Το παρόν άρθρο μου στην ουσία είναι το δεύτερο μέρος "Κρίσεις Πανικού":
Η άγνοια της πραγματικότητας και
οι ασάφειες που δημιουργούν αμφιβολίες, οδηγούν σε φοβίες που κατά την παιδική ηλικία ονομάζουμε "Μπαμπούλες".. πλάσματα της φαντασίας που ριζώνουν στο υποσυνείδητο, και μας ακολουθούν σε όλη την πορεία της ζωής μας !!
ΕΙΣΑΓΩΓΗ:
Οι πέντε βασικές αισθήσεις (όραση – ακοή – οσμή – γεύση – αφή), συμβάλουν στην αποθήκευση υλικού στην μνήμη μας. Έτσι συμβαίνει και οι αναμνήσεις μας έχουν εικόνες, ήχους, μυρωδιές, γεύσεις κ.λ.π.
Ταυτόχρονα όμως η κάθε
ανάμνηση συνδέεται και με συναισθήματα, καθώς η κάθε στιγμή που
βιώνουμε, εμπλουτίζεται και με το ανάλογο συναίσθημα. Ακόμη κι αν οι μνήμες της παιδικής ηλικίας ξεθωριάσουν, ακόμη κι αν πάθουμε αμνησία.. η "Αισθητήρια Μνήμη" ανασύρει την αίσθηση που μάς διαπέρασε, ως αισθητήρια εμπειρία βιώματος, ευχάριστη ή δυσάρεστη.
Αυτή και η εξήγηση όταν έχουμε την αίσθηση "κάπου το έχω ξαναζήσει αυτό".. ή όταν πέφτουμε ξαφνικά ψυχολογικά, δίχως να είναι ξεκάθαροι οι λόγοι.
Συνεπώς αγαπημένοι μου αναγνώστες φίλοι και φίλες μου. Όταν
τα βιώματα μας, τοποθετούνται σε εποχές όπου δεν έχει αναπτυχθεί ακόμη ο ειρμός των σκέψεων ώστε να υπάρχει και έλεγχος συναισθημάτων, ή εφόσον συνέβησαν κάποια γεγονότα σε εποχές που οι αναμνήσεις
συνοδεύονταν με ψευδαισθήσεις .. τότε αναπόφευκτα, κουβαλάμε μέσα μας τον
"Μπαμπούλα" παρελθοντικών χρόνων !!
Αποφεύγοντας επομένως να αντιμετωπίσουμε τις "θαμμένες" μνήμες μας, προκειμένου να μην αναβιώσουμε την δυσάρεστη αίσθηση που μας προκάλεσαν, απλά συνεχίζουμε να κουβαλάμε τον "μπαμπούλα" μέσα μας.
Ενώ αναλύοντας τα γεγονότα, προσπαθώντας παράλληλα να επιστρέψουμε στον παρελθόντα χρόνο, αφενός μπορούμε να χειριστούμε στην συνέχεια τις φοβίες μας, και αφετέρου να λυτρωθούμε από μνήμες που μάς στιγμάτισαν ως άσχημες εμπειρίες.
Δεν υπάρχει άνθρωπος δίχως τραυματικές εμπειρίες, που έχουν γίνει ο μεγαλύτερος φόβος του να μην επαναληφθούν. Δεν υπάρχει άνθρωπος που να μην έχει νιώσει τόσο άσχημα, που να ντρέπεται να το διηγηθεί. Αυτοί είναι και οι βασικότεροι λόγοι που άλλοτε γινόμαστε υπερπροστατευτικοί με τα παιδιά μας, κι άλλοτε τους επιτρέπουμε την κατάχρηση ελευθερίας που τους δίνουμε !!
Ας το αναλύσουμε λοιπόν, ξεκινώντας αντιμετωπίζοντας τους δικούς μας "μπαμπούλες":