Κυριακή 19 Φεβρουαρίου 2023

Η "μαριονέτα" του Δανεικού Έρωτα .. παίζει στους δικούς του "ρυθμούς" !!

 
Ω θεέ Έρωτα !! …. 
 
* * Λάμψη στην οποία κλείνουμε τα μάτια διότι θαμπώνει + ομίχλη πυκνή που την σκέψη θολώνει + κινούμενη άμμος που καταπίνει την άρνηση + σκοτάδι που σκεπάζει όλα τα ελαττώματα + πόθος που καίει το κορμί σαν πυρωμένο καρφί .. κι όμως ω,ω Έρωτα .. σε αναζητάμε απεγνωσμένα, όπως ο διψασμένος στην έρημο ψάχνει για πηγή !!. 


Αγαπημένοι μου αναγνώστες, «κατανοώ» δεν σημαίνει ότι συμφωνώ, ούτε ότι συγχωρώ ή δικαιολογώ, απλά μπορώ και «αιτιολογώ» τους λόγους.
Συνεπώς, θα πρέπει να κατανοήσουμε ότι ο Έρωτας δεν είναι ρούχο, που επειδή μάς αρέσει φορεμένο σε άλλο άτομο, ψάχνουμε απεγνωσμένα πανομοιότυπο στην αγορά. Και ούτε βέβαια προκειμένου να τον νιώσουμε φορεμένο στο κορμί μας, επιτρέπουμε την εναλλακτική να τον δανειζόμαστε !!. 

Ο Έρωτας δεν παίζεται όπως το τζόκερ, ποντάρεις με την ελπίδα να κερδίσεις. Και ούτε σου αφήνει περιθώρια να μπλοφάρεις όπως στο πόκερ !!

Ο Έρωτας δεν έχει σκοπό να παίξει μαζί μας, αντιθέτως, εμείς είμαστε αυτοί που κάνουμε παιχνίδια μαζί του. Και τότε ο Έρωτας, καθώς είναι απόλυτος στο «όλα ή τίποτα».. μάς κάνει “μαριονέτες” του, μέχρι να τα πάρει όλα και να μάς αφήσει παρέα με ένα μεγάλο Τίποτα !!.
 
Διαβάστε περισσότερα >>...  
 
~ Το ερωτικό ανικανοποίητο: 


       Αυτό το απέραντο εσωτερικό κενό - το απόλυτο συναισθηματικό μας τίποτα, είναι αυτό που αυξάνει την δίψα μας για Έρωτα. Και τότε συμβαίνει σε πολλές περιπτώσεις να ερωτευόμαστε με την ΙΔΕΑ του Έρωτα, και όχι καθ’ αυτού με το πρόσωπο που θα έπρεπε να τον αντιπροσωπεύει. Αυτός είναι και ο λόγος που ερωτευόμαστε συνήθως λάθος άτομα και απογοητευόμαστε αρκετές φορές στην ζωή μας. Και κάθε φορά που απομακρύνεται ο Έρωτας απ' την ζωή μας, αντί να κρατάμε ως δώρα του τις στιγμές που μας χάρισε, βιώνουμε την απώλεια του ως απόρριψη.
 
Δίψα για Έρωτα, δεν σημαίνει απαραίτητα ανάγκη για σεξουαλική συνεύρεση. Ωστόσο επειδή συνδέουμε τον έρωτα με την σαρκική ηδονή, άλλοτε σπάζουμε κάθε ηθικό φραγμό, κι άλλοτε πάμε κόντρα στην λογική.  
Η δίψα μας για να διεκδικήσουμε μια θέση δίπλα στην πηγή του Έρωτα, συμβαίνει αρκετές φορές να τυφλώνει την ορθή κρίση μας, και τότε παραβλέπουμε το γεγονός ότι μοιραζόμαστε την ίδια πηγή με άλλο πρόσωπο.

Επίσης, η αβάσταχτη Μοναξιά μας, ειδικά τις ώρες της σιωπής.. η οποία πλάθει φανταστικά σενάρια που την παρηγορούν μέσα στην ατέλειωτη νύχτα της. Και πράγματι, η έλλειψη συντροφικότητας - η έλλειψη αγάπης - όπως και η έλλειψη ανταπόκρισης στους πόθους μας.. είναι αρκετά ισχυροί λόγοι για να μάς κάνουν ευάλωτους. 

