Κυριακή 17 Δεκεμβρίου 2023

* *Ιστορικό αφιέρωμα στα Χριστούγεννα .. άρθρο μου, με Μήνυμα Αγάπης !!

 
Χαρούμενα Χριστούγεννα αγαπημένοι μου αναγνώστες φίλοι και φίλες μου, σας εύχομαι από καρδίας Υγεία, Ψυχική Γαλήνη, και Απύθμενη Αγάπη στην καρδιά σας !!.


Πρόκειται για άρθρο μου ιστορικής σημασίας σχετικά με τον εορτασμό Των Χριστουγέννων στις 25 Δεκεμβρίου, παρότι για μένα προσωπικά, δεν έχει σημασία η πραγματική ημερομηνία γέννησής Του Ιησού Χριστού, αλλά το γεγονός ότι ήρθε στην Γή με σάρκα και οστά !!.
 
Ωστόσο το άρθρο μου περιέχει ιστορικές αναφορές στην εποχή της Γέννησης Του Χριστού, επειδή η λεπτομέρεια κάνει την διαφορά με την σωστή χρονική σειρά, και επειδή οι μακροχρόνιες μελέτες δεν έχουν ως σκοπό η επιστήμη να αντικρούσει την θρησκεία, αλλά αντιθέτως, να υποστηρίξει όσα κατά καιρούς έχουν χαρακτηριστεί ως αοριστίες ή ανέφικτα γεγονότα.
Κι άλλωστε, ο Χριστός δεν είπε «πίστευε και ούκ ερεύνα» ~ αλλά ~ «πίστευε και μή, ερεύνα» που σημαίνει = είτε πιστεύεις είτε δεν πιστεύεις, σε κάθε περίπτωση ερεύνησε το !!
 
Συνεπώς, επιβάλλεται να γνωρίζουμε τα ακλόνητα πλέον γεγονότα, αφενός διότι έτσι καταρρέουν θεωρίες που σπέρνουν αμφιβολίες σχετικά με την προέλευση Του Χριστού, και αφετέρου για να έχουμε αποστομωτικό αντίλογο σε μια μερίδα ανθρώπων, που προβάλλουν αριστοτεχνικά στημένα επιχειρήματα, με σκοπό να δημιουργούν αμφιβολίες για την Θεϊκή Υπόσταση Του.
 
Και κλείνοντας τον πρόλογο, οφείλω να διευκρινίσω και να εξηγήσω:
Η θέση μου, δεν μου επιτρέπει να εκφράζω δημοσίως προσωπικές απόψεις και πεποιθήσεις. Δουλειά μου είναι να εξετάζω τα πάντα αντικειμενικά και σφαιρικά, και να έχω κατανόηση για την κάθε διαφορετική άποψη. Και πράγματι αυτό κάνω, δείχνοντας μάλιστα σεβασμό για την πίστη ανθρώπων σε οποιαδήποτε θεότητα.
Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι επιτρέπω να προσβάλλεται η νοημοσύνη μου, να υποτιμούνται οι γνώσεις μου, και να χλευάζεται η δική μου Πίστη !!

Αξίζει τον χρόνο σας να ενημερωθείτε αναλυτικά:

Διαβάστε περισσότερα >>
 
~ ~ Για όσους δεν γνωρίζουν, αναφέρω συνοπτικά τα ακόλουθα:      
 
        Η αλήθεια είναι, όπως άλλωστε την παραδέχεται κάθε Χριστιανική Εκκλησία, ότι, η Γέννηση Του Ιησού Χριστού δεν γιορταζόταν κατά τα πρώτα χρόνια του χριστιανισμού, διότι δεν μπορούσε να υπολογιστεί με ακρίβεια η ημερομηνία της Γέννησης Του, παρότι είχε καθιερωθεί ο εορτασμός της Αναστάσεως Του, σύμφωνα με την πρώτη Πανσέληνο μετά την Εαρινή Ισημερία.
 
