει ένα γερό μάθημα. Αφού λοιπόν ξανοίχτηκε στο πέλαγος, θεόρατα κύματα διέλυσαν το σκάφος στην φουρτουνιασμένη θάλασσα. Τότε ο  πλούσιος Αθηναίος, τρομοκρατημένος και απελπισμένος, άρχισε να κάνει παρακλήσεις στην θεά Αθηνά για να τον γλιτώσει, δίχως όμως αυτός να κάνει την παραμικρή προσπάθεια για να σωθεί, έστω να κολυμπήσει. Και εκεί που θαλασσοπνιγότανε, ακούστηκε μια φωνή, «συν Αθήνα, και χείρα κίνει» .. δηλαδή, εκτός απ’ την βοήθεια της Αθήνας, χρειάζεται να κουνήσεις όμως και εσύ τα χέρια σου – να κάνεις κάτι και εσύ ο ίδιος !!   
 
Ο Αίσωπος, μέσα απ' αυτόν τον μύθο αφήνει να εννοηθεί πως ούτε ο πλούτος – ούτε η υψηλή κοινωνική θέση μπορούν να σε γλυτώσουν απ’ την μανία (εκδίκηση) της φύσης. Όπως και όσο άθεος κι αν είναι κάποιος, όταν βρεθεί μπροστά στον κίνδυνο να χάσει την ζωή του, ευελπιστεί στην βοήθεια της θείας δύναμης. Αλλά και πάλι δεν αρκεί να επικαλούμαστε την βοήθεια θεοτήτων ή της τύχης για να σωθούμε από μία κατάσταση, ή για να μάς έρθουν τα πράγματα ευνοϊκά. Οφείλουμε παράλληλα να καταβάλουμε και από μόνοι μας τις απαιτούμενες προσπάθειες.
Και τέλος, όσον δε αφορά την φωνή την οποία άκουσε ο ναυαγός, ασφαλώς δεν ήταν παραισθήσεις, αλλά ήταν η φωνή της απεγνωσμένης ψυχής του !!.
 
 * * * * Και παρεμπιπτόντως, ο Άγιος Παϊσιος (αναφερόμενος στο δίδαγμα του μύθου του Αισώπου), τόνισε: 
«Συχνά στις δύσκολες στιγμές μας, επικαλούμαστε την βοήθεια Του Θεού.. και βέβαια καλά κάνουμε. Ο Θεός μπορεί και θέλει να βοηθήσει. Ωστόσο, δεν θα έρθει βοηθός στην απραξία μας ή στην ανευθυνότητα μας, αλλά βοηθός στην πραγματική αδυναμία μας.. και αφού δεί πρώτα τον δικό μας αγώνα, την δική μας προσπάθεια» !!.      
 
 Και πράγματι, η Πίστη στην Δύναμη της Ψυχής, εξανεμίζει την απελπισία και την αίσθηση του ακατόρθωτου:
 
* Τα «Θαύματα» φίλοι και φίλες μου συμβαίνουν καθημερινά γύρω μας. Μικρά και μεγάλα θαύματα που τα έλκει η πίστη, στα οποία ακόμη και η επιστήμη σηκώνει τα χέρια ψηλά.
* Ως θαύμα ερμηνεύονται ιατρικά περιστατικά, όπου άνθρωποι απαλλάσσονται από μακροχρόνιες παθήσεις ή ανίατες ασθένειες, διότι πιστεύουν στην θεραπεία τους με όλη την δύναμη της ψυχής τους.. της οποίας η θέληση γίνεται ο μαγνήτης που έλκει το θαύμα προς το μέρος τους !!.
* Ως θαύμα ερμηνεύονται τα ανθρωπίνως αδύνατα, όπου ενώ χάνεται η ελπίδα για νέα ζωή στην “απέναντι όχθη”, κι όμως υπάρχουν άνθρωποι που τολμούν να κολυμπήσουν έως εκεί.. διότι έχουν αντιληφθεί πως τίποτα δεν μας χαρίζεται δίχως να δοκιμαστεί η δύναμη της θέλησης της ψυχής μας !!.
 