Όλα τα παραπάνω όμως, μάς μετατρέπουν σε "μαριονέτες" του Έρωτα, όσο κι αν δεν θέλουμε να το αποδεχτούμε !! 

Όποια λοιπόν κι αν είναι η προσωπική σας άποψη σχετικά με τις άσχημες εμπειρίες που δημιουργούν οι ερωτικές σχέσεις, σκεφτείτε ότι δεν γίνεσαι μαριονέτα κανενός δίχως την συγκατάθεση σου. Δεν γίνεται να σε πείθουν οι απατηλές υποσχέσεις, εάν εσύ ο ίδιος δεν έχεις την ανάγκη να τις πιστέψεις. 
Κι ακόμη, αν το σκεφτούμε λογικά.. δεν μπορείς να περιμένεις πίστη από ένα άτομο που την ίδια στιγμή απιστεί μαζί σου εις βάρος άλλου ατόμου !!. 

Και εδώ ακριβώς τίθεται το ερώτημα.. «μήπως είναι προτιμότερο να διψάμε για έρωτα, παρά να τον μοιραζόμαστε με άλλο πρόσωπο ?!». 

Και καταλήγω:

Αγαπημένοι μου αναγνώστες, γνωρίζω πως ορισμένοι από εσάς δεν συμφωνείτε πάντα με όσα "ξεδιπλώνω" στα άρθρα μου, παρότι τα παρουσιάζω σύμφωνα με συμπεράσματα που προκύπτουν μετά απ’ τις μακροχρόνιες μελέτες πολλών ψυχολόγων - ψυχαναλυτών. 

Προσωπικά σέβομαι κάθε διαφορετική γνώμη, διότι είναι απολύτως φυσιολογικό να μην σκεφτόμαστε όλοι με τον ίδιο τρόπο, να μην βιώνουμε με τον ίδιο τρόπο το κάθε συναίσθημα, να μην νιώθουμε την ίδια ένταση όταν αντιμετωπίζουμε απρόβλεπτες καταστάσεις. Γι’ αυτό άλλωστε οι απόψεις μας είναι περισσότερο υποκειμενικές, παρά αντικειμενικές.

Ωστόσο, εάν προσπαθήσουμε να βγούμε για λίγο από τον εαυτό μας, ώστε να εξετάσουμε τα προσωπικά μας βιώματα σαν να πρόκειται για τρίτο πρόσωπο .. τότε θα ανακαλύψουμε και τα αίτια που κουβαλάμε μέσα μας τραυματικές εμπειρίες και συναισθηματικά κενά. Κι έτσι γινόμαστε οι ψυχαναλυτές του εαυτού μας !!.
 
Μέσω της ψυχανάλυσης δεν ασκούμε αυστηρές κριτικές για τον εαυτό μας, αλλά και δεν επιρρίπτουμε τις δικές μας ευθύνες σε άλλα πρόσωπα. Ο απώτερος σκοπός της ψυχανάλυσης είναι να κατανοήσουμε τις διαφορετικές ανθρώπινες συμπεριφορές, όπως και τις αδυναμίες. 

Συνεπώς μην μπερδεύεστε.. "κατανοώ" δεν σημαίνει ότι συμφωνώ, ούτε ότι συγχωρώ ή δικαιολογώ.. απλά μπορώ και αιτιολογώ τους λόγους !!. 
 

~ ~ ~  Ενδιαφέρον επίσης έχει το συναφή άρθρο μου σχετικά με την ανάλυση της απιστίας, η οποία έστω και νοερή (κατά φαντασία), δεν δημιουργείται τυχαία !!.
Ανοίξτε τον παρακάτω σύνδεσμο και καλή σας ανάγνωση:
https://mariannafordouni.blogspot.com/2023/02/blog-post_19.html
 
 
ΜΑΡΙΑΝΝΑ
*Σύμβουλος σχέσεων - Ψυχαναλύτρια, Ψυχοερευνήτρια*

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Διαβάστε επίσης:

*Ανακαλύψτε την φωνή της Ψυχής σας και την δύναμη της θέλησης της*

Δυστυχώς, υπερεκτιμάμε το μυαλό,  το οποίο δύναται να  αρρωστήσει  την ψυχή  !! Αγαπημένοι μου αναγνώστες φίλοι και φίλες μου. Τον ιατρικό ό...