Αρχικά λοιπόν δεν εορτάζονταν καν΄ τα Χριστούγεννα (όπως προαναφέρω), και οι πρώτες πιθανές ημερομηνίες άρχισαν να διατυπώνονται από τον 2ο αιώνα μ.Χ... ώσπου τελικά μετά τον 4ο μ.Χ. αιώνα, όλες οι πιθανές ημερομηνίες που είχαν διατυπωθεί καταργήθηκαν. 
 
Οι λόγοι ήσαν πολλοί, αλλά τους σημαντικότερους τους αναφέρω ακολούθως. Σημασία όμως έχει πως έστω εκατοντάδες χρόνια μετά, και μετά από πολλές διαφωνίες που υπήρξαν σχετικά με τον προσδιορισμό της ημερομηνίας της Γέννησης Του Θεανθρώπου, τελικά ως ημέρα εορτασμού των Χριστουγέννων καθιερώθηκε επιτέλους παγκοσμίως η 25η Δεκεμβρίου.
 
Το πιθανότερο είναι ότι η Ρωμαιοκαθολική εκκλησία επέλεξε την 25η Δεκεμβρίου, επειδή η ημερομηνία συνέπιπτε με την γιορτή των Σατουρναλίων προς τιμήν του μυθικού θεού Κρόνου και με τα Μπρουμάλια, δηλαδή τον εορτασμό της μικρότερης μέρας του έτους. Και αναλόγως 9 μήνες ενωρίτερα, καθιερώθηκε να εορτάζεται ο Ευαγγελισμός της Θεοτόκου. 
Κατ’ αυτόν τον τρόπο (πιθανόν) θέλησε η Ρωμαιοκαθολική εκκλησία (η πρώτη Χριστιανική), να μεταδώσει την ιδέα της αναγέννησης του κόσμου μέσω του Χριστιανισμού, να δώσει μια νέα διάσταση στα πράγματα ξεπερνώντας – καταργώντας τις αρχαίες θρησκείες. 
 
Για παρόμοιους λόγους καταργήθηκε και ο εορτασμός του Νέου Έτους με την Εαρινή Ισημερία, δηλαδή με την έναρξη του Νέου Ετήσιου Ηλιακού Κύκλου, και καθιερώθηκε ως εορτασμός της Πρωτοχρονιάς η 1η Ιανουαρίου . 
 
Ωστόσο, ο Ιανουάριος πήρε το όνομα του απ’ τον αρχαίο μυθικό θεό των Ρωμαίων τον Ιανό, ο οποίος σύμφωνα με την Ρωμαϊκή μυθολογία είχε δύο πρόσωπα. Το ένα μπροστά στο κεφάλι – και το άλλο στο πίσω μέρος του κεφαλιού. Το πίσω πρόσωπο κοιτούσε το παρελθόν – και το μπροστινό το μέλλον. Έτσι μάλλον θεωρούσαν πως ο Ιανός συμβολίζει την αλλαγή του χρόνου.  
 
Μετά την εποχή της Αναγέννησης:
 
      Όπως ήταν αναμενόμενο όμως και πολύ φυσικό, μετά την εποχή της Αναγέννησης οι σύγχρονοι αστρονόμοι - μελετητές - ιστορικοί κ.ά επιστήμονες, άρχισαν να αναζητούν στοιχεία, ικανά να λύσουν κάθε απορία ή και δυσπιστία. 
Με σκοπό να προσδιορίσουν την ημερομηνία της Γέννησης Του Ιησού Χριστού, οδηγήθηκαν σε βάσιμα συμπεράσματα, τα οποία σίγουρα έχουν ενδιαφέρον να τα γνωρίζουμε, ασχέτως που δεν πρόκειται ασφαλώς να μεταφερθεί η ημερομηνία του εορτασμού, και ούτε βεβαίως πρόκειται Το Πνεύμα Των Χριστουγέννων να εξανεμιστεί απ’ τις ψυχές των χριστιανών !!.
 