Κανόνες ζωής:
 
_Δεν γνωρίζουμε τις υπέρ ικανότητες μας, έως την στιγμή που θα βρεθούμε μπροστά σε μια δυνατή πρόκληση ή αντιμέτωποι με ξαφνικό κίνδυνο.. και τότε το ένστικτο της επιβίωσης που πηγάζει απ’ την ψυχή, θα τις "ξεθάψει" βάζοντας τες σε λειτουργία !!.
_Αν έχουμε πιθανότητες επιτυχίας έστω και 1% .. τότε στοιχηματίζουμε με τον εαυτό μας να φτάσουμε το 100% και κατά μεγάλο ποσοστό το επιτυχαίνουμε, διότι «ο σκοπός είναι αυτός που αγιάζει τα μέσα» !!
_ Στην Κορυφή δεν ανεβαίνεις έρποντας - ούτε γλείφοντας άλλους στο διάβα σου όπως το σαλιγκάρι - ούτε ανεβαίνοντας στον σβέρκο των άλλων όπως η ψείρα στον γιακά !!. Θα πρέπει να είσαι αποφασισμένος ότι θα κοπούν τα γόνατα σου, όπως και η ανάσα σου μέχρι να φτάσεις στο ψηλότερο σκαλοπάτι των στόχων σου - των προσδοκιών σου !!.
_Η αίσθηση του νικητή, δεν έρχεται μετά από μια μάχη με αντίπαλο στα μέτρα σου.. αλλά μετά την προσπάθεια να αντιμετωπίσεις το ακατόρθωτο, κι ας χάσεις. Η εμπειρία και μόνο είναι αρκετή για να σε εξελίξει !!.
 
 
* * * * Στους αρχαίους χρόνους λοιπόν, οι άνθρωποι θεωρούσαν πολύτιμη την βοήθεια της Αθηνάς στην οποία προσεύχονταν, ωστόσο όπως μάς λέει και ο Αίσωπος, «θα έπρεπε να κουνήσεις και ο ίδιος τα χέρια σου».
Στα χρόνια του χριστιανισμού εναποθέτουμε τις ελπίδες μας στην θαυματουργή Παρθένο Μαρία.. ωστόσο.. μάταια  προσευχόμαστε όταν αφήνουμε τον νού να “φιμώνει” την φωνή της ψυχής μας !!.
Και τέλος αγαπημένοι μου αναγνώστες, είναι λάθος να μπερδεύουμε τις όποιες θρησκευτικές πεποιθήσεις με την πίστη στην Υπέρτατη Δύναμη, η οποία ασφαλώς υπάρχει. Την ονομάζουμε Θεό, ο οποίος προφανώς έδωσε στον άνθρωπο την ελεύθερη βούληση αλλά παράλληλα και την νοημοσύνη, ώστε να αξιοποιεί ορθά την βούληση του. Συνεπώς, εφόσον έχουμε το δικαίωμα να πιστεύουμε σε ό,τι βολεύει τους σκοπούς μας, θα πρέπει όμως και να αποδεχτούμε πως είμαστε υπόλογοι και υπεύθυνοι των πράξεων μας.

Η «πίστη» ωστόσο είναι πηγαία, γι’ αυτό και δεν εξηγείται με την λογική. Και δίχως πίστη, δεν μπορούμε να ευελπιστούμε σε «θαύματα» !!.        
 
 
ΜΑΡΙΑΝΝΑ
*Ψυχαναλύτρια, Ψυχοερευνήτρια_ Σύμβουλος σχέσεων*
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Διαβάστε επίσης:

*Ανακαλύψτε την φωνή της Ψυχής σας και την δύναμη της θέλησης της*

Δυστυχώς, υπερεκτιμάμε το μυαλό,  το οποίο δύναται να  αρρωστήσει  την ψυχή  !! Αγαπημένοι μου αναγνώστες φίλοι και φίλες μου. Τον ιατρικό ό...