Μέσα σε όλες τις θεωρίες, υπήρξαν και αυτές που τοποθετούν την Γέννηση Του στον μήνα Δεκέμβριο. Ωστόσο, είναι απίθανο να συνέβη στις τελευταίες μέρες του Δεκεμβρίου, καθώς τότε η Βηθλεέμ ήταν βυθισμένη στην παγωνιά !! 
 

* * Ωστόσο κατά την εποχή της Γέννησης Του Ιησού Χριστού:
 
      Σύμφωνα με τις Εβραϊκές Γραφές, αναμένονταν να έρθει στην Γή ένα πρόσωπο που θα προετοίμαζε τον κόσμο για τον ερχομό του Μεσσία. Δηλαδή αυτού, που πίστευαν ότι θα τους οδηγούσε στην ελευθερία απ’ την Ρωμαίους κατακτητές του. 
Επίσης σύμφωνα και με τις προφητείες που αναγράφονται στην Παλαιά Διαθήκη, περίμεναν ότι, «στη Βηθλεέμ της Ιουδαίας θα γεννηθεί ο νέος βασιλιάς των Ιουδαίων..» αλλά οι ερμηνείες αυτών έδωσαν λανθασμένες εντυπώσεις στους ανθρώπους, καθότι επρόκειτο για μεταφορικές έννοιες σχετικά με την γέννηση νέου βασιλιά. 
Μάλιστα τα παραπάνω, υπολογίζονταν να συμβούν κατά την εποχή που ο Ηρώδης ο Μεγάλος (ο Μέγας) θα ήταν Βασιλιάς της Ιουδαίας, ο οποίος ήδη βασίλευε από το 37 π.Χ. δηλαδή πριν ακόμη την Γέννηση Του Χριστού. 
 
Ο Ηρώδης διορίστηκε ως  βασιλιάς της Ιουδαίας από τους Ρωμαίους. Και η αλήθεια είναι ότι διακρίθηκε τόσο για τις στρατιωτικές όσο και τις διοικητικές του ικανότητες, και επιπλέον ανύψωσε όντως σημαντικά το βιοτικό επίπεδο των υπηκόων του, γι’ αυτό και ονομάστηκε "Μέγας". 
Ωστόσο (σύμφωνα και με τους βιογράφους του), με την πάροδο του χρόνου άρχισε να παρουσιάζει διανοητική αστάθεια, με αποτέλεσμα να εμπλακεί σε οικογενειακές δολοπλοκίες και διάφορες απάτες, που τον έκαναν μισητό στο λαό του. Επομένως κατόπιν ανάλυσης του προφίλ του, βλέπουμε ότι η ανώφελη σφαγή των νηπίων στη Βηθλεέμ λίγο πριν από τον θάνατό του, οφείλεται στην διανοητική σύγχυση στην οποία είχε περιπέσει.
 
Το Διάταγμα της Απογραφής: 
    
     Ο Καίσαρας Αύγουστος κατά την ίδια εποχή (όπως κάθε χρόνο), διέταξε την απογραφή του πληθυσμού σε όλη την κατοικημένη γή που ήταν στην κυριαρχία της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας. Η απογραφή άρχιζε με την Φθινοπωρινή Ισημερία, και έπρεπε να ολοκληρωθεί έως τα τέλη του Φθινοπώρου.  
Ο καθένας έπρεπε αναγκαστικά να απογραφεί «στην δική του πόλη», κάτι που απαιτούσε όμως ταξίδι μιας εβδομάδας ή και περισσότερο. Οι δε ποιμένες μάλιστα, θα έπρεπε να ταξιδέψουν μαζί με τα κοπάδια τους. 
Ένα τέτοιο διάταγμα λοιπόν, το οποίο αποσκοπούσε στην ενίσχυση του φορολογικού συστήματος και στη διευκόλυνση της στρατολόγησης, σίγουρα θα προκαλούσε μεγάλη δυσαρέσκεια στους υπηκόους, εάν αναγκάζονταν να κάνουν ένα τόσο κοπιαστικό και μεγάλο ταξίδι μέσα στην παγωνιά του Χειμώνα. Προφανώς λοιπόν, για να αποφύγει ο Αύγουστος να επιτείνει την δυσαρέσκεια των υπηκόων του, επέλεξε την προαναφερόμενη εποχή.
 
Επίσης: Σύμφωνα με τις περιγραφές των Ευαγγελιστών και όσα είχαν καταγραφεί από Ρωμαίους αλλά και σπουδαίους Ιουδαίους ιστορικούς της εποχής εκείνης, τα παραπάνω συμφωνούν με το γεγονός ότι, «οι ποιμένες έμεναν στο ύπαιθρο και φύλαγαν με βάρδιες τα ποίμνιά τους τη νύχτα». 
Επομένως, η Γέννηση Του υπολογίζεται  από αρχές έως τέλος του Φθινοπώρου. Άλλωστε και στην αφήγηση του ο Ευαγγελιστής Ματθαίος βλέπουμε να προσδιορίζει την ίδια εποχή που οι τρεις Μάγοι απ’ την Ανατολή, κατέφθασαν στην Ιερουσαλήμ.
 

Η Γέννηση Του:
 
      Ο Ιησούς Χριστός γεννήθηκε νύχτα στην Βηθλεέμ, μια πόλη του Ισραήλ κοντά στην  Ιερουσαλήμ, μέσα σε στάβλο. Από τα λίγα που μας είναι γνωστά, άγγελος Κυρίου εμφανίστηκε σε όνειρο στον Ιωσήφ και του διαμήνυσε να πάρει το παιδί με την μητέρα του Μαριάμ (Μαρία), και να μετοικίσουν στην Αίγυπτο έως να πεθάνει ο Ηρώδης. Και πράγματι αμέσως μετά την Γέννηση Του αυτό έπραξε ο Ιωσήφ, και για το ταξίδι τους προφανώς χρησιμοποίησαν καράβι. 
Βέβαια τις εποχές εκείνες, τα επιβατικά καράβια σταματούσαν να ταξιδεύουν με τα πρώτα κρύα του Χειμώνα.. άρα ο καιρός ήταν ακόμη καλός.  

Προηγουμένως
Καθώς οι τρείς Μάγοι ρωτούσαν για το πού θα βρουν τον νεογέννητο βασιλιά των Ιουδαίων, ο Ηρώδης το έμαθε και ταράχθηκε. Κάλεσε τους Μάγους και τους ζήτησε να του υποδείξουν πού βρίσκεται το παιδί, ώστε να πάει και ο ίδιος (δήθεν) να το προσκυνήσει. 
Οι Μάγοι όμως καθοδηγούμενοι απ’ το λαμπερό μεγάλο Αστέρι (αστεροειδής Ψυχή), βρήκαν το Θείο βρέφος και αφού το προσκύνησαν και του προσέφεραν τα δώρα τους (σμύρνα, χρυσό, λιβάνι), αναχώρησαν για την πατρίδα τους από άλλο δρόμο, δίχως να συναντηθούν ξανά με τον Ηρώδη.
 
Γνωρίζουμε ακόμη πως πριν ολοκληρωθεί η απογραφή, ο Ηρώδης έστειλε στρατιώτες και θανάτωσαν τα παιδιά που ήταν στη Βηθλεέμ και τα περίχωρά της, από ηλικίας δύο ετών και κάτω. Προφανώς διότι τόσο είχε υπολογίσει την ηλικία Του Χριστού, φοβούμενος μάλλον μέσα στην παράνοια του ότι θα έχανε την βασιλεία του. Μάλιστα και κατ’ αυτό τον τρόπο εκπληρώθηκε προφανώς η προφητεία του Ιερεμία, «κραυγή πόνου και σπαραγμός ακούσθηκε στην περιοχή Ραμά. Η Ραχήλ έκλαιγε τα παιδιά της».
 
Ο δε Ρωμαίος ιστορικός Μακρόβιος, αναφέρει ότι ανάμεσα στα θύματα ήταν και ο μικρός γιος του Ηρώδη, ο Αντίπατρος, για τον οποίο ο παρανοϊκός βασιλιάς είπε το εξής αμίμητο: «Κρείσσον Ηρώδου ύα είναι, ή υία.. » δηλαδή, «καλλίτερα να είναι κάποιος χοίρος του Ηρώδη παρά γιος του» !!.
 
* * Τα παραπάνω όπως και αρκετές άλλες ενδείξεις, τοποθετούν την πραγματική ημερομηνία της Γέννησης Του κάπου στην εποχή του Φθινοπώρου. 
 
 
Επίλογος:


Είναι αυτονόητοι λοιπόν οι λόγοι που δεν υπήρξε απογραφή της ημερομηνίας Γέννησης Του, και είναι λογικό που μας είναι άγνωστα τα βιώματα Του κατά την παιδική Του ηλικία στην Αίγυπτο. 

Η Θεομήτωρ και ο Ιωσήφ για να προστατέψουν Τον μικρό Χριστό, επέστρεψαν όταν ήταν πλέον σε ηλικία 10 – 12 ετών, κι άλλωστε στην τελική, δεν ήταν δά κάποια σημαντικά πρόσωπα έως την εποχή εκείνη, ώστε οι ιστορικοί να τους ακολουθούν, να δείχνουν ενδιαφέρον για την πορεία της ζωής τους και να την καταγράφουν !!.  
 
Και καταλήγω να πώ ότι κατά την ταπεινή μου γνώμη, η  Γέννηση Του Χριστού με σάρκα και οστά, δεν είναι απλά μια θρησκευτική γιορτή. Είναι γεγονός που συμβολίζει την αναγκαιότητα Αγάπης, Συμπόνιας, Αλληλεγγύης, και Ομοψυχίας στην προσπάθεια για έναν πιο Ανθρώπινο κόσμο.
 
Το Πνεύμα των Χριστουγέννων είναι η Θεϊκή Αύρα που αιωρείται σε όλο το Σύμπαν, και αφουγκράζεται τις ολόψυχες προσευχές όλων μας. Για να μπορούμε όμως να περιμένουμε να συμβούν μικρά ή και μεγάλα Θαύματα γύρω μας, χρειάζεται να “τραφεί” η Ψυχή μας. Και η τροφή που την ενδυναμώνει, ονομάζεται «Ανθρωπιά» !!.
Τα Χριστούγεννα επομένως συμβολίζουν την «Ανθρωπιά».
 
Μέρες αγάπης και συμπόνιας λοιπόν, μέρες ευχών και ελπίδας να εξαλειφθούν τα προβλήματα που προκαλεί η πανδημία. Ας ανοίξουμε τις καρδιές μας στο Πνεύμα των Χριστουγέννων, και αυτό θα αγαλλιάσει τις ψυχές μας από κάθε πόνο και αγωνία !!.
 
 
* * Προτείνω να διαβάσετε επίσης το προηγούμενο άρθρο μου, διότι συμπληρώνει το παρόν και έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον:
*Το Άστρο της Βηθλεέμ ~ ο Αστεροειδής Ψυχή*  
Ανοίξτε τον  σύνδεσμο: https://mariannafordouni.blogspot.com/2021/12/blog-post_19.html 

 
 
Καλές γιορτές, με αγάπη πάντα ~ ΜΑΡΙΑΝΝΑ
*Σύμβουλος σχέσεων - Ψυχαναλύτρια, Ψυχοερευνήτρια*

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Διαβάστε επίσης:

*Ανακαλύψτε την φωνή της Ψυχής σας και την δύναμη της θέλησης της*

Δυστυχώς, υπερεκτιμάμε το μυαλό,  το οποίο δύναται να  αρρωστήσει  την ψυχή  !! Αγαπημένοι μου αναγνώστες φίλοι και φίλες μου. Τον ιατρικό ό...